Kada je stigao na naše regionalno područje, neki ovdašnji seljaci smatrali su nažalost da je krompir opasan. Vlasti su kaznama i batinama "ubjeđivale" seljaštvo da se prikloni novoj biljci.
U davna vremena, prije nastanka ikakvog pisma, pa samim tim i pisane historije, stanovništvo južne Amerike znalo je za krompir, preciznije za oko 3.000 vrsta ove biljke koja je nesmetano uspijevala na velikom području od Kolumbije do Anda. Za primat u gajenju krompira, koje je počelo prije oko 8.000 godina, otimaju se čak na međunarodnom nivou Peru i Čile. Onda su, u 16. vijeku, u domovinu krompira stigli španski konkvistadori i engleski moreplovci.
Zapazili su zlato, ali, zapazili su i krompir (Solanum tuberosum). One vrste koje su mogle da podnesu dugo putovanje brodom prenesen su u Evropu i tamo uskoro iskorijenile glad, utičući na evropsku, a i svjetsku historiju.
Prema dostupnim podacima, krompir je stigao u Evropu zaslugom geografa Tomasa Heriota, koji je putovao brodom Frensisa Drejka, gusara i admirala kraljice Elizabete Prve, oko 1580. godine.
Kada je stigao na naše regionalno područje, neki ovdašnji seljaci smatrali su nažalost da je krompir opasan. Vjerovali su da izaziva kugu i lepru, oduzima plodnost zemljištu i uništava vinograde, a nekako se uvriježilo i duboko uvjerenje da onaj ko jede krompir neće dospjeti u raj poslije smrti.
Glasine da je krompir otrovan proširile su se jer su ljudi u doba velike gladi jeli sirove nezrele gomolje, u kojima se nalazi zaista otrovan sastojak solanin. Nezavisno od ovoga, krompir je optuživan za sve i svašta, od ratova do debljine, a sumnjalo se da izaziva sifilis, rahitis, šugu, osip i nadimanje.
Tek oko 1860. godine sijanje i gajenje krompira postalo je uobičajena pojava u Srbiji, a do tada su "zemaljske vlasti" teškim kaznama i batinama "ubjeđivale" seljaštvo da se prikloni novoj biljci. Mnogo bolje nije bilo ni u austrijskim zemljama, gdje je krompir bio poznat već oko 1700., nazivan "grundbirn" (zemaljska kruška) i uveliko postao osnova za mnoga ukusna jela: uzalud, seljaci u današnjoj Vojvodini na sve načine su se opirali i nisu htjeli ni da gaje ni da jedu krompir, nazivajući ga "hranom za svinje".
Kad je nepovjerenje opalo (uz nešto malo "ubjeđivanja"), počelo je oduševljenje: krompir rodi u zemlji - grad, hladnoća i mraz ne mogu mu ništa.
Postepeno su u ishranu ušla jela od krompira, kojima se sada ni broja ne zna. Koliko je krompir postao važan i omiljen, svjedoče brojna narodna imena: krumpir, zemljak, zimik, kompijer, kumpir, krumpiš, korun, grundbir, pozemica, rašak, rušnjak, krtola, krtulja, burbulka, palalija itd., koja jasno pokazuju da je dragocena biljka stizala sa raznih strana.
U kratkom periodu od početka gajenja krompira do današnjih dana, uvriježila su se sasvim druga vjerovanja o krompiru: smatra se da liječi nesvjesticu, temperaturu, a dobar je i kao afrodizijak za oba spola. Provjereno ublažava posljedice opekotina. Nastrugan sirov plod koristi se u kozmetici kao maska za čišćenje kože.
Krompir ide kao halva: U januaru prodato 79 tona na pijacama
Nadzemni dio biljke ima privlačne bijele, žute ili ljubičaste cvjetove, kojima su u 18. vijeku čak i žene vladara ukrašavale kosu (tako je i nastao izraz "krompir bal"). U pitanju je izuzetno korisna biljka, za ishranu, za dobijanje štirka, učvršćivača za boje i lakove, a kad ga ima baš mnogo, dio dospijeva i u rakiju. S obzirom da u svojoj prvobitnoj domovini ispod Anda krompir uživa status svete biljke, nema sumnje da je i rakija dobra.
Tagovi
Autorica