Otvorena je diskusija na temu: Kako unatoč žegi i suši, bez zalijevanja sačuvati urod maslina?
SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]
SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline!
Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz zemlje izraste prekrasno drvo: prva maslina.
Od tada drvo masline osvjetljava noć, daje hranu, liječi bolest, nudi blagostanje i mir svima koji su je uzgajalili i uzgajaju.
Maja Celing Celić
prije 9 mjeseci
Ajme, pa nisam znala za ovaj dan! Ajme, pa nisam znala za ovaj dan!
Otvorena je diskusija na temu: Hrvati drugi put prvaci svijeta u branju maslina!
Damir Senj
prije 10 mjeseci
Prvaci, a pisma lipo kaže nema ko da ju bere 🤔 kud Crnogorci drugi a lipo i Bog reka kad zanji put bija u Crnoj Gori, a vam gospe, da niste ništa Više [+] radili sve dok se ja ne vrtim 🙊😂
EVO IH - Žižule, čičindre...Počela berba!
Otvorena je diskusija na temu: Za i protiv: Treba li naplaćivati maslinova ulja u restoranima?
Željko Herner
prije 1 godinu
Apsolutno protiv. Mislim da se radi o marketinškom triku koji bi svakog posjetioca restorana prisilio na kupovinu ekstra skupog maslinovog ulja. Kao Više [+] i domaće vino (često upitne kvalitete i bez etikete) koje se prodaje po bezobrazno visokim cijenama.
Nedjeljko Jusup
prije 1 godinu
Ključno je da domaći maslinari i ugostitelji uspostave suradnju. Kad domaća kvalitetna ulja uđu u restorane i konobe svi će od toga imati koristi. Više [+] Maslinari plasman svojih ulja, ugostitelji bogatiju ponudu, a njihovi gosti ukusnije zalogaje. O tome će pričati svojim prijateljima pa će i oni početi dolaziti u lokal koji ima "ulja za bogove". Ulje nikako posebno naplaćivati nego ga (kao začin i/ili dodatak jelima) ukalkulirati u cijenu konzumirane hrane. Sve zajedno može biti i dobra promidžba za turizam, a time i veća korist za zajednicu. Jednostavno, zar ne? Da za Istru koja već sve to uvelike radi. Razvijaju i olioturizam koji donosi puno veći prihod nego "gola" prodaja maslinovog ulja. Nadajmo se da će i Dalmacija s vremenom, malo pomalo, krenuti istim putem u čemu mogu pomoći i medijski relevantni, informativni, poučni i zanimljivi tekstovi u Agroklubu.
Maja Celing Celić
prije 1 godinu
U slučaju da se radi o domaćem, kvalitetnom ulju, treba ga naplatiti. No, ako je konfekcijsko, ulje iz trgovačkih centara, označeno kao EU, onda ne Više [+] bi trebalo. No, tko će to nadzirati?
MI I DANAS BEREMO - A Vi? Dođite svi!
Otvorena je diskusija na temu: Pothvat Trifuna Poljaka: S istim vinom po treći put apsolutni šampion!
Marijan Ivičević-Bakulić
prije 2 godine
Hrvatska ima sve kvalitetnija vina.Mislim da uz toliki turizam ne trebamo biti zabrinuti za distribuciju naših kvalitetnih proizvoda. Hrvatska ima sve kvalitetnija vina.Mislim da uz toliki turizam ne trebamo biti zabrinuti za distribuciju naših kvalitetnih proizvoda.
DAN NARCISA U LIPOM DRUŠTVU - Doša sam dati potporu Akciji prikupljanja pomoći za liječenje raka dojke
SLAVONCI ZAUSTAVILI BURU - Kad je počela vraćati dicu iz petog u prvi razred i lomiti stoljetnu divlju krušku babe Boje stigli su naši Slavonci i zaustavili orkanske udare. Bez problema, jer pogledajte Rukija, mog kolegu po peru i čelnike O... Više [+]
SLAVONCI ZAUSTAVILI BURU - Kad je počela vraćati dicu iz petog u prvi razred i lomiti stoljetnu divlju krušku babe Boje stigli su naši Slavonci i zaustavili orkanske udare.
Bez problema, jer pogledajte Rukija, mog kolegu po peru i čelnike OK Murse iz Osjeka. Pojačani sa Stipom Vučemilovićem, koji je također dobar dio života proveo u Slavoniji, svi su kao "od brda odvaljeni". Moćni. Zaustavili bi oni i buru i tornado da po bonaci možemo uživati, zalogajiti i piti gutljaje po sječanskom suncu u Zadru i potom (kao što se vidi na slici) "kafenisati" na terasi u Diklu uz more...
Otvorena je diskusija na temu: Dogovor ovčara: Cijena mlade paške janjetine snižena od početka godine
Đuro Japaric
prije 2 godine
Ne teža od 10 kg i starija od 45 dana ? Ne jedem janjetinu , to može biti ukusno , ali je ekonomski štetno da ne smije biti teže od 10 kg . Radio sam Više [+] na izgradnji dalekovoda na Pagu pa sam pješice prešao veći dio površine i vidio dio tehnologije uzgoja i suhozide građene mukotrpnim radom mnogih generacija !
Eva Mandarić
prije 2 godine
Ništa. Umjesto pilećih prsa, pašku janjetinu min 4 puta tjedno ;) Ništa. Umjesto pilećih prsa, pašku janjetinu min 4 puta tjedno ;)
Otvorena je diskusija na temu: Sirovina iz Vrbanje sušena kod Drniša: Stigle prve dalmatinske delicije od slavonske fajferice
Nedjeljko Jusup
prije 2 godine
Dobro pitanje. Srića, nisu vozili traktorima na dizel. A taj CO2 i njega ćemo zarobiti u našim ekološkim nasadima. Stabla će apsorbirati ugljični Više [+] dioksid a proizvoditi kisik. Još samo da prestanemo ložiti vatru i grijati se na drva. Industrije, ionako nemamo ili imamo sve manje i manje...
Eva Mandarić
prije 2 godine
Koliko je CO2 utrošeno za prijevoz iz Vrbanja do Drniša? ;) samo pitam heh Koliko je CO2 utrošeno za prijevoz iz Vrbanja do Drniša? ;) samo pitam heh
Otvorena je diskusija na temu: Kozu usmrtio vuk, kravu ubio grom, a jariće čuvaju djeca i Bog
Nedjeljko Jusup
prije 2 godine
Hvala mlada kolegice Tea. Naslov je izlog. Ako je zanimljiv ući ćemo u dućan. Još ako nađemo nešto za sebe to je - to! Hvala mlada kolegice Tea. Naslov je izlog. Ako je zanimljiv ući ćemo u dućan. Još ako nađemo nešto za sebe to je - to!
Otvorena je diskusija na temu: Hitno u trajnim nasadima: Zaštitite maslinu od raka i vinovu lozu od gljivičnih bolesti
Marijan Ivičević-Bakulić
prije 2 godine
Pohvalio bih novi ekološki pripravak koji koristim za zaštitu loze i maslina na bazi bakra i zadovoljan sam njime.Zove se Fitolabicuper. Više [+] http://www.fito-eko.hr/projects/fitolabicuper/
Otvorena je diskusija na temu: Drama u Kitnjastoj Glavici: Medvjed pokupio jarca iz staje Milana Kneževića
EVO MENE MOJI LJUDI - U jabukama, na magunjama... A tu je i profešur Ante Kolega Bage. Sad idemo u vinograde na paletkovanje. Čehulje!!!
Damir Rukovanjski
prije 2 godine
Sad mi je jasno. Moram malo i ja na zrak i raditi a ne samo stola se držati Sad mi je jasno. Moram malo i ja na zrak i raditi a ne samo stola se držati
Otvorena je diskusija na temu: Prof. Maletić: Kako u sušari za smokve prosušiti grožđe i proizvesti veće količine Prošeka
Nedjeljko Jusup
prije 2 godine
Da, imaš pravo Tea. Prošek se nekad preporučivao kao lijek i u apotekama dobivao na liječnički recept. Možda će opet?! Da, imaš pravo Tea. Prošek se nekad preporučivao kao lijek i u apotekama dobivao na liječnički recept. Možda će opet?!
Tea Januš
prije 2 godine
"Vjerojatno ćemo ga dati na ocjenjivanja, jedno i drugo, neutralnim komisijama da vidimo hoće li prepoznati razliku između sušenja grožđa u Više [+] kontroliranim uvjetima i na klasični, konvencionalni način" Bas me zanimaju rezultati :D i duboko vjerujem da će vece količine zaživjeti kod nas na tržištu jer je vino, malo je reci, vrhunsko….
Otvorena je diskusija na temu: Dr. Ivica Vlatković: Sadnice iz sjemena važnije su od navodnjavanja maslina
Branko Čeko
prije 2 godine
Ne bih se baš u potpunosti složio sa gosp. Vlatkovićem,u maslinarstvu sam preko 30 godina od toga više od 20 godina (od 1999.) radim sa maslinama Više [+] koje sam sam zasadio. Imam nasade cijepljene na sjemenjaku ali i razmnožene ožiljavanjem i nisam primijetio neku veliku razliku u pogledu izdržljivosti na sušu a isto tako i na vjetar odnosno oluju. Imao sam velike štete uslijed djelovanja vjetra baš na cijepljenim stablima koja su se lomila upravo na mjestu cijepljenja (većinom su bila potpuno iščupana iz zemlje)Mislim da to najviše ovisi o poziciji maslinika te o vrsti i dubini tla a u posljednje sam vrijeme sklon mišljenju da to ovisi i o načinu obrade tla u masliniku. Navodnjavanje u maslinicima nemam (maslina u tom pogledu nije zahtjevna) ali mislim da će to u bliskoj budućnosti s obzirom na klimatske promjene postati nužnost.
Otvorena je diskusija na temu: Prof.dr.sc. Ivo Miljković o jabuci napisao 1.000 stranica i objavio knjigu tešku 2,7 kilograma!
Nedjeljko Jusup
prije 2 godine
Vjeko, kod autora, prof. Ivo Miljković 091 9711366 Vjeko, kod autora, prof. Ivo Miljković 091 9711366
Vjeko Hudolin
prije 2 godine
Gdje se knjiga može nabaviti i po kojoj cijeni? Gdje se knjiga može nabaviti i po kojoj cijeni?
Nedjeljko Jusup
prije 2 godine
Do 100-te napisat će profesor Miljković još puno toga. Još kad bi se našao nakladnik, a ne da sam mora snositi troškove tiskanja Do 100-te napisat će profesor Miljković još puno toga. Još kad bi se našao nakladnik, a ne da sam mora snositi troškove tiskanja
Otvorena je diskusija na temu: Kozmetički pripravci od pčelinjeg otrova pomoći će ženama da ostanu vječno mlade?!
Josip Perković
prije 2 godine
Ovo se zove novinarstvo!!! Odlična prića. tako treba!! I svaka čast momku na upornosti i što se našao u tome. Ovo se zove novinarstvo!!! Odlična prića. tako treba!! I svaka čast momku na upornosti i što se našao u tome.
Blanka Kufner
prije 2 godine
Bome, kolega Nedjeljko, ovo je jedna doista fascinantna priča.. Ne toliko radi prirodnog botoksa koliko svega ostaloga, a možda najviše radi samog Više [+] junaka 'štorije'. :) Svaka čast !
Otvorena je diskusija na temu: S tršljom na smrdljiki do komercijalnog uzgoja pistacija u Hrvatskoj
Goran Levačić
prije 7 mjeseci
Ja sam posadio prošle godine (2023.) na otoku ISTu prvih 5 pistacija. Sada nosim dvije grane sa žilicama, uzete na otoku KRKu smrdljike pistacija Više [+] terebintus. Pa ću je kasnije kalemiti sa pitomom pistacijom. Na žalost na otoku ISTu raste samo u velikim količinama zimzelena pistacija lentikus. Na nju se ne može kalemiti pitoma pistacija.
Lucijan Gradiska
prije 2 godine
samo pitanje;gdje naci sadnice pistacije...imam u masliniku dosta smdeja pa bih probao navrcat prave na iste...lp Lucijan samo pitanje;gdje naci sadnice pistacije...imam u masliniku dosta smdeja pa bih probao navrcat prave na iste...lp Lucijan
Stanislav Čavlek
prije 3 tjedna
Imam maslinu s ogromnim plodovima. Plodovi su ovalnog oblika, zeleni i kad su zreli, dužine 30-40 mm, težine 12-18 g. Maslina ima pristup prema Više [+]
trava
prije 4 tjedna
Odlično,najbolji intervju na tu temu ikad napisan!