Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 29.04.2022. 18:00

Crne mušice - larve mogu potpuno uništiti korijenje

Razloga za njihovu pojavu je više, a najčešće se radi o prevlažnom supstratu koji im je idealno stanište. No, njegovo sušenje će dodatno pogoršati situaciju

Foto: Depositphotos/MarcOliver_Artworks
  • 330
  • 45
  • 0

Crne mušice Sciaridae koje lete oko cvijeća u saksijama pripadaju porodici muha. Veoma su slične voćnim mušicama s kojima ih često zamijenimo. Jedna su od najstarijih dvokrilnih insekata, a ima ih 1.700 različitih vrsta.

Razloga za njihovu pojavu je više, a najčešće se radi o prevlažnom supstratu koji im je idealno stanište. Larve se u takvoj sredini mogu hraniti i razvijati. Sušenje supstrata će dodatno pogoršati situaciju, jer one u potrazi za sočnom hranom prelaze na korijenje što dovodi do propadanja biljaka. Otvoren prozor bez mrežice za komarce je poziv na gozbu sobnim biljem.

Treći razlog pojave štetočine je loš supstrat. Često proces truljenja nije u potpunosti završen, nije rađena ili je slaba dezinfekcija. Oni svojim mirisom privlače štetočinu ili već sadrže njihova jajašca.

Tijelo crnih mušica je veoma sitno i tamno. Odrasle jedinke već poslije sedam dana polažu jaja u vlažan supstrat. Za nešto više od četiri sedmice razvija se nova generacija i ciklus se nastavlja.

Mjere suzbijanja

Prestanak zalijevanja i sušenje supstrata ne garantuje propadanje larvi i jaja. Biljke je potrebno presaditi. Ako je moguće izvađenim biljkama operite korijenje u čistoj vodi i presadite u novu  zemlju. Nekoliko dana nemojte zalijevati presađene biljke kako bi larve na korijenu uginule.

Druga mogućnost, ako to dozvoljava biljna vrsta, je da se koristi supstrat koji je nešto kiseliji. Ovakva pH reakcija ne odgovara štetočini.

U njega možemo zabosti koru narandže, limuna ili duvan. Površinu možemo posuti tankim slojem pepela.

Upotrebom žutih ljepljivih pločica smanjujemo broj odraslih insekata sposobnih za dalje razmnožavanje. Mušice se lijepe za njih i tako ih sprečavamo da odlažu jaja iz koje bi se razvila nova generacija.

Razlog može biti i loš supstrat (Foto: Depositphotos/Alexander52)

Prirodni insekticidi

Od prirodnih insekticida za tretiranje i zalijevanje mogu se koristiti oni na bazi: koprive, nevena, bijelog luka, preslice i drugog bilja.

Insekticid od bijelog luka

Jedan veći čen bijelog luka usitniti i preliti s 500 ml vrele vode. Kada se tečnost ohladi, time zalijevati. Možemo zabosti izrezane čenove koji će dodatno djelovati na larve.

Zamka za crne mušice

Jednostavnu zamku možemo sami napraviti. Uzmite žutu posudu i napunite je vodom oko 2/3, dosuti jednu kašičicu vinskog ili jabučnog sirćeta i jednu kašičicu deterdženta za suđe.

Žuta boja posude i voćni miris sirćeta privlače mušice. Dodatno možemo vodu obojiti kurkumom kako bi bila žuta. Posudica se postavi pored saksija i drži nekoliko sedmica kako bi se uhvatile i nove jedinke koje će se pojaviti. Po potrebi promijeniti sadržaj.


Tagovi

Crne mušice Štetočine cvijeća Sobno bilje Bijele larve Sciaridae Mušica na cvijeću


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.