Ljupčac, selen, jubček, maggi, ili popularna vegeta je začinska biljka koju nazivaju i biljkom ljubavnika i redovnika.
Ljupčac, selen, jubček, maggi, ili popularna vegeta naziv je začinske i ljekovite biljke trajnice. Ova biljka se počela koristiti u rimsko doba, kada su je predstavljali i afrodizijakom, te je nazivali biljkom ljubavnika.
Kad su je benediktinci prenijeli na sjever Europe za ovu biljku se počeo koristiti naziv biljka redovnika. Naziva za ovu začinsku biljku zelene boje i intenzivnog mirisa koja podsjeća na celer ima čak 46!
Ovu biljku, koja dolazi iz obitelji peršina, mnogi hvale jer kao začin daje salatama, juhama, umacima i drugim jelima daje slatkasto - gorki okus.
Najbolje vrijeme za sadnju ove biljke je od veljače do svibnja, a uspješno se sije tijekom kolovoza ili rujna. Bilo da je želite posaditi u saksiju ili u vrt ova biljka voli zemlju koja zadržava vlagu. Kod sadnje je potrebno sjemenke staviti u rupicu dubine par centimetara.
Naziva za ovu začinsku biljku zelene boje i intenzivnog mirisa koja podsjeća na celer ima čak 46!
Sjeme možete sijati u posudama u zatvorenom prostoru ili izravno u zemlju u ranom proljeće ili ranu jesen. Klijanje obično traje od 10 do 14 dana, ovisno o temperaturu. Premještanje sadnice iz posude u vrt možete učiniti nakon mjesec dana od sadnje. Svoju idealnu visinu će dosegnuti za tri godine. Kad naraste treba joj otprilike 90 cm2 prostora. Ona biljka jako voli sunce u hladnim klimama ili djelomičnu sjenu, ako se radi o toploj klimi. Potrebno ju je redovito zalijevati.
Ona naraste i do 1,5 metar visine, pa ako želite da se širi možete je obrezati tijekom toplog vremena. Obrezivanje će potaknuti pojavu novih listova. Teško se nosi s korovom pa ju je potrebno redovito plijeviti. Ova biljka je otporna na niske temperature, te je moguće da raste iz godine u godinu na istom mjestu u vrtu.
Dobra stvar kod ljupčaca je da ta što se cijela može iskoristiti. Naime, listovi ove biljke se većinom koriste za začinjavanje. Preko zime je čak možete osušiti i takvu koristiti.
Kažu da ova biljka jača imunitet, te da je dobra za dišne organe, zdravlje bubrega, a narodni je lijek za žuticu. Također se preporučuje kao lijek za reumu, otoke, te groznice. Prirodni je diuretik, a dobra je i za probavu.
Foto: Agroklub.ba
Tagovi
Autorica