Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravac
  • 31.05.2016. 15:00

Zdravac - biljka koja moć krije u jednostavnosti!

Iako jednostavnog izgleda, zbog ljekovitosti, ugodnog mirisa i prilagodljivosti različitim sredinama, zdravac je čest stanovnik naših bašta.

  • 1.457
  • 149
  • 0

Zdravac je višegodišnja zeljasta biljka ugodnog mirisa. U narodu je poznat i kao: pitomi zdravac, ždralica, priboj, geranija, a latinski naziv je Geranium macrorrhizum.

Svojim imenom simbolizira zdravlje

Zdravac, jedno od omiljenih bilja naših baka, je simbol zdravlja koji se često može vidjeti pored ljekovitih izvora i u blizini crkava i manastira. Najrasprostranjeniji je u brdsko - planinskim predjelima kao samonikla biljka, ali se uspješno uzgaja i kao baštenska vrsta.

Zdravac se može razviti skoro na svakom zemljištu. Voli vlažna i polusjenovita mjesta, ali dobro će se prilagoditi, kako na sunčanim, tako i u sjenovitim dijelovima. Biljka dostiže visinu od 30 od 40 cm, stabljika je uspravna, a listovi su podijeljeni na krupne režnjeve, mirisni i meki. Cvijetovi su jednostavnog oblika, ružičasto - ljubičaste ili bijele boje i oblikom podsjećaju na rodin kljun. Cvijet se sastoji od pet okruglastih latica. Cvijeta od sredine proljeća i u rano leto. Rizom (podzemno stablo) je dugačak, dobro razvijen i sočan. Razmnožava se sjemenom ili diobom bokora. Sadi se na rastojaju od 40 do 50 cm razmaka. Može da se gaji i u saksijama.

Ljekovita je cijela biljka

Zdravac u sebi sadrži: tanine, pektin, holin, flavonoide, fenole i eterična ulja. Narodna medicina mu pripisuje sposobnost oporavka i jačanja organizma. Čajni napitak je djelotvoran kod upale sluznice organa za varenje, dijareja i manjih oštećenja kože i sluzokože. Zbog blagog antiseptičkog djelovanja koristi se za ispiranje usta i grla. Zdravac se upotrebljava i za liječenje bolesti crijeva životinja.

U ljekovite svrhe može da se koristi cijela biljka ali je najljekovitiji rizom, u kome se nalazi najveća koncentracija tanina. Rizom se vadi iz zemlje u rano proljeće, prije nego što biljka počne da se razvija ili u jesen, tokom septembra i oktobra i suši. Ljekovitim svojstvima se odlikuje i nadzemni dio biljke, koji se sakuplja i suši tokom ljeta, dok je biljka još u cvijetu. Međutim, zbog visokog sadržaja tanina, neophodno je biti oprezan prilikom konzumiranja čaja od zdravca, jer može izazvati želudačne tegobe i blaže trovanje organizma.

Svojstva koja posjeduje - ljekovitost i aromatičnost, osigurala su zdravcu ulogu i u kozmetičkoj industriji.

Foto:bigstockphotos.com;jeans550


Tagovi

Zdravlje Čaj Cvijet Narodna medicina Ljekovitost Zdravac


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar