Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ananas
  • 30.03.2024. 14:00

Ananas jeste egzotična biljka, ali možete je uzgajati i u svom dvorištu

Ananasu je potrebno sunčano, toplo, mjesto i redovno zalivanje. Tako će izrasti atraktivna biljka, koja će uz adekvatnu njegu procvjetati i donijeti plod.

Foto: Depositphotos/Onuchcha
  • 138
  • 31
  • 0

Gajenje ananasa kao ukrasne, egzotične biljke za mnoge je želja i izazov. Iako raste na dalekim destinacijama ona može sasvim lijepo da napreduje i kod nas. Dakle, ananas ne raste na drvetu na Havajima kako mnogi misle, već može da krasi vaši dnevnu sobu, terasu ili baštu.

Riječ je o biljci žbunastog oblika, koja ima tanko stablo, velike i čvrste listove. S obzirom na to da nije sa naših prostora potrebno je, ipak, ispoštovati određene uslove za uzgoj ove biljke, ali to uostalom radimo i kada su u pitanju druge vrste. Oni koji ga već gaje kažu da nije teško, a ako budete pratili smjernice, moći ćete da uživate u ljepoti biljke i "domaćem" ananasu.  Prije svega, potrebno mu je sunčano, toplo mjesto i redovno zalijevanje. Tako će izrasti atraktivna biljka koja će uz adekvatnu njegu procvjetati i donijeti plod.

Kako pripremiti ananas za sadnju?

Ananas možemo naći u svakoj bolje snabdjevenoj prodavnici ili na pijaci. Važno je da izaberete onaj koji je svjež, ima čvrste, zelene listove, plod mora biti zlatno smeđe boje i čvrst na dodir. Takvom ananasu treba snažno, jednim pokretom, otkinuti listove. Ipak, osnova listova mora ostati netaknuta, a ukoliko ovaj način ne ide dobro, može se jednostavno nožem odrezati vrh ananasa tako da mesto gdje se spajaju listovi bude netaknuto.

Ne odgovaraju mu niske temperature, traži obilno zalijevanje (Foto: Sofija Knežević)

To je zapravo osnova za nicanje novog korijena kada se biljka posadi. Ovaj dio treba okrenuti naopako i ostaviti da se sedam dana lagano suši na sunčanom mjestu, a nakon toga slijedi još nekoliko koraka.

Potapanje korijena u vodu

Nakon sušenja, mjesto gdje je bio rez će se prilično stvrdnuti. Zatim ga treba staviti u čašu sa vodom, ali ne potpuno potopiti. Kako biljka ne bi potonula u čaši dobro bi bilo sa četiri strane korijena zabosti čačkalice, koje će se osloniti na obod čaše i osigurati da korijen ostane u vodi onoliko koliko je potrebno.

Čašu sa korijenom najbolje je staviti na prozor u prostoriji gdje nije ni toplo ni hladno. Treba biti strpljiv i za nekoliko sedmica, čak i prije, počet će da niče mlado korijenje. Vodu treba mijenjati svaki drugi, treći dan, kako ne bi došlo do pojave buđi.

Sadnja ananasa

Kada se pojave bijeli korjenčići i dostignu dužinu nekoliko centimetara vrijeme je za sadnju u odgovarajuću saksiju. Bitno je čvrsto pritisnuti zemlju oko osnove korijena i paziti da se zemlja ne zadrži na listovima. Ananas je tropska biljka i ne odgovaraju mu niske temperature, te je najbolje posaditi ga u saksiju, zaliti sa puno vode i pokriti običnom plastičnom kesom. Tako ćete zaštitili biljku i pomoći proces ukorjenjivanja. Nakon toga, ostavite je na toplom mjestu, idealna dnevna temperatura bi trebala da bude do 30°C, a noćna da ne bude niža od 18°C.

Veoma je važno svakodnevno na nekoliko minuta skinuti kesu kako bi biljka dobila vazduh. Biljku treba lagano zalijevati, a kesu treba skinuti kada se u sredini pojave novi listovi što znači da je počeo rast i razvoj.

Mnogo svjetlosti, bez hladnoće i promaje

Ukoliko, ipak, niste spremni na ovaj eksperiment, ako vam se čini komplikovano i dugotrajno, ali i neizvjesno, onda je najbolje otići do prvog rasadnika i cvjećare i kupiti ovu zanimljivu tropsku biljku i uspješno je njegovati. Da je ananas vrlo dekorativna i neobična sobna biljka koju vole ljubitelji egzotike potvrdio nam je inženjer poljoprivrede Slobodan Dudić. On u selu Rutevac (opština Aleksinac u Srbiji) ima rasadnik "Agro-Jug" za proizvodnju i prodaju sadnog materijala.

"Teško je u kućnim uslovima proizvesti sadnicu ananasa te obično oni koji žele u svom stanu i dvorištu da imaju nešto zaista neobično, egzotično i jedinstveno kupuju gotovu ožiljenu sadnicu” , rekao nam je Dudić.

Zahtjeva prozračno zemljište sa dobrom drenažom

Objašnjava nam da je ananas heliofilna biljka, a to znači da joj je potrebna velika količina sunčeve svjetlosti, ne trpi hladnoću i promaju. Najoptimalnija temperatura za ananas je zimi od 15 do 18°C, a ljeti 25 do 30°C. Zahtjeva redovno zalijevanje mekom vodom, ljeti obilnije jednom do dva puta sedmično, zimi jednom sedmično umjereno, a preporučljivo je stalno orošavanje.

”Zahtjeva prozračno zemljište sa dobrom drenažom kako korijen ne bi popio dosta vlage i počeo da truli. Ukoliko cvjeta i donese plod njegov ukus će zavisiti od njege, ali ljubitelji ove biljke ipak više uživaju u njenom atraktivnom izgledu”, kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, kada donese plod, biljka propada, ali ostavlja dvije do tri mladice koje se mogu presaditi.


Tagovi

Ananas Uzgoj ananasa Slobodan Dudić Sadnja ananasa Egzotična biljka Heliofilna biljka


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...