Suzana Šobić se sa porodicom bavi preradom drenjine, stočarstvom, uzgaja povrće.
Suzana Šobić iz Drvara je pokrenula vlastitu proizvodnju domaćih proizvoda. Zajedno sa suprugom i dvoje djece bavi se proizvodnjom voća i povrća na organski način, stočarstvom, preradom mlijeka i proizvodnjom mliječnih proizvoda, a sakupljaju i prerađuju nadaleko poznatu Drvarsku drenjinu.
Suzana se opredjelila da uzgaja povrće i voće na prirodan način, bez upotrebe hemije. Proizvodnjom povrća se počela baviti za svoje potrebe, a vremnom se ta proizvodnja povećavala zbog potražnje za zdravim i kvalitetnim povrtarskim plodovima. Na svom imanju proizvodi krompir, crveni i bijeli luk, mrkvu i razne tikve.
Kvalitet povrća je veoma dobar, jer je zemlja koju obrađuje plodna i rahla. Takva zemlja najviše odgovara krompiru, mrkvi i lukovima. Sve povrće đubri stajnjakom od vlastitih krava.
Najviše se bavi preradom drenjine koju zajedno sa porodicom bere.
"Cilj mi je proizvoditi domaće proizvode i promovisati tradiciju svoga kraja. Proizvodi koje pripremam od drenjine, šipka, šljive, mlijeka su izuzetno ukusni, jer ih pripremam od kvalitetnih namirnica iz ekološki čistog područja po tradicionalnoj recepturi", kaže Suzana.
Drenjina je brend Drvara i okoline, a to je iskoristila i naša sagovornica. Od drenjine priprema mnogobrojne proizvode: rakiju drenovaču, liker, sok, pekmez od svježe drenjine, kompot i slatko.
"Najveća je potražnja za proizvodima od drenjine. Ljudi traže ove proizvode zbog ljekovitosti drenjine. Drenjine se koriste kod problema sa stomačnim tegobama zbog bogatstva pektina. Dren je simbol zdravlja, a plodovi drena su najbolji kada otpadnu sa drveta, kada omekšaju i dobiju tamnocrvenu boju. Sam plod je bogat pektinima, vitaminom C. Kako bi se najbolje iskoristio vitamin C iz ploda, potrebno je konzumirati pekmez od svježe drenjine", pojašnjava Suzana.
Dren je simbol zdravlja, a plodovi drena su najbolji kada otpadnu sa drveta, kada omekšaju i dobiju tamnocrvenu boju.
Osim proizvoda od drenjina, priprema i džemove od šljive i šipurka kojeg sakupljaju u svojoj okolini. Proizvode priprema na šporetu na drva uz mnogo ručnog rada. Neki od proizvoda zahtjevaju dugotrajnu pripremu na blagoj vatri i stalno miješanje.
Stočarstvo i mljekarstvo su još jedan dio poljoprivrede kojem su se Šobići posvetili. Na svom imanju uzgajaju krave od čijeg mlijeka pripremaju kajmak i sir.
Veliku pažnju Suzana daje pakovanjima svojih proizvoda, sama ih ukrašava.
Sa svojim proizvodima učestvovala je na brojnim sajmovima, u Livnu, Glamoču, Mrkonjić Gradu, Bihaću.
Foto: Ranka Vojnović
Fotoprilog
Tagovi
Autorica