Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljupčac, selen, jubček, maggi
  • 31.03.2017. 12:00

Kako posaditi domaću vegetu?

Ljupčac, selen, jubček, maggi, ili popularna vegeta je začinska biljka koju nazivaju i biljkom ljubavnika i redovnika.

Foto: Agroklub.ba
  • 13.937
  • 238
  • 0

Ljupčac, selen, jubček, maggi, ili popularna vegeta naziv je začinske i ljekovite biljke trajnice. Ova biljka se počela koristiti u rimsko doba, kada su je predstavljali i afrodizijakom, te je nazivali biljkom ljubavnika.

Kad su je benediktinci prenijeli na sjever Europe za ovu biljku se počeo koristiti naziv biljka redovnika. Naziva za ovu začinsku biljku zelene boje i intenzivnog mirisa koja podsjeća na celer ima čak 46!

Daje slatkasto - gorki okus

Ovu biljku, koja dolazi iz obitelji peršina, mnogi hvale jer kao začin daje salatama, juhama, umacima i drugim jelima daje slatkasto - gorki okus.

Najbolje vrijeme za sadnju ove biljke je od veljače do svibnja, a uspješno se sije tijekom kolovoza ili rujna. Bilo da je želite posaditi u saksiju ili u vrt ova biljka voli zemlju koja zadržava vlagu. Kod sadnje je potrebno sjemenke staviti u rupicu dubine par centimetara.

Naziva za ovu začinsku biljku zelene boje i intenzivnog mirisa koja podsjeća na celer ima čak 46!

Sjeme možete sijati u posudama u zatvorenom prostoru ili izravno u zemlju u ranom proljeće ili ranu jesen. Klijanje obično traje od 10 do 14 dana, ovisno o temperaturu. Premještanje sadnice iz posude u vrt možete učiniti nakon mjesec dana od sadnje. Svoju idealnu visinu će dosegnuti za tri godine. Kad naraste treba joj otprilike 90 cm2 prostora. Ona biljka jako voli sunce u hladnim klimama ili djelomičnu sjenu, ako se radi o toploj klimi. Potrebno ju je redovito zalijevati.

Ona naraste i do 1,5 metar visine, pa ako želite da se širi možete je obrezati tijekom toplog vremena. Obrezivanje će potaknuti pojavu novih listova. Teško se nosi s korovom pa ju je potrebno redovito plijeviti. Ova biljka je otporna na niske temperature, te je moguće da raste iz godine u godinu na istom mjestu u vrtu.

Dobra za zdravlje

Dobra stvar kod ljupčaca je da ta što se cijela može iskoristiti. Naime, listovi ove biljke se većinom koriste za začinjavanje. Preko zime je čak možete osušiti i takvu koristiti.

Kažu da ova biljka jača imunitet, te da je dobra za dišne organe, zdravlje bubrega, a narodni je lijek za žuticu. Također se preporučuje kao lijek za reumu, otoke, te groznice. Prirodni je diuretik, a dobra je i za probavu.

Foto: Agroklub.ba


Tagovi

Biljka Uzgoj Vegeta Selen Sadnja


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.