Pretraga tekstova
Agroklub je prošle godine na portalu publicirao više od 10 hiljada medijskih sadržaja, a našoj se zajednici pridužilo novih 4,5 hiljada registriranih korisnika
Poljoprivrednu 2023. obilježile su razne nevolje. Afrička svinjska kuga uzela je maha i napravila enormne štete brojnim svinjogojcima.
Proizvođači mesa po principu povezanosti ponude i potražnje svjedočili su periodima nesigurnosti te značajnim oscilacijama otkupnih cijena.
Ljetni period protekao je u znaku niskih nivoa cijena ratarskih kultura, ali i značajnih šteta na pojedinim lokalitetima uslijed olujnih vjetrova.
Kod voća i povrća sezona se bitno razlikovala ovisno o kulturi, sorti, ali i samoj mikrolokaciji. Pa je tako i dio vinograda i voćnjaka pretrpjelo štete u doba cvatnje, pa pojedini vinari narednu godinu dočekuju samo sa zalihama iz prethodnih.
Sve te pojavnosti pratili smo na Agroklubu, pokušavajući odgovoriti na potrebu poljoprivrednika za kvalitetnom i pravovremenom informacijom.
Dinamika je ključna riječ. Publicirano je više od 10 hiljada različitih medijskih sadržaja, a našoj se zajednici pridužilo novih 4,5 hiljade registriranih korisnika.
Službena analiza posjećenosti u svojoj četvrtoj reinkarnaciji kaže da je web izdanje Agrokluba u 2023. godini posjetilo 9,3 miliona korisnika pri čemu je otvoreno više od 34 miliona stranica kroz 25 miliona posjeta - portala, oglasnika, baza podataka i KLUB-a.
Našu je godinu obilježilo i prvo izdanje RuralFoto izbora za najbolju ruralnu fotografiju, na koji je pristiglo više od 1.000 Vaših kadrova. O kvaliteti pristiglih radova najbolje svjedoči podatak da je pobjednička fotografija, nakon našeg izbora osvojila nagradu i na izboru čuvenog foto konkursa National Geographica.
Konferencija AgroRocks je u septembru u Osijeku okupila više od 150 učesnika na aktualne teme izazova klimatskih promjena, gdje je prigodno obilježeno i prvih 15 godina rada Agrokluba.
Usprkos sve brojnijim problemima ove društvene mreže, naša Facebook zajednica i dalje raste, a na njoj se danas okuplja više od 200.000 pratitelja. I bratski Instagram je rastao i na kraju 2023. dosegao više od 7.400 pratitelja.
Vrijedi notirati i Agroklub profil na poslovnoj mreži LinkedIn koji je i ove godine ostvario skok followera pa tako i na ovoj poslovnoj mreži bilježimo njih 2.180. I zelena X zajednica (nekadašnji Twitter) narasla je uprkos svim lutanjima Maskove lajne.
I naši video sadržaji objavljeni kroz YouTube kanal rezultirali su s rastom broja pratitelja čime smo godinu na najpopularnijem video servisu zaključili s njih 10,9 hiljada.
Mobilne aplikacije Agroklub na iOS i Android platformi doživjele su ozbiljan rast u istih 365 dana, a upravo u toj domeni možete očekivati novitete.
Dragi čitatelju, tebi i tvojoj obitelji želimo sretnu Novu godinu, uz obilje mira, zdravlja i ljubavi! Želimo ti da ove dane provedeš u zajedništvu i veselju, a neka nam 2024. godina svima bude uspješnija, plodnija i rodnija!
Tagovi
Agroklub Nova godina Agroklub 2023 Vedran Stapić AgroRocks RuralFoto Ključna riječ
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 1 tjedan
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 1 tjedan
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi