Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva trave
  • 04.09.2016. 08:00

Septembar - idealan mjesec za jesenju sjetvu trave

Vrijeme je za sjetvu trave. Izbor travne vrste zavisi od namjene travnjaka i uslova u kojima će se gajiti trava.

Foto: Pixabay.com
  • 3.077
  • 211
  • 0

Septembar je idealan mjesec za sjetvu trava. Posijanom sjemenu ne prijete visoke ljetne temperature, a ni rani jesenji mrazevi.

Jesenjom sjetvom obezbjeđujemo dobru pripremu tla za sjetvu, nicanje i razvoj bokora trave, smanjeno je nicanje korova i zakorovljavanje, dobro ukorjenjivanje, rani proljetni rast, raniji i prinosniji otkos sljedeće godine. Kod jesenje sjetve mogu da se jave problemi u vidu nedostatka vlage prilikom sjetve i nicanja, izmrzavanja tokom oštre zime. Sjetvu treba obaviti najmanje mjesec i po dana prije mraza i snijega.

Za dobru sjetvu i razvoj posijanih trava treba obratiti pažnu na:

  • izbor parcele za sjetvu i njene karakteristike,
  • kvalitet predsjetvene obrade tla,
  • tehniku izvođenja sjetve,
  • izbor travne vrste,
  • brigu o posijanom travnjaku.

Kod izbora parcele treba obratiti pažnju na smjer pružanja parcele (osunčanost), smjer vjetra, kvalitet tla (posebno vodno-vazdušne karakteristike tla, nagib terena). Od ovih osobina zavisi i izbor travne vrste i sorte ili mješavina za sjetvu.

Izbor vrste zavisi o namjeni travnjaka

Tlo za sjetvu traba da je dobro pripremljeno, površina izravnata. Pad površine treba da je 0,5% kako bi se obezbjedilo oticanje suvišne vode.

Travnjaci mogu da se zasnivaju samo sa jednom travnom vrstom, travnim smjesama i travno - djetelinskim ili djetelinsko - travnim smjesama.

Od kvalitetne predsjetvene pripreme tla zavisi kvalitet sjetve. Dubina sjemena trava je najviše 2cm, a za najkrupnije sjeme do 2,5cm. Tlo traba da je izravnato kako bi dubina sjetve bila ujednačena i kako se na parceli ne bi stvarale depresije u kojima se zadržava voda. Nakon sjetve potrebno je izvršiti valjanje kako bi sjeme ostvarilo što bolji kontakt sa zemljom.

Izbor travne vrste ili smjese za sjetvu zavisi od karakteristika parcele i namjene travnjaka. Kvalitet tla i njegova vlažnost utiču na izbor trava. Neke sorte podnose vlažne terene dok su druge vrste podesne za sjetvu na ocjeditim terenima. Travnjaci mogu da se zasnivaju samo sa jednom travnom vrstom, travnim smjesama i travno - djetelinskim ili djetelinsko - travnim smjesama. Izbor treba da je prilagođen namjeni travnjaka: od ukrasnog travnjaka do travnjaka namjenjenih za ishranu stoke ispašom, kosidbom i pripremom sijena, sjenaže, silaže.

Veliki je izbor travnih vrsta i svaka od njih se odlikuje različitim karakteristikama:

Mačiji repak - Phleum pratense

Mačiji repak je višegodišnja trava koja je slabo prodorna, ne podnosi sjenu, odgovaraju mu plodna zemljišta sa dovoljno vlage. Odlična za ishranu stoke, sije se sama ili u djetelinsko - travnim smjesama, može na istoj parceli da opstane i do 7godina. Najčešće se sije u kombinaciji sa crvenom djetelinom ili smiljkom, može se usijavati u jara žita. Količina sjemena se prilagođava smjesama i kreće se od 4 do 8 kg/ha.

Lisičiji ili livadni repak - Alopecurus pratensis

Ovo je dugogodišnja trava koja počinje da se razvija rano u proljeće. Pogodan je za sjetvu na nizinskim terenima sa povećanom vlagom i sadržajem azota. Može da se sije i na višim nadmorskim visinama, ali na vlažnijim terenima. Dobro se razvija na vlažnom tlu, dobro podnosi kratkotrajne poplave, golomrazice, deblji snježni pokrivač, umjerenu sjenu. U travnim smjesama treba ga sijati u nešto većem procentu, jer je tokom prvih godina slabo prodoran i mogu ga potisnuti druge trave. Odlična je krmna biljka, daje 2 do 3 otkosa tokom godine. Za sjetvu je potrebno sjemena do 30kg/ha.

Zlatni ovsik, Zlatni ovsenac, Zlatnožuta zobika ili Žućkasta zobika- Trisetum flavescens

Rasprostranjena je na brdskim područjima, višegodišnja je trava koja naraste do 70cm. Kvalitetna je krma u svježem stanju i osušena. Stoka je rado jede. Sije se u smjesama sa drugim travama ili u travni - djetelinskim smjesama u količini do 10%. Nakon 4 godine dostiže pun razvoj.

Ježevica, Klupčasta oštrica, Klupčasta oštrica ili Ježevina - Dactylus glomerata

Ovo je jedna od najcjenjenijih trava koja se koristi u ishrani stoke. Najčešće se sije u smjesama, a vijek iskorištavanja je do 7 godina. Odgovaraju joj ilovasta, oscjedita tla. Otpornaje na sušu. Veoma je važno da se pokosi prije cvijetanja kako ne bi došlo do gubitka hranjivih materija. Često se sije u kombinaciji sa lucerkom u odnosu do 6 kg/ha ježevice i do 15kg/ha lucerke.

Osim navedenih travnih vrsta za sjetvu se koriste: Engleski ljuj, Italijanski ljuj, Francuski ljulj, Bezosi vlasen, Visoki ili barski vijuk, Livadski vijuk, Crveni vijuk, Trstika, Prava livadarka, Barska livadarka, Rosulje i mnoge druge trave.

Nakon sjetve treba nastaviti brigu o travnjaku

Najčešće štete pričinjavaju puževi, rovci, krtice, hrčci,voluharice, miševi, pacovi, mravi. Travnjake treba redovito obilaziti i preduzimati mjere tjeranja štetočina iz travnjaka ili mjere njihovog suzbijanja.

Mahovina je veoma opasna kada se naseli u travnjaku. Samo pravilnom njegom travnjaka može se spriječiti njena pojava. Do pojave mahovine u travnjaku može dovesti: loša drenaža tla, nepravilno đubrenje, niska visina reza prilikom kosidbe, prekiselo tlo, pregusto zasijan travnjak.

Od bolesti najčešće se pojavljuje trulež izazvana gljivicama iz roda Fusarium. Do truljenja može doći u bilo koje doba godine, a najčešće se javlja u jesen i zimu. Pojava truljenja karakteriše se pojavom smeđih, truležnih oaza u travnjaku.

Visinu kosibe prilagoditi travama. Ne kositi trave suviše nisko, jer im treba duži period za regeneraciju nakon kosibe. Kosidba na 2cm i niže je veoma loša i može dovesti do propadanja travnjaka.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Trava Sjetva Jesen Mačiji repak Ljulj Vijuk


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]