Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 16.06.2024. 14:00

Oglašava se groktanjem, jede sve pred sobom

Jazavac se ne zaustavlja na kukuruzu, jede sve poljoprivredne proizvode, na njivi, u voćnjaku ili povrtnjaku, a ne mrzi ni meso.

Foto: Depositphotos/duben
  • 243
  • 31
  • 0

Malo je životinja koje prosječan poljoprivrednik toliko ne voli kao što je to jazavac. Ova životinja iz porodice kuna, teška oko dvadeset kilograma, prosječne dužine do 110 centimetara, ponaša se kao dosadan komšiluk. Živi blizu čovjeka i njegovih njiva, a u društvu brojne porodice rado ide u pljačku svih poljoprivrednih proizvoda.

Živi pod zemljom, pravi haos na zemlji

Ako porodica jazavaca može da pojede više od tone mladog ili zrelog kukuruza godišnje, jasno je zašto poljoprivrednici koriste sva sredstva da se riješe ove napasti. Ali, on se ne zaustavlja na kukuruzu, jede sve poljoprivredne proizvode, na njivi, u voćnjaku ili povrtnjaku, a ne mrzi ni meso. 

Kao društvena životinja, dosadni komšija iz šume živi u zajednicama veoma zanimljivo raspoređenim u čitav sistem rupa, međusobno povezanih tako da porodica može da se druži u svakom trenutku. Ne spava zimski san, iako zimi spava više nego ljeti. U toplijem dijelu godine, veoma je aktivan, jer treba nabaviti hranu za odrasle jedinke i ljupku mladunčad.

U pitanju je opasna zvijer (Foto: Depositphotos/OndrejProsicky)

U pitanju je noćna životinja, zato joj je od svih čula vid nešto slabiji, ali sluh i njuh su za divljenje. Oglašava se zvukom koji liči na svinjsko groktanje. Kopa zemlju jakim dugim kandžama, a poznavaoci tvrde da su rupe u kojima živi nekad i po sto godina stare i veoma čiste. Pažnju privlači običaj jazavaca da puštaju i pripadnike drugih životinjskih vrsta da prenoće ili provedu zimu u njihovim rupama, tako da stvaraju neku vrstu simbioze radi zajedničkih akcija. 

Složni kao jazavci

Postoji osam podvrsta jazavaca, različitih uglavnom po boji krzna i težini. Živi na evropskom kontinentu, od Norveške do Krita, rasprostranjen je u Aziji, naročito u Sibiru i Japanu, pa sve do Indonezije i Filipina, a postoje i američke podvrste.

Zastupljen je u književnosti - svjetskoj i domaćoj, gdje mu je posvećena drama "Jazavac pred sudom" Petra Kočiča, u svoje vrijeme toliko popularna da su se pozorišta, naročito ona sa šaljivim repertoarom, rado nazivala "Jazavac". U bajkama većine evropskih naroda ova životinja pomaže junakinji ili junaku koji ga je oslobodio iz zamke, dajući mu jednu svoju dlaku, pa, kad se nađe u nevolji, treba samo da protrlja tu dlaku i cijelo pleme jazavaca doći će mu u pomoć.

Naročito zaštitnički nastrojen prema mladuncima (Foto: Depositphotos/aleksander)

Izraz "kao jazavci" koristi se u selima za veliku i složnu porodicu. Klasična japanska bajka govori o siromašnom mladom seljaku koji je jednom spasio ovu malu zvijer. Pokazalo se da spašena životinja zna svakojake vragolije, zato predlaže svom spasiocu da otvori pozorište. Momak posluša, a jazavac izvodi razne vještine i akrobacije pred oduševljenom publikom, priča šale, hoda po konopcu, tako da se za neobično pozorište čuje i na dvoru. Spasilac jazavca postaje carski koreograf, a ovaj se vraća u šumu.

Do smrti brani svoju porodicu

U stvarnosti, daleko od bajki, u pitanju je prilično opasna životinja, koja snažnim ugrizom i kandžama do smrti brani svoju porodicu, naročito mladunčad. Ova osobina pribavila je jazavcu od davnih vremena veliko poštovanje ljudi i ovaj sisar često se nalazi na grbovima srednjovjekovnih gradova kao simbol hrabrosti koja ne odstupa. Zbog povreda koje može da nanese čovjeku, lov na ovu životinju u mnogim državama je zabranjen, pa ipak ima lovaca koji ne mogu da se uzdrže.

U drugoj polovini prošlog vijeka velika populacija evropskih jazavaca pobijena je gasom, da bi se iskorijenilo bjesnilo, što nije uspjelo, a vrsta je dovedena na rub opstanka. Danas je zaštićena vrsta, ali, poljoprivrednici su uvijek na oprezu, za svaki slučaj. 


Tagovi

Jazavac Opasna životinja Vjerovanja Složni kao jazavac Štetočina Zaštićena životinja


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB