Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evolucija i budućnost
  • 18.05.2024. 16:00

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini: Tradicija, trenutni trendovi i perspektive

Poljoprivreda u BiH ima dugu tradiciju i igra ključnu ulogu u ekonomiji zemlje. Kakve su nam perspektive?

Foto: Jasmin Hodžić
  • 287
  • 60
  • 0

Poljoprivreda je oduvijek bila temeljni dio ekonomije i kulture Bosne i Hercegovine. Sa svojom bogatom tradicijom uzgoja različitih poljoprivrednih kultura i stočarstva, ova zemlja ima duboke korijene u agrarnom sektoru. Danas se suočava s izazovima i prilikama koje oblikuju njenu budućnost.

Tradicija poljoprivrede u BiH

Bosna i Hercegovina ima dugu historiju poljoprivredne proizvodnje, koja se prenosi s generacije na generaciju. Tradicionalni usjevi poput pšenice, kukuruza, ječma, krompira, te voća kao što su šljive, jabuke i kruške, i dalje dominiraju poljoprivrednim pejzažom.

Stočarstvo, uključujući uzgoj goveda, ovaca i svinja, također ima značajnu ulogu, naročito u ruralnim područjima gdje su mali porodični posjedi česti.

Trenutni trendovi

U posljednjim decenijama, poljoprivreda u Bosni i Hercegovini prolazi kroz transformaciju. Ključni trendovi uključuju:

  1. Modernizacija i tehnologija: Uvođenje novih tehnologija i poljoprivrednih praksi postaje sve učestalije. Pametna poljoprivreda, korištenje dronova za nadzor usjeva, te upotreba digitalnih alata za analizu tla i vremenskih uvjeta pomažu poljoprivrednicima da povećaju produktivnost i efikasnost.
  2. Organska poljoprivreda: Sve veća potražnja za organskim proizvodima potaknula je rast ovog segmenta. Poljoprivrednici sve više prelaze na organski uzgoj kako bi zadovoljili zahtjeve tržišta za zdravijom i ekološki prihvatljivijom hranom.
  3. Uzgoj bobičastog i jagodastog voća, kao što su maline, jagode, kupine i borovnice. Ova promjena u proizvodnji pokazala se kao odličan zaokret u poljoprivredi, jer su ovi usjevi izuzetno traženi na domaćem i međunarodnom tržištu. Bobičasto i jagodasto voće poznato je po svojoj visokoj nutritivnoj vrijednosti i koristi se u različitim prehrambenim proizvodima, što dodatno povećava njegovu komercijalnu vrijednost. Poljoprivrednici koji su se specijalizirali za ovu vrstu voća bilježe značajan porast prihoda, a usjevi uzgajani u zaštićenim prostorima, poput plastenika i staklenika, omogućavaju kontinuiranu proizvodnju i bolju kontrolu kvalitete. Ovaj trend ne samo da poboljšava ekonomsku situaciju u ruralnim područjima, već doprinosi i diversifikaciji poljoprivredne proizvodnje u zemlji.
  4. Poticaji i podrška: Vlade i međunarodne organizacije pružaju poticaje i podršku poljoprivrednicima kroz različite programe subvencija, obuka i projekata ruralnog razvoja. Cilj ovih inicijativa je povećanje konkurentnosti i održivosti sektora.

Perspektive proizvodnje

Poljoprivreda u našoj zemlji ima značajan potencijal za daljnji razvoj.

Ključne perspektive uključuju:

  • Izvoz i tržišta: Postoji veliki potencijal za povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda, posebno u oblasti voća, povrća i mliječnih proizvoda. Povećanje kvalitete proizvoda i usklađivanje s međunarodnim standardima može otvoriti nova tržišta.
  • Održiva poljoprivreda: Fokus na održivim praksama može pomoći u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. Održivi pristupi mogu uključivati rotaciju usjeva, agrošumarstvo i smanjenje upotrebe kemijskih sredstava.
  • Edukacija i inovacije: Povećanje pristupa edukaciji i inovacijama za poljoprivrednike može pomoći u unapređenju njihovih vještina i znanja. Ovo je ključno za prilagodbu modernim trendovima i zahtjevima tržišta.
  • Zaštićeni prostori: Veće korištenje zaštićenih prostora kao što su plastenici, tuneli i staklenici može značajno unaprijediti produktivnost i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda. Rad na manjim površinama s fokusom na kvalitetniju proizvodnju može povećati efikasnost i profitabilnost poljoprivrednika.

U konačnici, možemo zaključiti da je poljoprivreda u Bosni i Hercegovini sektor s dubokim korijenima i velikim potencijalom za budućnost. Kroz modernizaciju, podršku i održive prakse, poljoprivrednici mogu unaprijediti proizvodnju i doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje.

Uz prave strategije i podršku, naša zemlja može iskoristiti svoje agrarne resurse i postati značajniji igrač na regionalnom poljoprivrednom tržištu, pa i međunarodnom. Malo je do odnosa vlasti, a malo i do nas samih. A, kad bi svi išli naprijed, barem "nako", jer: 

"Pripazi, sinko, grad je dušmanin. Ne idi sredinom džade, satraće te štogod, ama nemoj ni plaho uz kraj - da te, boj se, ne udari nešta s krova, nego hajde ‘nako, ‘nako… Dalje nije znala. Ili nije mogla?", napisao je Zija Dizdarević, opisujući majčinsku brigu za sina, a moglo bi se metaforički usvojiti i kroz ovaj strateški sektor, kad već ne može "jako", neka ide barem "nako", ali neka ne staje. 


Tagovi

Agrar Bosnaihercegovina Poljoprivreda Sektor Ekonomija Savjeti Trend Tradicija


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.