• Homemade Kantar
  • 27.01.2020. 12:00
  • Sarajevo

Plodovi s Brača na bosanski način: Kantari se obreli u svijetu organskog ulja i marmelade

Kantari marmelade prave od voća proizvedenog na malim porodičnim farmama diljem Bosne i Hercegovine, poput crne ribizle, jagode, maline, kajsije, kivija. Neke vrste voća, kao na primjer, limun, mandarina i smokva, rastu rame uz rame s Kantarevim maslinama na Braču

Foto: Arhiva porodice Kantar
  • 302
  • 41
  • 1

Ako želite da probate domaću marmeladu od kivija, sirup od limuna ili, pak, organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, ne trebate da putujete u južne krajeve, jer sve to možete naći i u BiH, zahvaljujući supružnicima Alečku i Maji Kantar iz Sarajeva, koji se već tri godine bave organskom proizvodnjom marmelada, maslinovog ulja i sirupa po tradicionalnim recepturama.

Ono što ove supružnike izdvaja od ostalih organskih proizvođača jeste to da u svojoj ponudi imaju mnoštvo za naše krajeve neobičnih delicija, poput marmelada od limuna, kivija, mandarine i slično.

Bračanske masline i hercegovačko voće

U njihovoj maloj porodičnoj radinosti pod nazivom "Homemade Kantar" nastaje ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se pravi od maslina ubranih na ostrvu Brač, u susjednoj Hrvatskoj, kao i brojne marmelade pravljene od hercegovačkih kajsija, višanja, grožđa, borovnica, ili pak bračanskih smokava, limuna, mandarina, ali i kivija. Kantari s ponosom ističu da su svi njihovi proizvodi organski, bez ikakvih aditiva i konzervansa, a jedini dodatak je šećer.

Priča o ovoj maloj domaćoj radinosti počela je prije tri godine kada je Alečko sa sinom otišao na Brač gdje imaju svoje imanje. S obzirom na to da njegova porodica na Braču ima svoj maslenik, ali i da uzgaja brojno voće, Alečku je sinula ideja da je prava šteta da se to ne iskoristi.

"Po zanimanju sam kuhar i veći dio svog radnog vijeka sam proveo radeći u ugostiteljstvu te na turističkim i teretnim brodovima, a kasnije i u IT sektoru. Međutim, prestanak posljednjeg ugovora u IT oblasti, prije tri godine, naveo me je da potražim "greener pastures" i našao sam ih, između ostalog, na maslinama zasađenim na obroncima sjeveroistočne strane otoka Brača, gdje posjedujemo i s ljubavlju održavamo organski maslinik", otkriva za Agroklub Alečko.

Domaće, organsko i tradicionalno

On ističe da je ubrzo nakon što je došao na ideju da pokrene malu porodičnu radinost, iz njihove "kuhinje" počeo da se širi miris marmelada i sirupa od organskog voća i bilja. Ističe da je njegova supruga Maja u "miraz" donijela jedan starinski porodični kuhar iz 1953. godine, gdje se nalaze recepti mahom samo bazirani na voću i udjelu šećera kao konzervansa.

"A, i ja sam iz godina svog kuharskog iskustva prenio u naš porodični biznis sva iskustva koja sam do sada naučio, jer ima nekada i momenata koji se ne odnose samo na preradu sirovina u krajnji proizvod nego kako na primjer "automatizovati" proces u malom prostoru i s ograničenim alatima u kuhinji", kaže Alečko.

Osim maslinovog ulja i marmelada, Kantari proizvode i sirupe od raznog voća, ali i ljekovitog bilja, poput žalfije, zove, mente, limuna kao i vina od organskih kupina. Njihova želja je da ponude proizvode koji su nekada bili sastavni dio naših trpeza, a sada su, uslijed brzog tempa modernog načina življenja, postali zanemareni.

Dio asortimana Kantarevih proizvoda

"Marmelade pravimo od voća proizvedenog na malim porodičnim farmama diljem Bosne i Hercegovine, poput crne ribizle, jagode, maline, kajsije, kivija. Neke vrste voća, kao na primjer, limun, mandarina i smokva, rastu rame uz rame s našim maslinama na Braču", ističe Alečko. Na taj način, kaže, podržavaju i lokalnu zajednicu te upoznaju izvrsne, vrijedne ljude širom BiH.

Limitirana proizvodnja od sezonskog voća

On napominje da su svi njihovi proizvodi sezonski i samim tim ograničenih serija. Ljekovito bilje, Kantari beru po brdima širom BiH i Hrvatske, što im, kako ističe Alečko, odlično posluži da naprave mali porodični izlet. "Supruga i ja s našim sedmogodišnjim sinom idemo po planinama i brdima širom Bosne i Hercegovine ili Brača i tu beremo gorsko bilje. To nam je prilika da napravimo dobar izlet". 

Iako svoje proizvode za sada prodaju samo u Bosni i Hercegovini, ipak su neki od njih, u malim količinama, kao pokloni ili reprezentacija "otputovali" i do Hrvatske, Srbije, Njemačke, Kanade, Velike Britanije, Italije, Kenije...

Alečko ističe da su građani odlično prihvatli njihove proizvode, iako su u početku bili malo skeptični, a jedan od primjera je marmelada od bračkog limuna. "To je pikantna, pomalo avangardna marmelada, koja svoje mjesto na trpezi može naći ne samo uz doručak, na friškom hljebu i s puterom, nego ide na primjer uz delikatesne sireve. Ali da, trebalo je naše sunarodnjake naučiti na taj ukus, odnosno da prvo probaju ovakvu marmeladu. Slično je bilo i s marmeladom od mandarina ili od kivija. Ali, onda odemo na neki sajam, izložimo svoje marmelade i na finom komadu peciva kada serviramo ljudima koji su tu u svakako dobrom raspoloženju za trgovinu, ipak na kraju polučimo rezultate i traži se teglica viška", kaže Alečko.

S obzirom na to da su njihovi proizvodi sezonski i limitirane proizvodnje ne mogu se naći u svim prodavnicama ili gradovima u BiH, već samo u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli. Za sada se na području Sarajeva mogu naći u Mercatorima u Ložioničkoj ulici, na Ilidži i na Dobrinji, te u francuskoj pekari Maison Coco Sarajevo, prodavnicama Delikatesa i Balkantina. Kada je u pitanju Banjaluka, proizvode porodice Kantar moguće je naći u Marketu Zrno/Slatinski vrt.

Svoje proizvode donose i na kućnu adresu, ali samo na pordučju Sarajeva.

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje

Iako sve svoje proizvode jednako cijene, Kantari su posebno ponosni na proizvodnju maslinovog ulja. Bivšem kuvaru i dobrom poznavaocu gastronomskog ukusa, nije bilo teško da savlada njegovu proizvodnju - od odabira sortimenta do flaširanja u tamnu ambalažu.

"Maslinovo ulje je naš premium proizvod na koji smo veoma ponosni. Na žalost, na našem tržištu se ne mogu lako naći kvalitetna ulja, a ono što se nalazi po velikim trgovačkim lancima ne bih ni komentarisao pretjerano. Imali smo dosta iznenađujućih reakcija kod kupaca koji su bili oduševljeni ukusom, a pogotovo mirisom našeg ulja. Mnogi su samoincijativno i priznali da se po prvi put susreću sa takvim mirisom i ukusom, iako su dugogodišnji potrošači maslinovog ulja", ističe Alečko.

Ponosni su na svoje maslinovo ulje

On objašnjava da ekstra djevičansko ulje pored svoje blage gorčine i pikantnosti (biberasti okus koji vas "ugrize" za grlo), mora mirisati na nedozrelo zeleno voće tipa zelene jabuke ili šljive, ili, čak miris pokošene trave ili na lišće. Ukoliko ovi mirisi i okusi izostaju, vrlo je moguće da ulje stoji već određeni period, ili da nije skladišteno kako treba, što, naravno, ne znači da nije jestivo, nego ne spada u kategoriju ekstra djevičanskih ulja. Ulje što duže stoji, kako ističe on, to više gubi svoja svojstva.

U proizvodnji nema računice

Na pitanje koliko godišnje proizvedu i da li planiraju da prošire proizvodnju, Alečko ističe da u poljoprivredi nema "računice". U papir i kalkulator, kako kaže on, se ne gleda, nego u zemlju i nebo, očekujući i nadajući se idealnim uslovima da ne propadne urod, pogotovo ako se bavite organskim uzgojem.

"Mi smo mala kućna radinost i sve se proizvodi sezonski i u limitiranim količinama, koje opet zavise od sezone do sezone. Recimo, 2018. godina je bila odlična sa višnjama i napravili smo nekih 400 teglica marmelade i nešto sirupa od višanja, ali zato je 2019. godina izuzetno loša te smo odustali od marmelade za 2019. Ista stvar je bila i sa jagodama. Nadamo se da će 2020. godina biti daleko bolja", navodi Alečko. Ista stvar, dodaje, važi i u maslinarstvu. Potrebno je da se poklopi puno dobrih i pozitivnih faktora da bi berba bila uspješna.

Dešavalo se, priča nam Alečko, da maslina u potpunosti opadne prije same berbe kao 2014. godine, i te godine nije bilo "ni kapi2 ulja, a i ko je imao, kvalitet je bio upitan. Objašnjava da je maslina voćka koja ima dosta svojih napasnika, počevši od maslininog moljca, preko mušice, svrdlaša. Podneblje, sorta, stepen zrelosti masline, metoda njene prerade, jednako su važni činioci od kojih zavisi kakvo će vam ulje poteći iz prese. Sve to treba imati u vidu kada se počne baviti ovim poslom.

Ne treba odustati od proizvodnje ako imaš uslove za nju

Činjenica da je za otvaranje i registrovanje njihovog malog porodičnog obrta u opštini bilo potrebno 108 dana, to ih nije omelo u namjeri da rade ono što vole i da uživaju u tome. Zato Alečko poručuje da ne treba odustajati od proizvodnje ako imate uslova. 

"A da li se isplati upuštati... pa ako  ste već izašli iz svoje comfort-zone kao što je to bio slučaj kod nas i imate volju i vještine za neki zanat, radinost i slično, onda se treba naoružati strpljenjem i raditi to što najbolje znate", ističe Alečko pojasnivši da su administrativne prepreke uglavnom prisutne u početku osnivanja biznisa, ali da tu nije kraj. Morate biti uporniji i istrajniji u svojoj namjeri da uspijete. Ne treba odustajati, poručuje Alečko, čak i kada vam se čini da ne ide sve po vašem planu.

"Potražite savjet od ljudi koji se bave sličnim biznisom. Čitajte i istražujte stalno! Ne dižite kredite za ideju za koju niste sigurni da će uspjeti, krenite sa malim kapitalom, malim količinama i to neka vam bude kapital za dalji razvoj. Da, ide sporije, ali barem ste sigurni da i ukoliko vaša ideja ne uspije, nećete ostati dužni nikome", savjetuje Alečko.

Supružnici Maja i Alečko Kantar

Dodaje da se on oslanja na svoju upornost i stečeno iskustvo, a pomoć i podršku Kantari su dobili i od ljudi koji su im nesebično i od svoje volje htjeli pomoći savjetom ili uključivanjem u neke projekte (npr. FARMA II, Rado imamo domaće i slično). Alečko kaže da je na početku, prije pokretanja biznisa, sjeo sa suprugom i izračunali su koliko ih stoji ulazni kapital koji trebaju imati. Počeli su od minimalnih količina, za koliko vremena se nešto može isplatiti i onda se ta računica nadograđivala kako se radinost razvijala.

"Imamo i viziju i strategiju kako neki proizvod treba proizvoditi, kako plasirati i promovirati i na tome radimo uporedo s nabavkom, proizvodnjom i distribucijom. Da, mislimo da možemo zivjeti od našeg biznisa, za sada nas je to u pravom smislu riječi porodični biznis, a iskreno se radujemo trenutku kada ćemo proširiti radinost i izvan tih okvira i intenzivno radimo na tome, jer smatramo da je stagniranje isto što i korak unazad", zaključuje Alečko.


Fotoprilog


Tagovi

Alečko Kantar Maja Kantar Homemade Maslinovo ulje Marmelade Uzgoj kivija Uzgoj maslina Brač Sarajevo Ulazni kapital Porodični biznis


Autorica

Snježana Karić

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.