Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 16.01.2021. 13:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Gacko

Iako je plasman prirodnih krema kod nas upitan, ko se ovom posveti ne odustaje

Za Radu Škiljević iz Gacka proizvodnja krema, biljnih ulja i sapuna je posao koji radi jer uživa u njemu. U svijet prirodne kozmetike kaže ušla je sa kremom od maslinovog ulja i voska i postepeno je nadograđivala svoje znanje. Vremenom se širila i paleta proizvoda.

Foto: Arhiva Rade Škiljević
  • 412
  • 697
  • 0

U svijet prirodne kozmetike Rada Škiljević iz Gackog je kako kaže ušla sa kremom od maslinovog ulja i voska i postepeno nadograđivala svoje znanje kroz literaturu, ali i praksu. Vremenom je proširila i paletu proizvoda.

"Gledam da od prirode iskoristim sve što mogu", započinje svoju priču, a od toga što priroda nudi, ona pravi prirodne kreme, ulja, tinkture. Sve ukupno desetak različitih preparata.

"Riječ je o kremama koje nisu samo namijenjene za njegu kože nego i za rješavanje nekih dermatoloških problema. Recimo krema za ekceme koja je jedna od najtraženijih. Proizvode pravim od raznih ulja, poput kantarionovog, od ruse, nevena, svih biljaka koje su, inače, u narodu poznate kao izuzetno korisne, prvenstveno za njegu, ali i liječenje", objašnjava naša sagovronica, dodajući da tu spadaju prije svega gavez, čičak, maslačak, odnosno, sve one vrste koje možemo naći na našem podneblju. Kako kaže, ne bavi se sa tim profesionalno već više amaterski, iz ljubavi.

Ljubav prema ovom poslu i želja da se edukuje i uči, odveli su je od prve kreme koju je napravila mnogo dalje.

Kada je ostala bez posla, posvetila se pravljenju preparata

Priča nam da je davno njen otac imao pčele i prvi preparat koji je napravila bio je onaj standardni - krema sa maslinovim uljem i pčelinjim voskom. Od tada je sve išlo malo po malo, nekada se radi, nekada ne.

"Prvo sam pravila za sebe, za porodicu, rodbinu i onda se to vremenom proširilo. Čitala sam dostupnu literaturu. Najviše mi je pomogla knjiga "Liječenje biljem", od Jovana Tucakova i "Zdravlje iz Božje apoteke" Marije Treben. Dosta toga je dostupno i na internetu, jednostavno to je ono što me interesuje".

Ljubav prema ovom poslu i želja da uči, odvela je dalje od jedne kreme

Naučeno u teoriji polako je primjenjivala u praksi. Pravila je preparate, uviđala šta je dobro, šta nije. Šta odgovara a šta ne, a svemu se više posvetila kada je ostala bez posla.

"Nije to teško raditi, ali ipak treba dosta truda i vježbe. Ni krema ni ulje, ne budu baš iz prvog pokušaja onakvi kakvi bi trebalo da budu, za sve to treba određeno iskustvo. Ja nisam imala nikog ko bi mi to sve pokazao i uveo me u taj posao", kaže naša sagovornica.

Sve ono što proizvodi i sama koristi, poklanja, kaže, porodici i rodbini. Radi i po narudžbini, a odnedavno i na Instagramu ima stranicu pod nazivom "Kozmetika Orhideja", ipak preporuke su najčešći način na koji Radine kreme nalaze svoje kupce.

Potrebno je dobro poznavati biljke

Proces pravljenja prirodne kozmetike traži dosta znanja i truda i to u svim njenim fazama, objašnjava ova vrijedna žena.

"Prvo treba dobro znati za šta se koja biljka koristi, poznavati njena svojstva, a takođe i kada koja vrsta cvjeta i kad je najpogodnija za branje, te u tom momentu biti prisutan. Sve vrste obično cvjetaju desetak dana i to je to, mada postoje i one koje se mogu brati tokom cijele godine. Kad se upotrebljava korijen, opet treba znati u kom periodu ima najviše ljekovitih materija. Važno je i adekvatno obaviti i proces sušenja za svaku travku", navodi Rada za Agroklub.

Smatra da u Hercegovini nema previše mogućnosti za plasman, generalno svih poljoprivrednih proizvoda pa tako i prirodne kozmetike, tako da materijalna dobit teško može biti motiv.

U Hercegovini nema puno mogućnosti za plasman ?

"Kad je riječ o tome koliko je popularna prirodna kozmetika, dosta toga zavisi o kojoj generaciji je riječ. Mladima nije toliko važno da je nešto prirodno. Sa druge strane i finansijski aspekt igra značajnu ulogu jer su prirodni preparati ipak skupi. Skupi su i za napraviti posebno kad neko kupuje sve potrebne sirovine", zaključuje ona.

Naša sagovornica u većini slučajeva sama prikuplja bilje pa je rjetkost da kupuje sirovine. Ukoliko mora, gleda da to bude u prodavnicama zdrave hrane, zato se, kako kaže, njene kreme mogu jesti u 90 odsto slučajeva, izuzev onih za lice gdje upotrebljava neke supstance koje se inače koriste u kozmetici a koje sama ne može proizvesti.


Fotoprilog


Tagovi

Rada Škiljević Prirodna kozmetika Prirodne kreme Ljekovito bilje Mogućnost za plasman Materijalna dobit Kupuje sirovine Finansijski aspekt


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...