Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 16.02.2019. 11:30

Građevinska dozvola - najveća mana projekta EU4Business

Na prostoru BiH vlada veliko interesovanje za EU4Business projekat iz oblasti poljoprivrede (primarna proizvodnja). Niste još zakasnili za prijavu pa pročitajte o čemu je riječ i upoznajte sa prednostima i manama ovog javnog poziva.

Foto: Danijela Plavšić
  • 1.057
  • 63
  • 0

EU4Business za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju je projekat koji je započet od aprila 2018. godine i trajaće do marta 2022. godine. Vrijednost projekta je 16,1 milion evra od čega 15 miliona evra izdvaja Evropska unija (EU), a 1,1 milion evra Njemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Tri miliona evra se izdvaja za poljoprivredno-prehrambeni sektor. Partneri u implemantaciji ovog projekta su GIZ, UNDP i ILO.

Direktni korisnici projekta, što se tiče poljoprivredno-prehrambenog sektora su fizička lica, kompanije, farmeri, zadruge i preduzetnici koji se bave proizvodnjom mesa, mlijeka, voća, povrća, vinove loze, žitarica i uljarica. Kako je ranije najavljeno, početkom februara upućen je javni poziv potencionalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima (primarna proizvodnja).

Javni poziv: 1.750.000 KM za poljoprivredna gazdinstva

Cifra od 3 miliona evra lijepo zvuči, ali od toga je 1,75 izdvojeno za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a ostatak je namjenjen za prehrambeni sektor. Složićete se da su to ipak mala sredstva za cijelo područje Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga su uslovi za prijavu veoma rigorozni i samo mali broj poljoprivrenih proizvođača će ih moći ispuniti. Sa tom činjenicom smo se odmah svi složili na prvom sastanku obuke potencionalnih savjetodavaca koji su trebali pomoći proizvođačima pri ispunjavanju prijava, održanom u 13. decembra 2018. u Sarajevu.

Ulaganje od 40% vlastitih sredstava za mnoge proizvođače predstavlja veliku prepreku

Cilj javnog poziva je modernizacija proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u proces primarne proizvodnje, povećanje produktivnosti poljoprivrednih gazdinstava, povećanje kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, uvođenje dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštite životne okoline te otvaranje novih tržišnih mogućnosti.

Bespovratna sredstva po jednoj prijavi mogu iznositi  od 97.000 KM do maksimalno 195.000 KM bez PDV-a. Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 40% ukupnog iznosa predložene investicije (40% sufinansiranje podnosioca prijave i 60% sufinansiranje kroz mjere podrške). Ulaganje od 40% vlastitih sredstava za mnoge proizvođače predstavlja veliku prepreku.

Krajnji rok za podnošenje prijave je 27. mart 2019. godine do 17 h. Takođe, ovako kratak rok za podnošenje prijava predstavlja veliki problem i prepreku za proizvođače koji su namjeravali graditi farme, jer je nemoguće dobiti građevinsku dozvolu u kratkom periodu.

Što donosi dodatne bodove?

Poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze na nadmorskoj visini višoj od 600 m, žene, mlađi od 40 godina, gazdinstva koja posjeduju certifikate organske kontrole i Global gap, osobe sa invaliditetom sve su to parametri koji nose dodatne bodove prilikom ocjenjivanja.

Preduzeća ili zadruge koje su imale godišnji prihod veći od 5 miliona KM ne mogu ući u razmatranje, oni sa manjim prihodom prilažu finansijski izvještaj za 2018. godinu uz svu ostalu potrebnu dokumentaciju.

Tko ulazi u razmatranje? 

Podnesena prijava će biti uzeta u razmatranje ukoliko podnosilac prijave posjeduje na svoje ime:

  • minimalno 1 ha do maksimalno 15 ha zasada jagodastog voća;
  • minimalno 2 ha do maksimalno 100 ha zasada voća
  • minimalno 0,5 ha zaštićenoh prostora upisanog u Registar
  • minimalno 10.000 brojlera
  • minimalno 200 i više svinja (tovljenika)
  • minimalno 20 junadi
  • minimalno 30 ha do maksimalno 100 ha zasada žitarica ili uljarica

Vlada veliko interesovanje za ovaj projekat što govori broj prisutnih na informativnim sastancima koji se sprovode od 11. februara 2019.godine. Na informativnim sastancima možete dobiti odgovore na pitanja u vezi javnog poziva i procesa podnošenja prijava. Takođe, sva pitanja možete slati i na web stranicu UNDP-a, i na EU4Business. Do sad su se informativni sastanci održali u slijedećim gradovima: Sarajevo, Goražde, Brčko, Bijeljina, Tuzla, Doboj i Travnik.

Održat će se još sedam sastanaka 

Naredni sastanci će se održati slijedećim redoslijedom:

  • 18. februara 2019. Gradiška i Prijedor
  • 19. februara 2019. Bihać i Livno
  • 20. februara 2019. Mostar
  • 22. februara 2019. Vlasenica
  • 26. februara 2019. Trebinje.

Najčešća pitanja poljoprivrednika 

Najčešća pitanja koja pristižu na mejl UNDP-a i koja se postavljaju na informativnim sastancima odnose se na građevinske dozvole objekata koji bi se gradili, to i jeste jedan od velikih nedostataka što je prilikom prijave potrebno priložiti i građevinsku dozvolu, a poznato nam je da se ista ne može u našim institucijama dobiti brzo, a vremenski rok za prijavu je kratak.

Imaš pitanja o 1.750.000 KM za poljoprivredna gazdinstva? Pitaj na sastanku

Takođe, od čestih pitanja je i pitanje nabavke stoke jer nabavku stoke nije  moguće finansirati od strane projekta. Dosta pitanja je bilo vezano i za pčelarstvo i gljivarstvo, ali oni nisu prihvatljivi podsektori i ne mogu se finansirati putem ovog projekta. Sva pitanja koja su pristigla možete takođe pogledati na već pomenutim web stranicama.


Fotoprilog


Tagovi

EU4Business Javni poziv Sufinanciranje Projekt Primarna proizvodnja


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas