Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nametnici
  • 22.10.2016. 15:00

Kako se riješiti nametnika na ukrasnom bilju?

Borba s nametnicima sastavni je dio uzgoja i održavanja ukrasnog bilja. Kako ih se riješiti?

Foto: Bigstockphoto/Fabio Lamanna
  • 3.008
  • 220
  • 0

Za uzgoj i održavanje ukrasnog bilja potrebna je i "borba" s nametnicima. Brojni nametnici ugrožavaju njihov razvoj te ljepotu vašega vrta, a pred vama su neki od načina kako ih se riješiti na prirodan način.

Nametnici su dosadni, no i najupornijih se može riješiti. Između ostalog, češnjak, bubamare, grinje, nematode i parazitske osice mogu nam pomoći u borbi i zaštititi ukrasnog i ljekovitog bilja.

Najčešći nametnici ukrasnog bilja

Narcisova muha

Lukovice trunu pod zemljom ili stvaraju izobličene listove bez cvjetova. Uzročnik je ličinka narcisovih muha koja u proljeće polaže jajašca u zemlju oko listova koji venu. Nakon izlijeganja ličinke godinu ili dvije žive u lukovici. Odrasle muhe izgledaju kao pčele i može ih se vidjeti oko lukovičastog lišća. Ugrožene biljke su narcis, amarilis, visibaba, proljetni drijemovac. Nametnike izbjegnite sadnjom čvrstih i zdravih lukovica. Mekane odbacite. Nakon cvatnje ih prihranite hranivom s mnogo fosfata i kalijeva karbonata. Oko lišća koje vene pospite smrvljeni bijeli luk za odvraćanje muha.

Vinova pipa

Ova sitna pipa čije su ličinke štetnije nego odrasli kukac napada brojne cvjetajuće biljke, primjerice begoniju, fuksiju, vodeniku, pelargoniju i jaglac. Za prirodno suzbijanje pipe iskoristite crvolike hematode, stavite ih u vodu i izlijte na zemlju i korijenje biljke. Nematode će uništiti pipe.

Crne uši

Rast biljke se usporava i ako je zaraza opsežna izdanci venu i kovrčaju se. Uzročnik bolesti je crna repina uš Aphis fabae, dugačka dva milimetra s crnim tijelom. Uš buši tkivo i siše biljni sok iz mladih listova i stabljika i tako slabi biljku. Ugrožena je većina ukrasnih biljaka i povrće. Zaraženo područje poštrcajte sprejom čim primijetite nametnike. Nekoć su se koristili ekstrakti bijelog luka i bodljikave koprive. Alternativa tome je uvođenje ličinke bubamare u vrt ili gradnja zaklona za bubamare kako bi te korisne kukce potakli da stalno ostanu u vašem vrtu.

Kupusni moljac

Gusjenice tog moljca posebno rado napadaju korijen kineskog ljetnog zvjezdana, francuske kadifice (Tagetes) i pelargonije.

Stjenica

Listovi su toliko izbušeni rupicama da se čini kao da ih je netko izrešetao mecima. Pupovi također mogu biti zaraženi i neće se razviti. Na plodovima se pojavljuju uzdignuti smeđi tragovi. Stjenica Lygus jede listove i u njih ubrizgava tvar koja uništava stanice. Ugrožene su mnoge biljke, između ostalih i krizanteme, geraniji, kadulja. Samo kod težih slučajeva prskajte odgovarajućim insekticidom, primjerice piretrinima i rotenonom.

Grinje i uši na cvijetu

Jagodina grinja

Sitne grinje tarsonemus pallidus zaraze vrhove ciklame. Žive unutar lisnih i cvjetnih pupova i njima se hrane, pa stabljika i listovi postaju izbrazdani i izobličeni u obliku žlice. Cvjetovi se ne uspijevaju otvoriti. Ugrožene su ciklame. Za uništavanje tih štetočina nisu dostupni nikakvi preparati. Spalite zaražene biljke.

Buhači

Na listovima se pojavljuju rupe, uskoro pobijele i osuše se. Biljka će možda također uvenuti ako je riječ o teškoj infekciji. Buhači pripadaju vrstama Altica, Phyllotreta i Psylloides. Najviše ih ima za topla i sunčana vremena u proljeće i ljeto. Kad protresete zaraženu biljku buhači iskaču. Ugrožene biljke su jastučac, dragoljub, ljubičina, primorska gromorulja. Mlade biljke prekrijte agrotekstilom dok ne sazriju i postanu manje osjetljive. Ako je potrebno poprskajte ih insekticidom i prihranite da potaknete oporavak.

Pjenuša

Na listovima se mogu vidjeti svjetložute i bijele linije koje ružno izgledaju, ali nisu štetne za biljku. U fazi ličinke pjenuše se skrivaju unutar pjene nazvane kukavičja pljuvačka. Pripadnik je nekoliko vrsta kukaca koji sišu biljni sok. Ugrožene biljke su vodenika, krizantema, naprstak, kadifica, jaglac, kadulja, duhan. Ručno uklonite kukce. Ako su se previše raširili, biljku poprskajte insekticidom na bazi piretrina i bifrentrina. Tijekom ljeta u pravilnim je razmacima prihranjujte hranivom za lišće da potaknete novi rast i popravite štetu.

Zelene uši

Premda ove lisne uši najčešće napadaju voćke, mogu se pronaći i na svim vrstama ukrasnih biljaka. Obično su najaktivnije u rano proljeće.

Lisni miner

Listovi su izbušeni vijugavim tunelima. Okrenete li ih prema svjetlu, u tunelima ćete vidjeti ličinke. Pripadaju vrstama Agromyzaa, Lyonetia i Phytomiza koje se izliježu u jajašca koja u listu polažu odrasli moljci. Zbog jake zaraze listovi mogu potpuno uvenuti. Ti moljci mogu proizvesti dvije ili tri generacije u samo jednoj godini. Ugrožene biljke su pakujac, krizantema, cinerarija, kokotić, gerber. Teško oboljelo lišće uklonite ili prstima zgnječite ličinke u tunelima. Ako se zaraza proširi, lišće poprskajte sistemnim sredstvom i postupak ponavljajte sve dok se bolest ne suzbije.

Ljiljanojedac

Jarkocrveni tvrdokrilac s crnom glavom i dugačkim tijelom početkom ljeta ima tamne ličinke. I odrasli kukci i ličinke nevjerojatno brzo proždiru sve dijelove biljke ljiljana i morate ih hitno zaustaviti. Ugrožene biljke su ljiljani i kockavica. Stabljike ljiljana prekrijte vazelinom da se tvrdokrilci ne mogu popeti na biljku. Maknite ih s listova i uništite odrasle kukce i njihove ličinke. Druga mogućnost je da ih prskate odgovarajućim insekticidom.

Crvac

Sitne kukce mekanog tijela možete naći na naličju listova i mjestu gdje se lisna stabljika spaja s glavnom stabljikom. Crvci izlučuju pahuljasti bijeli vosak kojim prekriju sebe i svoja jajašca, pa lišće biljke postaje ljepljivo. Ugrožene su biljke u staklenicima, primjerice mračnjak, pelargonija, fuksija. Na velike biljke stavite grabežljivu bubamaru, a na male grabežljivu grinju.

Puževi na vašem bilju

Balavci i drugi puževi

Rubovi lista, a katkad čak i cijeli list, izgledaju izjedeno. Sluzav trag ukazuje na prisutnost puževa. Mogu biti različitih boja i veličina, a vlažno vrijeme dodatno pogoršava situaciju jer su biljke tad sklone truljenju. Ugrožena je većina vrtnih biljaka, mladice. Puževe skupite noću pomoću džepne lampe jer su tad najaktivniji i najvidljiviji. Diljem vrta postavite zamke i redovito ih praznite. Puževe balavce skupite u plastične vrećice, zavežite vrhove vrećica i bacite ih u smeće. Oko ugroženih biljaka rabite tradicionalne barijere od oštrog pijeska, a pepeo ili neku vrstu suvremenih nadomjestaka u obliku kuglica.

U prošlosti su se upotrebljavali i bakreni koluti, vrpce i sprejevi, a dostupni su i danas. U svoj vrtni prostor potaknite dolazak životinja koje jedu puževe-žaba, ptica i ježeva. Za uklanjanje puževa balavaca u tlo uvedite parazitskog nematoda koji napada štetočine i brzo ih ubija.

Savijači

Listovi se kovrčaju i izgledaju pojedeno, a slično je i s pupovima i stabljikama. Nekoliko listova moglo bi biti spojeno zajedno svilenim nitima i oblikuju "gnijezdo". Rupe su izbušile gusjenice savijača Cacoecimorpha pronubana. Gusjenice su zelene, duge dva centimetra. Smotaju se u listovima kako bi se zaštitile dok jedu. Ugrožene biljke su karanfil, neke trajnice, kućne biljke i grmovi. Odrežite listove s "gnijezdima" gusjenica i spalite ih. Biljke poprskajte Bacillusom Thuringiensisom ili sredstvom na bazi piretrina, odnosno rotenona.

Bijela mušica

Čim dodirnete biljku izleti oblak bijelih mušica (zapravo štitastog moljca). Rojevi mušica mogu se naći u stakleniku, ali i na otvorenome. Na listove izlučuju medljiku, a na njoj se zatim razvija crna plijesan. Bijele mušice polažu jajašca ispod listova. Iz jajašca se izliježu ličinke i svaka je prekrivena bijelom voštanom opnom zbog koje izgledaju kao brašnasti crvi. Ličinke žive na unutarnjoj strani listova i sišu biljni sok što postupno slabi biljku.

Ugrožene su mnoge vrtne biljke uključujući mračnjak, vodeniku, fuksiju, gerber, pelargoniju i mnoge druge. U staklenku uporabite žute ljepljive kartice na koje se mušice nalijepe, a pomoću njih ćete i točno identificirati problem. Moguće je nabaviti i male parazitske osice koje se hrane ličinkama, ali da bi osica preživjela temperatura mora biti iznad 10ºC. Na otvorenom biljke sredinom ljeta poprskajte piretrinskim sapunom, obraćajući posebnu pozornost na naličje listova. Tretman ponavljajte dok zaraza ne nestane.

Foto: Bigstockphoto/Fabio Lamanna


Tagovi

Nametnici Suzbijanje Ugrožene biljke Zaštita Ukrasno bilje Cvijeće


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]