Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u gradu
  • 22.01.2016. 13:20

Urbane farme u velikim gradovima

Ako se nastave sadašnji pokazatelji potrošnje, svijet će trebati povećati proizvodnju hrane za 60 posto do 2050. godine. No hoćemo li do tada iskoristiti sve raspoložive resurse i očuvati obradivu zemlju čistom?

  • 596
  • 224
  • 0

Preko 7 milijardi ljudi na svijetu predstavlja ogroman pritisak na poljoprivrednu proizvodnju i zadovoljavanje potreba za svježom i zdravom hranom.

Ako se nastave sadašnji pokazatelji potrošnje, svijet će trebati povećati proizvodnju hrane za 60% do 2050. godine sa sadašnje razine kako bi nahranio stanovništvo koje će, prema očekivanjima, porasti na 9 milijardi, navodi se u procjenama FAO-a.

No hoćemo li do tada iskoristiti sve raspoložive resurse i očuvati obradivu zemlju čistom? Ukoliko se ne dogodi revolucija u sistemu iskorištavanja energije, zemlje i vode što je u suštini poljoprivreda, vrlo je izvjesno da će doći do nestašice hrane u pojedinim dijelovima planete jer ovako brzo povećanje broja stanovnika neće moći pratiti današnji resursi i kapaciteti za proizvodnju hrane.

Procesima industrijalizacije, posebno polovinom prošlog stoljeća i napretkom tehnologije čovjek je nesvjesno sam sebi otuđivao dragocjeni resurs - zemlju, prekrivajući poljoprivredno zemljište, livade, parkove pa čak i šume betonom. Odavno se upalio alarm za novim konceptima upravljanja poljoprivredom i iskorištavanjem zemljišta za proizvodnju hrane, a u skladu očuvanja okoliša i reduciranja iskorištavanja energetskih resursa.

Poljoprivreda u gradu

Paradajz uzgojen na krovu stambene zgrade, paprika iz vrta ispred kuće, zelena salata ili jagode uzgojene u halama bez zemljišta u vertikalnom hidroponskom sistemu, više nisu senzacija u poljoprivredi već potreba. Smanjivanjem površina obradivog poljoprivrednog zemljišta i veća potražnja za hranom doveli su do ovog za naše uvjete novog koncepta poljoprivredne proizvodnje.

Stanovnici sjeverozapadnog dijela SAD istraživali su načine na koje bi mogli obrađivati zemlju unutar gradskih granica i imati svježe voće i povrće.Talas takozvanih urbanih farmi u nekoliko prethodnih godina zahvatio je SAD, posebice Portland, Čikago, Njujork i Detroit gdje urbane farme niču na krovovima zgrada, u skladištima, napuštenim tvornicama i na napuštenom zemljištu. Ovakav sistem poljoprivredne proizvodnje još uvijek nije konkurencija velikim komercijalnim proizvođačima. Međutim, sve više je udruga u kojima se okupljaju oni koji sprovode ovakav model farme u kojoj uzgajaju one količine koje su potrebne za ličnu uporabu.

Mnogi su uvidjeli dobru priliku za zaradu i potencijal u ovakvom modelu, pogotovo nakon interesa nekoliko supermarketa za svježom zdravom lokalnom robom. Primjer je Viraj Puri, pionir novog koncepta poljoprivredne proizvodnje i suosnivač kompanije Gotham Greens iz Njujorka, koji ima dva komercijalna staklenika na krovu zgrade i planira graditi još više.

Iznajmljuju zemljište, a za uzvrat dobiju svježe voće i povrće

Pojavljivanje takozvanih urbanih farmi, malih zelenih oaza, okruženim betonom u velikim gradovima počinje poprimati odlike uvezanog sistema poljoprivredne proizvodnje otkupa i prodaje. Takav primjer je u Portlandu sa modelom sharecropping gdje vlasnici dozvoljavaju udruzi poput vrtne udruge Sellwood Garden Club da u njihovom vrtu, ili na vrhu zgrade uzgaja voće ili povrće, a za uzvrat darivanja svojeg komada zemlje te plaćanje računa za vodu, svake sedmice udruga njima dostavlja voće i povrće uzgojeno na njihovoj zemlji, a višak se prodaje zainteresiranim supermarketima.

Mnogi američki gradovi već obnavljaju svoje propise o urbanom planiranju s ciljem uvođenja poljoprivrede u gradski život. Zasigurno ovakav koncept poljoprivredne proizvodnje poprima odlike prave organizovane proizvodnje koja prevazilazi uzgoj biljaka i održavanje vrta čisto iz hobija.

Koje su prednosti urbanih farmi?

Osim što se pruža mogućnost uzgoja zdravog voća i povrća te konzumiranje istog potpuno svježeg. Ovakav model uzgoja ima mnoge prednosti za zdravlje čovjeka, a prije svega radom na ovakvim farmama oslobađa od stresa. Stanovnici gradova svakodnevno se susreću sa gužvama, bukom, zagađenim zrakom i sve manje zelenih površina i parkova. Moderne farme pružaju potpuni ugođaj i povezanost sa prirodom u kojoj se pruža prilika oslobađanja od stresa. Pošto se radi o vrlo malim parcelama nema nepotrebnog fizičkog zamaranja, a iskorištava se sve što je moguće te je ujedno i ekološki prihvatljivo.

Kombinacija zgrade i urbane farme postavlja sve veće izazove arhitektama koji pokušavaju da ovaj fenomen poljoprivredne proizvodnje integriraju u gradsku sredinu koja bi pružila život u prijatnom okruženju u skladu sa prirodom.

Polako razvijamo svijest o ruralnom razvoju

Zasigurno ovaj model poljoprivrede kod nas nema velikog interesa, a ono što je najvažnije je da nema potrebe, jer još uvijek imamo dovoljno slobodnog neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta. Dok se u svijetu posebice u velikim metropolama ovaj fenomen razvija iz nužne potrebe, kod nas se polako razvija svijest o ruralnom razvoju i održivosti sela.


Tagovi

Poljoprivreda Hrana FAO Resursi Energija Zemlja Okoliš Krov Vrt Viraj Puri Staklenik Gradovi Ruralni razvoj Urbane farme Održivi razvoj


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.