Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubuški rani
  • 18.02.2023. 10:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Oživjele ljubuške oranice: Brendirani krompir sade i mladi i stari

Poljoprivrednici u Ljubuškom, unatoč visokoj inflaciji, nadaju se dobroj godini. Uz količinu i kvalitetu mladog krompira, očekuju i dobru cijenu, kao i lani.

Foto: Martina K. Antelj
  • 214
  • 55
  • 0

Ovo je borba za život - čulo se s plodnih oranica na kojima kompletne obitelji sade mladi krompir u Šipovači nadomak Ljubuškog. I mladi i oni u zrelijim godinama angažirani su na sadnji "ljubuškog ranog", koji je jedan od brendova ovog kraja, a prepoznatljiv je na cijelom tržištu BiH i šire.

U tijeku je njegova sadnja na otvorenom, dok je ona u plastenicima već završena. I ove godine planira se proizvesti do 10.000 tona, kao i lani. Proizvođači se nadaju kako će, unatoč enormnim poskupljenjima, količina i kvaliteta, ali i cijena mladog krompira i ove godine biti dobra poput prošlogodišnje. 

Vakat saditi

Obitelj Grbavac posadila ga je već u pet plastenika, a ovih dana privode kraju i posao na otvorenom. "Rukovodilac radova" je Rosanka, koja nam priča kako se poljoprivredom bave već 36 godina, od kako se udala, a u proizvodnju je uključena i "mlađarija".

Rosanka se proizvodnjom bavi već 36 godina

"Živimo mi od toga, imamo mlađariju, nema posla i šta ćeš primorani smo, a znate sami da bi išao neko nekud za boljim i lakšim životom da se može, ali eto tako je, kako je", kaže ova poljoprivrednica, dodavši kako nakon sadnje, koja je planirana na još 4,5 dunuma, prate stanje te primjenjuju zaštitu. 

Unatoč strahu od mraza, poslove valja završavati. Krompiru je vrijeme pod zemlju u ovom toplom kraju na jugozapadu Hercegovine. Proizvođači iz Ljubuškog i ove godine planiraju sadnju na oko 350 hektara. Unatoč nikad skupljoj proizvodnji, u Poljoprivrednoj zadruzi "Plodovi zemlje" nadaju se uspješnoj godini.

"Nama je vrijeme saditi, ko zna šta će biti. Najavljuju da će ovako vrijeme biti još koji dan pa da će popustiti, Njemu je vakat pod zemlju pa šta mu Bog da, ne može se na to utjecati, nama je problem četvrti mjesec mraz, drugi je malo nezgodno raditi, ali ne pravi nam druge probleme", pojašnjava Dubravko Vukojević, poljoprivrednik i predsjednik ove zadruge. 

Samo gone u školu, ko će kopat'

Sve poskupjelo, dodaje i opisuje da su "ulazni troškovi do neba skočili". No, očekuju i dobru cijenu krompira, ako im i vrijeme bude išlo na ruku i mraz ne uništi nasade. Većina ovog geografski zaštićenog proizvoda se proda na tržištu BiH, dok se jedna trećina izvozi u EU, uglavnom u Hrvatsku i dijelom u Sloveniju, što je uveliko pomoglo njegovom brendiranju.

"Digli smo proizvodnju na neku veću razinu. Ne trebamo mi ništa izmišljati samo malo prepisati iz okruženja, pa smo mi tako i uradili, koliko smo mi uspjeli sad je dilema. Neko kaže nismo ništa, a drugi kažu dobro je, k'o ljudi neki podržavaju, drugi kažu đavo odnio i vas i to", prepričava nam Vukojević.

Mora se mijenjati trend, kaže predsjednik PZ "Plodovi zemlje"

Posljednjih godina jedini problem, kako kaže, je nedostatak radne snage u ljubuškom kraju. Međutim, smatra da je poljoprivreda jedina grana bez koje se ne može, jer nas hrani. Predugo je, dodaje, ovdje prisutan mentalitet "uči pa nećeš morati da radiš", što je donekle i utjecalo na smanjenje proizvodnje. 

"Samo goni u škole, pa 'di će ti, svi ćemo u škole, pa šta ćemo onda? Ko će kopati, ne bi niko kopa' i podcijenjeno bilo seljak. Mislim da će se morati promijeniti taj trend jer kada uđete u prodavnicu oko 4-5 KM je kilo paradajza, dok se proizvodio ovdje, mi bacali. Taj uvoz nas gušio, a kad ti uguše domaću proizvodnju platit ćeš ti sve, ne rade ovi stranci džabe, oni su daleko ispred nas. Mi mislimo da smo mi prevaranti, al oni su doktori za nas", zaključuje prvi čovjek proizvođača ljubuškog ranog krompira.

Ulaganja daju rezultat

Inače, Ljubuški, kao i cijela Zapadnohercegovačka županija su uz pomoć europskih projekata, poljoprivredu podigli na višu razinu. Proteklih godina ostvarili su značajne poticaje, a završeni su brojni projekti iz oblasti agrara u čijoj realizaciji su sudjelovali Grad, Vlada ZHK, resorno federalno ministarstvo, te partneri iz EU. 

Nabavljeno je 55 dunuma plastenika preko IFAD-a, federalnog ministarstva, kantona i općine, kako bi uspjeli imati raniju proizvodnju, u odnosu na ostale dijelove BiH. Osim toga uz pomoć Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, u Ljubuškom je završen projekt vodonatopnih kanala u dužini od 185 kilometara, što čini 70 posto ukupnog vodonatapnog sustava u BiH.

Kravica, krompir, duhan - simboli bh. grada koji je dobio ime po ženi

Prije dvije godine s radom je počeo i sabirno-distributivni centar na Bijači, čime su poljoprivrednici dobili sve uvjete za skladištenje, sortiranje i pakiranje krompira i zajednički plasman prema kupcima, a to znači i bržu i bolju prodaju. Osim po kvaliteti, ljubuški rani na tržištu se izdvaja i po unikatnom brendiranom pakiranju.

Kompletnu posjetu ekipe Agrokluba Ljubuškom, možete pogledati i u videu:

 


Fotoprilog


Tagovi

Ljubuški rani Mladi krompir Poljoprivreda Sadnja krompira Rosanka Grbovac Dubravko Vukojević 12 bisera


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.


Partner