Pretraga tekstova
Planirano je manje zasijanih površina u odnosu na prethodnu godinu. Interesantno je da su potrebna sredstva za realizaciju ovog plana za skoro 20 miliona više nego lani
Poljoprivrednicima s područja Tuzlanskog kantona do kraja ove sedmice će biti isplaćeni poticaji iz prošle godine, potvrdila je danas Vlada TK. Na sjednici je usvojen i Plan proljetne sjetve za 2022. godinu, koji je sačinjen na osnovu podataka koje su dostavile općinske i gradske službe s područja ovog kantona.
Prema riječima ministra poljoprivrede TK, Emira Begića, prema tom planu, planirano je manje zasijanih površina u odnosu na prethodnu godinu.
"Ono što je interesantno je da su potrebna sredstva za realizaciju ovog plana u vrijednosti 92 miliona, što je za skoro 20 miliona više nego prethodne godine”, rekao je Begić.
Razlog za manje zasijanih površina, a veću finasijsku konstrukciju, resorni ministar vidi u rastu cijena na tržištu. On je istakao kako je donesen zaključak na sjednici kantonalne vlade da će pokušati iznaći dodatna sredstva kako bi na taj način umanjili efekat rasta cijena.
"S predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede poduzete su određene aktivnosti i pristupilo ažuriranju podataka poljoprivrednih gazdinstava jer se očekuje da bi od Federalne direkcije robnih rezervi mogla biti izvršena podjela dizel goriva, a sve u svrhu pomoći poljoprivrednicima", naveo je Begić.
Tagovi
Poticaji Poljoprivrednici Tuzlanski kanton Proljetna sjetva Emir Begić Gorivo
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.