Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega kaktusa
  • 04.03.2023. 16:30

Kaktuse ne treba još presađivati i iznositi, ali će im prihrana dobro doći

Šta treba da radite na kraju zime i početkom proljeća da bi vas kaktus obradovao predivnim cvijetom?

Foto: Rada Milišić
  • 1.169
  • 73
  • 0

Kaktusi su sukulentne višegodišnje biljke porijeklom iz Amerike, imaju debelo stablo koje sadrži hlorofil i sposobnost da skladište vodu što im omogućava da prežive u ekstremno suhim uslovima. Iako rastu u tropskim predjelima gdje žive stotinama godina, uspijevaju i kod nas, doduše mnogo kraće i veoma često se ove markantne biljke gaje u kućnim uslovima. Upravo zbog svog egzotičnog porijekla omiljeni su ljubiteljima cvijeća koji tako u svoje bašte unose duh tropske atmosfere, a zbog neobičnih oblika i ljepote često su pasija mnogih kolekcionara.

Kaktusi koji rastu u kućnim uslovima ne zahtijevaju previše složenu njegu, ali postoje mjere koje se moraju ispoštovati kako bi ovaj mali bodljikavi kućni ljubimac napredovao i obradovao svog vlasnika prekrasnim cvijetom. Mora se voditi računa o kvalitetnom zemljištu, pravilnom zalijevanju, presađivanju, kao i svjetlosti i mjestu gdje će biti postavljena saksija.

Cvjetanje kaktusa i sve ono što niste znali o pravilnoj njezi ovih biljaka

Za dobro prezimljavanje kaktusa najbolja je temperatura koja nikada nije ispod dva, ali ni iznad 10 stepeni Celzijusa. Zalijevanje bi trebalo biti rijetko s malo odstajale vode kojom će se samo malo ovlažiti površinski sloj zemlje s obzirom na to da biljka miruje.

Ovih dana je vrijeme za prihranu kaktusa

Na izmaku smo zimskog perioda, kada nas mami lijepo i sunčano i veoma toplo vrijeme za ovo doba godine te mnogi razmišljaju da li je pravo vrijeme da se posvete svojim bodljikavim ljubimcima.

Za dobro prezimljavanje najbolja temperatura je od dva do 10 stepeni Celzijusa

"Ovih dana bi bilo dobro da se obavi prihrana vodotopivim sredstvima koja sadrže sve minerale i mikroelemente neophodne za pravilan rast i razvoj kaktusa i ostalih sukulenata. Inače, ne treba ih još uvijek rasađivati, presađivati i iznositi. Bojim se da će još biti hladnih dana pa ne treba rizikovati. Prije nekoliko godina tokom marta bilo je veoma hladno i padao je snijeg, zato treba još malo sačekati", kaže cvjećar iz Bačke Palanke Đorđe Šijakov dodajući da tokom zimskog perioda kaktusi formiraju buduće cvjetne pupoljke te je bitno da im se bez potrebe ne mijenja mjesto čime se može ugroziti i propustiti cvjetanje. 

Kaktusi Šejn polako osvajaju srca ljubitelja ovih bodljikavaca

Ako ih ostavimo na miru tokom faze mirovanja oni će nas sigurno obradovati prelijepim cvjetovima tokom proljeća i ljeta. Tek kada se stvore adekvatni vremenski uslovi potrebno ih je, kako kaže naš sagovornik, rasađivati-razmnožavati, a veoma je bitno da u tom trenutku nemaju cvijet.

Razmnožavanje i presađivanje

Kaktusi se razmnožavaju reznicama ili izdancima i sjetvom sjemena na šta se odlučuju samo oni s mnogo iskustava i znanja s obzirom na to da je to vremenski duži proces.

Za taj posao treba pripremiti sve neophodno, saksije, zemlju, makaze, pincetu, kao i rukavice za zaštitu ruku. Proces nije komplikovan, zaštititi ruke zbog bodlja, zatim s matične biljke treba polako otkinuti reznicu ostaviti je par dana da se dobro osuši (kako ne bi istrulila) i posaditi je u mješavinu zemlje i pijeska kako bi se ožilila.  

Proces presađivanja nije komplikovan

Također kaktuse treba i presađivati s obzirom na to da im se korijen širi, ali i da stalno troše hranjive materije iz zemljišta. Mnogi ljubitelji kaktusa mlade biljke presađuju jednom godišnje, a one nešto starije svake treće godine, obavezno početkom proljeća. Potrebno je kaktus izvaditi iz zemlje, makazama odsjeći suhi dio korijena, a biljku zatim staviti u veću saksiju sa adekvatnom zemljom, a najčešće se koristi mješavina sa pijeskom i šljunkom.

Zemlja mora biti rastresita kako bi korijen mogao uzimati sve hranljive sastojke. Presađenu biljku treba blago zaliti obzirom da svi znamo da veća količina vode nije dobra i bolje je da kaktus ima manjak, nego višak vode.


Tagovi

Kaktus Proizvodnja kaktusa Njega kaktusa Zalijevanje kaktusa Presađivanje kaktusa Đorđe Šijakov


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas