Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 04.02.2017. 08:00

Breza - omiljeni lijek u narodnoj medicini

Breze su prepoznatljive po bijeloj kori stabla, a od davnina se koriste u narodnoj medicini. Proljeće je pravo vrijeme sakupljanja pupoljaka, soka i mladog lišća breze.

Foto: Pixabay.com
  • 7.868
  • 659
  • 0

Kada bi birali biljku koja toliko pozitivno utiče na ljudski organizam breza bi bila u najužem izboru. Breze, obična Betula pendula, maljava breza Betula pubescens i patuljasta breza Betula nana, pripadaju porodici breza Betulaceae. Ove vrste su ljekovite.

Prepoznatljive po bijeloj kori stabla i srcolikim listićima breze se veoma često mogu vidjeti u parkovima, proplancima. Rastu pojedinačno, ali najčešće ih u prirodi susrećemo u brezicima - brezovim šumarcima. Za svoj rast maljava breza bira vlažnija tla, a obična breza nešto suvlja staništa.

Ljekovita vrsta bogata vitaminima

Ova ljekovita drvenasta vrsta u prirodi dostiže visinu od 10 do 30m. Njena kora bijele boje cijepa se sa stabla poput listova papira. Listovi su srcasti i na dugim peteljkama. To je jednodomna biljka, ima muške i ženske rese. Muške rese su duže, dužine do 10cm, i obično na grančicama vise po dvije zajedno. Ženske rese su kraće, dužine do 2cm, zdepastije i vise pojedinačno. Oprašuje se putem vjetra, a cvijeta krajem aprila i tokom maja.

Brezu koristiti u konsultaciji sa liječnikom!

Od breze se sakupljaju i koriste pupoljci, mladi listovi, kora, sok iz drveta, brašno, cvijetne rese. Ljekovitost breze dolazi od njenog sastava. Pupoljci i mladi listovi odlikuju se visokim sadržajem vitamina C. Osim sadržaja vitamina C breza sadrži i druge vitamine, minerale ( kalijum, kalcijum i fosfor ), smolaste materije, eteričnih ulja i drugih materija.

Sok od breze sakuplja se u rano proljeće, krajem februara i početkom marta, kada sokovi u stablu počnu da kolaju. Pupoljci se sakupljaju prije kretanja vegetacije, sve dok se ne počnu otvarati. Sok se može sakupljati sve do listanja breze, jer tada postaje gorak i ne treba ga nastaviti sakupljati. Listovi se sakupljaju kada su mladi, ali se mogu sakupljati tokom cijelog perioda. Kora se prikuplja u rano proljeće i krajem jeseni.

Koristi se i u gastronomiji

Sakupljene pupoljke treba sušiti na sjenovitom mjestu sa dobro ventilacijom i nešto nižom temperaturom kako ne bi došlo do njihovog otvaranja. Od svježih pupoljaka se pripremaju čaj, masti, tinkture. Mladi listovi se mogu koristiti u gastronomiji za pripremu salata. Sakupljeni listovi se suše na sjenovitom, prozračnom i toplom mjestu u tankom sloju. Obratiti pažnju da ne dođe do sljepljivanja listova, jer će takvi listovi pocrniti i neće biti podesni za upotrebu.

Osušeni pupoljci i listovi se pakuju u ambalažu da do njih ne dopire svijetlost. Čuvaju se na suhom mjestu. Koru osušiti na prozračnom i toplom mjestu. Ona se može usitniti ili samljeti u brašno u zavisnosti od namjene. Rese se sakupljaju u različitom periodu. Muške rese se sakupljaju prije zime, a ženske u rano proljeće. Smola se sakuplja u rano proljeće.

Sok breze se sakuplja iz stabala koja imaju prečnik veći od 20cm. Njabolje je sok uzimati iz rupe koja se izbuši na visini 0,5 do 1m na deblu. Na jednom stablu treba uzimati sok sa jednog mjesta. Ne iscrpljivati stablo kako bi nam moglo davati sok u narednim godinama. Sa istog stabla sok sakupljati svake druge godine. Na deblu izbušiti rupicu dubine 2 do 4cm i unjega postaviti cjevčicu čiji se jedan kraj nalazi u posudi u koju sakupljamo sok. Najbolje je postaviti plastičnu posudu ili bocu, a izbjegavati metalne posude. Tokom dva dana može se sakupiti i do 5l soka.

Brezu koristiti u konsultaciji sa liječnikom. Ljudi koji imaju problema sa srcem i bubrezima trebaju biti naročito oprezni i pod nadzorom liječnika.

Primjena breze u narodnoj medicini

Breza se koristi kod mnogih oboljenja: problema sa urinarnim traktom, gihta, reume, gripe, prehlade, bolesti jetre i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje. Čaj od brezovog lišća se od davnina koristi u narodnoj medicini. Koristi se kod problema sa reumom, gihtom, vodenom bolesti, kod raznih osipa na koži.

Čaj od breze za urinarne infekcije

Dvije čajne kašike sviježeg ili suhog brezovog lista preliti šoljom kipuće vode i ostaviti pola sata. Nakon toga čaj procijediti i dodati sode bikarbone u maloj količini (na vrh noža). Ovaj čaj se pije 3 do 4 puta tokom dana.

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje.

Čaj od osušenih pupoljaka i listova pospješuje izmokravanje, dobro djeluje na žuč, dezinfikuje organe za izlučivanje urina. Ovaj čaj podmlađuje tkivo, ubrzava zacjeljenje rana, pospješuje koncentraciju i poboljšava imunitet.

Mast od brezovih pupoljaka

Mast od brezovih pupoljaka se primjenjuje kod liječenja od reumatizma. Za pripremu ove masti uzeti 800g svježeg, nepasterizovanog kravljeg masla. Za pripremu koristiti zemljanu posudu. U posudu staviti maslo i brezove pupoljke slagane u redovima. Red masla posuti pupoljcima i nastaviti tako dok se maslo ne utroši. Posudu treba dobro zatvoriti kako u njega ne bi dospio vazduh. Ovako pripremljenu posudu ostaviti na zagrijanom šporetu ili pećnici da stoji 24h.

Nakon toga maslo se procijedi i odvoje se brezovi pupoljci. Dobijenoj masi dodati 7,5g kamfora u vidu praha. Mast je spremna za uoptrebu. Čuva se u zatvorenoj posudi na hladnom mjestu, najbolje u frižideru. Mast se na oboljelo mjesto utrljava jenom u toku dana, najbolje uveče prije spavanja.

Kupke od brezovog lišća donose veliko olakšanje kod reumatizma.

Svježe iscjeđen sok breze koristi se kod proljetne detoksikacije organizma, čisti krv i stimuliše izbacivanje otrova iz tijela, sluzi iz pluća, bugrega, pomaže i kod izbacivanja pijeska, kod osipa na koži. Može se uzimati u kombinaciji sa medom ili kozijim mlijekom, dodaje se 5 do 6 kašika soka. Umjesto meda i kozijeg mlijeka može se koristiti i vino.

Tinktura od brezovog lišća

Za pripremanje ove tinkture potrebno je 20g brezovog lišća i 1dl 60% alkohola. Listove potopiti u alkohol i ostaviti tokom pet dana. Nakon tog perioda tinkturu procijediti. Čuvati je u tamnoj, staklenoj boci. Ova tinktura se koristi tako što se u šolju čaja doda jedna čajna kašika tinkture. Piti 2 do 3 puta u toku dana.

Koristi se kod bolesti jetre, bešike, kamena u bubrezima, reumatizma, gihta, pomaže kod iskašljavanja.

Tinktura od pupoljaka breze

Uzeti 100g pupoljaka breze i preliti sa 1l 40% alkohola. Ostaviti da stoji tokom dvije sedmice, povremeno protresite bocu. Procijediti kroz gazu. Ova tinktura pospješuje rast kose, a koristi se za masažu vlasišta.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Breza Brezov sok Sok od breze Mast od breze Tinktura Ljekovitost breze Narodna medicina Čaj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.