Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sve za kišu
  • 07.08.2022. 13:30

Narodna vjerovanja i postupci u slučaju suše

Danas postoji navodnjavanje, ali i u davna vremena poljoprivrednici su bili spremni na različite postupke kojima je cilj dobar pljusak.

Foto: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului
  • 282
  • 41
  • 0

Kiša je nepoželjna u danima žetve, poplava uvijek, ali, malo je prirodnih pojava kojih se ovdašnji poljoprivrednici toliko boje kao što je suša. Taj pravi, iskonski i arhetipski strah opisan je u jednoj staroj pjesmi iz Banata (susjedna Srbija, op.ur.), sačuvanoj samo zahvaljujući trudu etnologa amatera:

"Tri godine nije kiša pala, ni iz neba plaha susnježica, od suše je zemlja popucala, u nju živi popadaše ljudi".

Sad postoje sistemi za navodnjavanje, u davna vremena seljaci nisu imali ni to nego su se od suše branili na tradicionalne načine. Izgovorili bi molitve, pozvali sveštenika, organizovali litiju - svečanu povorku sa molitvom za kišu, oko cijelog atara, preduzeli sve što bi znali. Kad ne bi bilo rezultata, a šanse su pola - pola, pribjegli bi starim vjerovanjima u nadi da će se nebo smilovati i poslati pomoć.

U davna vremena seljaci su izgovarali molitve, pozvali sveštenika, organizovali litiju 

Uobičajeno je da se na zemlju stavi tanjir sa hljebom, solju i praznom čašom za vodu. Tanjir, hljeb i so simbolizuju savez sa nebeskim silama, a prazna čaša - podsjećanje "nadležnim" svecima ili božanstvima da treba da je napune, na primjer, obilnom kišom. U slučaju suše, poljoprivrednici su iznosili na sunce metalne alatke koje imaju drveno držalje - srpove, kose, ašove, vile, grabulje i lopate, pa bi ih poređali ispred kuće i polili vodom.

Iako ovaj postupak ima sasvim praktičnu svrhu, jer, drveno držalje od vode zabrekne, pa metalni dio neće spadati, izgleda je nekadašnji paor vjerovao da će na ovaj način nekako prizvati i kišu.

Zašto baš na mačku?

U selima Bačke i Banata domaćica bi ranom zorom, bez svjedoka, izlila veliki lavor ili vedricu vode na mačku. Vjerovalo se da će do večeri već pasti kiša. Zašto baš na mačku, koja mrzi kad je polivaju vodom? Zato što je mačka u svim starim vjerama posvećena ženskim božanstvima koja upravljaju vodama. Kad, dakle, veoma ćudljivo i uvredljivo božanstvo vidi da je neko surovo okupao mačku, osvetiće se ljudima - tako što će njih okupati pljuskom. 

U istočnoj Srbiji seljaci su išli još dalje, pa su kad suša potraje održavali veoma stari obred u kome su glumili da sahranjuju živu mačku. Jedan od seljana bi izigravao sveštenika koji drži opelo, ostali su plakali i ridali kao na pravoj sahrani, sa daćom i obilnim količinama alkohola, sve vjerujući da će se sile zadužene za kišu naljutiti zbog ovakvog postupka (jer mačka je zatvarana u improvizovani kovčeg, odakle se bez sumnje oglašavala urlicima) i učesnike običaja zaliti obilnim padavinama.

Još jedan od običaja - dodolska igra

U drugim krajevima kao lijek od suše smatrala se dodolska igra. Taj običaj izgleda ovako: okupe se djevojke, odjevene samo u košulje, stave na glave zelene vijence i ukrase odjeću lišćem i grančicama, pa idu po selu, pred svakom kućom otpjevaju "mi idemo preko polja oj dodo oj dodole, a oblaci preko neba. Oblaci nas pretekoše, žito, vino porosiše". Na ovo ih svaka domaćica polije vodom, pa po završetku obilaska idu kućama mokre kao da su upale u potok.

Vuk Karadžić bilježi da je ovaj običaj bio u izumiranju još u njegovo doba jer djevojke nisu htjele da se sramote idući po selu samo u košuljama i još mokre. Običaj je nema sumnje veoma star, jer su djevojke, ne znajući, samo imitirale drevno žensko božanstvo, koje sasvim slobodno luta okolo sablažnjivo razodjeveno i ukrašeno samo zelenilom donoseći kišu svima koji otpjevaju odgovarajuće stihove.

Sve ovo može da bude smiješno savremenom poljoprivredniku, ali, tek kad - padne kiša


Tagovi

Prizivanje kiše Suša Molitve za kišu Polivanje mačke Narodna vjerovanja Dodolske igre


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !