Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada FBiH
  • 08.12.2017. 13:45

Za Hutovo blato i Goražde 400.000 KM

Rješavanje posljedica velikog požara u Hutovom blatu, kao i edukacija stanovništva bit će financirana sa 250.000 KM. Gradu Goraždu dodijeljeno je 150.000 KM za sanaciju stambenih objekata u naselju Vitkovići.

Foto: Hutovo blato
  • 219
  • 10
  • 0

Federalna vlada je na posljednjoj sjedinici izmijenila Odluku o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za Akcioni plan strategije okoliša, utvrđenog Budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izradu Federalne strategije zaštite okoliša za period 2019.-2029., za što je planirano 400.000 KM.

Ovom izmjenom 250.000 KM je dodijeljeno Javnom preduzeću Park prirode Hutovo Blato na ime sufinansiranja rješavanja posljedica velikog požara.

Hutovo blato - značajno i za Evropu

Sredstva od 50.000 KM, koja su planirana za unaprjeđenje funkcionalnosti i održavanje registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji BiH, dodijeljena su Centru za projekte Sveučilišta u Mostaru za sufinansiranje i realizaciju "Edukacije o uzorcima, posljedicama i prevenciji požara u zaštićenom području PP Hutovo blato".

Nestaje Hutovo blato - s njim i bioraznolikost

Hutovo blato nalazi se na popisu Ramsarske konvencije i na privremenoj je listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te je od značaja ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu i Evropu. Prevencija od požara, tj. edukacija lokalnog stanovništva, hitna je mjera s ciljem sprječavanja potencijalnih većih posljedica.

Poboljšanje energetske efikasnosti

Gradu Goraždu dodijeljeno je 150.000 KM za sanaciju stambenih objekata u naselju Vitkovići s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti.

Sanacija stambenih objekata u naselju Vitkovići - Goražde i poboljšanje energetske efikasnosti je od značaja za Federaciju BiH, smanjenje zagađenja zraka i racionalno korištenje prirodnih resursa. Vitkovići su, inače, naseljeni vrlo ranjivim kategorijama stanovništva, odnosno raseljenim i socijalno ugroženim osobama.

Foto: Hutovo blato


Tagovi

Vlada FBiH Hutovo blato Goražde Vitkovići


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.