Pretraga tekstova
S promjenama klime i sve češćim sušama, mnogi se danas pitaju - je li tuja i dalje pravo rješenje? Možda bi trebali razmisliti o alternativama
Je li vrijeme da kažemo: "Zbogom tuje!" Dugo je bila prvi izbor kada su u pitanju biljke koje štite privatnost i ujedno uljepšavaju okućnicu. Zimzelena boja i relativno brz rast činili su je gotovo nezaobilaznom u planiranju vrta. No, s promjenama klime i sve češćim sušama, mnogi se danas pitaju - je li tuja i dalje pravo rješenje?
Pri novim sadnjama možda bi trebalo razmisliti o alternativama, biljkama koje predstavljaju bolje, prirodnije i otpornije izbore.
Zastarjele i ružne primjerke bolje je što prije ukloniti i napraviti mjesta za nove, piše Agrarheute, navodeći nekoliko razloga zbog čega izbjegavati tuju prilikom novih sadnji.
Zapadna ili obična tuja, Thuja occidentalis, potiče iz istočne Kanade i sjeveroistočnih dijelova SAD-a, područja s mnogo jezera, velikim padavinama i niskim temperaturama. Zbog toga prirodno zahtijeva vlažno tlo. Isto važi i za sorte divovske tuje, Thuja plicata, koje također trebaju dosta vode.
Zbog sve češćih suhih zima i vrelih, sušnih ljeta, pate od stresa i postaju lak plijen raznim vrstama potkornjaka koji nagrizaju grane, što uzrokuje sušenje, smeđenje i savijanje izdanaka. Kada jednom porumene, tuje se više ne mogu zazeleniti. Navodnjavanje ‘kap po kap’ i malč od pokošene trave pomažu u očuvanju vlage. Kod početne zaraze potkornjacima, odrežite suhe grane kako biste spriječili širenje.
Neke sorte tuje prirodno dobiju bronzano-smeđu ili maslinastozelenu boju zimi, što je normalna reakcija na jake minuse. To se ne odnosi na sorte poput Smaragda i Brabanta. Ukoliko se u proljeće ne vrati zelena boja, to znači da su se već osušile pod suncem kasne zime, jer korijen nije mogao da upije vodu iz zaleđenog ili isušenog tla. U suhim zimama zalijevajte sve zimzelene biljke ili ih prekrijte zaštitnim platnom ili agrotekstilom.
U prirodi, a i u parkovima bez orezivanja, tuje mogu doživjeti veliku starost. Međutim, kao ograde (živice), ne traju dugo. Posebno su osjetljive starije, ako se nepravilno orezuju. Od početka je oblikujte u trapezni oblik (šire pri dnu) da sve grane dobiju dovoljno svjetla. Ako su postale preširoke i smetaju, treba ih ukloniti.
Tuje su guste i brzo rastu – tu im se ne može osporiti prednost. Ali ako imate malo više strpljenja, sljedeće zimzelene biljke pružaju veću korist za prirodu:
Tagovi
Tuje Thuja occidentalis Promjena klime Potkornjak Sušenje tuje
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 dana
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 dana
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi