Pretraga tekstova
Riječ je o veoma zdravoj, ljekovitoj biljnoj vrsti. Njena pozitivna svojstva ispoljavaju se kod respiratornih problema. Čistač je krvi, snižava krvni pritisak, uravnoteževa holesterol i trigliceride.
U proteklih mjesec dana, domaća firma, iz Trebinja, na evropsko tržište izvezla je značajne količine srijemuša. Riječ je o jednogodišnjoj biljci koja dozrijeva početkom proljeća i ima velike pozitivne efekte na organizam. U narodu je poznata i kao divlji luk. Na našim prostorima gaji se na manjim površinama, ne praktikuje se plantažna proizvodnja.
"Za jedan kilogram suhog srijemuša potrebno je deset kilograma svježeg. Uzgoj se odvija po organskim principima. Mi ovaj proces obavljamo u sušari, koja se nalazi u pogonu u Nevesinju, a finalna prerada obavlja se u Trebinju", objašnjava Radovan Anđelić, vlasnik firme "Anđelić".
Biljka se nakon berbe suši i ide na dalju preradu. To konkretno podrazumijeva sjeckanje na različite veličine, što zavisi od zahtjeva potrošača. Stepen usitnjenosti ide od sitno sjeckanog pa sve do brašna. Takođe, ova biljka zahtjeva i specifične uslove rada, kako navodi BHRT
"Kod nas postoje odgovarajući uslovi kada je u pitanju vlažnost jer je srijemuš veoma higroskopan pa stoga treba i vlagu držati pod kontrolom. Pored toga, treba obratiti pažnju i na ambalažu finalnog proizvoda", navodi Siniša Traparić, šef proizvodnje navedene firme.
Riječ je o veoma zdravoj, ljekovitoj biljnoj vrsti. Njena pozitivna svojstva ispoljavaju se kod respiratornih problema. Čistač je krvi, snižava krvni pritisak, uravnoteževa holesterol i trigliceride. Kako kažu iz ovog preduzeća, na području Nevesinja, ljudi čak nisu nikako ni brali srijemuš.
"U opštini Nevesinje, ovaj divlji luk nije se nikada ni brao dok se istovremeno na području Foče i središnje Bosne on tradicionalno bere. Što se tiče otkupne cijene, ona je zadovoljavajuća. Kreće se od 0,6 do 0,8 KM/kg svježe biljke", navodi Anđelić.
Ova biljna vrsta jede se u svježem stanju, a od njega se pripremaju razne tinkture. Takođe, pogodan je i za pripremu u blenderu, a dobijeni sok od njega može se i zamrzavati. Ima specifičan i jak mir, koji jako podsjeća na bijeli luk pa mnogima to predstavlja problem.
Tagovi
Uzgoj srijemuša Prerada srijemuša Izvoz srijemuša Radovan Anđelić Siniša Traparić Otkupna cijena Divlji bijeli luk
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)