Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leka Herbal
  • 20.07.2022. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Ostali bez posla: Arifićima je početak bio jako težak - danas dižu plantažu ljekovitog bilja

"Leka Herbal" je domaći brend baziran na uzgoju i preradi ljekovitog bilja, a iza njega se krije bračni par Arifić iz Hrasnice. U svojoj ponudi imaju razne pripravke i čajeve od biljaka koje uzgajaju i beru po okolnim planinama

Foto: Arhiva porodice Arifić
  • 1.203
  • 214
  • 0

U sarajevskom naselju Hrasnica žive bračni par Arifić Lejla i Jasmin, koji su se zbog gubitka posla odlučili na uzgoj i preradu ljekovitog bilja. Lejla je po struci ekonomski tehničar, ali je godinama radila kao trgovac. Kada joj nije produžen ugovor, a suprugova firma otišla u stečaj, bili su primorani pronaći novi izvor finansiranja.

Trenutno se bave sadnjom i uzgojem ljekovitog bilja od kojih prave svoje preparate i smjese. Šalju ih na ispitivanje i kasnije u prodaju. "Kada ostanete bez posla i osnovnih sredstava za život, budete prisiljeni da nešto poduzmete, tako smo se mi odlučili za uzgoj ljekovitog bilja. Svi proizvodi koje nudimo su pretežno recepti od naših starijih nana i žena koje nisu posjećivale ljekare, nego su samostalno pravile ljekovite pripravke", za Agroklub priča Lejla.

Neuspjeli pokušaji uzgoja aloje i ruzmarina

I prije su gajili ljubav prema cvijeću i ljekovitom i začinskom bilju. Još dok su bili zaposleni pokušavali su uzgajati ruzmarin, što im nije pošlo za rukom. Pokušali su i sa uzgojem aloje. "Krene da raste, ali do jeseni uvene i osuši se, pa smo od nje odustali jer zahtjeva posebne uslove i tretman", prisjeća se naša sugovornica.

Ali zato su uspjeli sa uzgojem lavande, kadulje, čuvarkuće, majčine dušice, ranjenika, nevena i drugog bilja.  Gospinu travu/ kantarion, kunicu, borovnicu, trninu, zčatnicu vrkutu, vrbovicu i drugo samoniklo bilje beru sami po okolnim planinama.

Neven na sušenju 

Stalna edukacija

Kaže kako je početak jako težak kad nemate od čega, ali se borite. Ovim se poslom bave već četiri godine, sami istražuju, provjeravaju biljke. "Uz pomoć tehnologije i Google-a se sve može saznati i naučiti. Moja rahmetli svekrva je bila ginekolog u Makedoniji, a 1969. godine se vratila u Bosnu. Nije voljela lijekove, nego je pribjegavala prirodnim pripravcima, i dosta znanja smo stekli od nje", dodaje Lejla.

Ponavlja kako je njezin suprug temeljno znanje stekao od majke, ali istovremeno puno čitaju o ljekovitim biljkama, njihovom djelovanju, nuspojavama, koje količine se upotrebljavaju. "Sve to smo isprobavali najprije na sebi, a onda slali na ispitivanje. Edukovali smo se putem interneta, uz pomoć društvenih mreža smo stupili u kontakt sa raznim travarima i sa njima razmijenjivali savjete i iskustva."

Plantaža od 20 dunuma na Romaniji

U mjestu Kijevo kod Trnova imaju parcelu od jednog dunuma, i tu su počeli sa uzgojem. Shvatili su da je planinsko bilje jače, pa su glavnu proizvodnju počeli prebacivati na parcelu od 20 dunuma na Romaniji, a u Kijevu im je rasadnik. S obzirom da su u fazi formiranja plantaže, još uvijek razmatraju što i u kojim količinama zasaditi.

Redosljed rada je slijedeći: branje, sušenje biljaka u tamnoj sobi koja je zamračena šupljikavim žaluzinama kako bi mogao kružiti zrak, a poslije sušenja ih pakuju u vreće da ne dođe do vlage te ostavljaju u hladnoj i mračnoj prostoriji. Macerate i tinkture prave tako što najprije urade dezinfekciju prostorije u kojoj obavljaju posao, te obavezno koriste sterilno posuđe, boce i tegle. Neizostavan sastojak je i domaće maslinovo ulje koje nabavljaju iz Crne Gore i Hercegovine.

Povjerenje kupaca je jako važno

Svoje proizvode plasiraju putem Facebook stranice "Leka Herbal", i do pojave korone su bili veoma zadovoljni potražnjom za njihovim proizvodima. Žalosti ih činjenica da kupci gube povjerenje u biljne proizvode zbog pojedinih neozbiljnih proizvođača.

Uz proizvode daju i savjete

"Veoma nam je bitno povjerenje između nas i kupaca, ne bogati se od bilja, ali liječenje biljem ima svoje draži i puno je bolje od tableta", tvrdi ova zaljubljenica u bilje koja je i sama imala problem kada joj, opisuje, tablete za povišen pritisak nisu odgovarale. Tada je napravila prirodni diuretik kojega svakom preporučuje.

Otkriva nam i recepte

"Potrebna je samo mala vezica peršunovog lista. Od nje se napravi čaj od 1 litar vode, a kada se ohladi iscijediti jedan limun i piti tokom dana. Jeste malo bljutavo, ali kasnije se čovjek navikne, i za rezultat dobije lijep zadah, čiste bubrege i mokraćne kanale. Još limun da C vitamin i kisika organizmu baš koliko treba", poručuje.

Za regeneraciju jetre preporučuje ispijanje jedne šoljice čaja od kunice na prazan stomak 40 dana.

Ako želite napraviti vlastiti macerat od kantariona, potrebno je odvojiti cvijet od stabljike, te cvjetove potopiti u domaće maslinovo ulje. "Što više cvjetova ima, macerat je kvalitetniji", zaključuje. 


Tagovi

Lejla Arifić Jasmin Arifić Ljekovito bilje Biljni preparati Izrada macerata Visoki tlak Regeneracija jetre Macerat od kantariona


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.