Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 15.07.2023. 10:30

Lisne uši na paprikama: Riješite ih se pomoću Coca-Cole

U suzbijanju mogu pomoći bubamare, kojima su lisne uši prava poslastica. Osim njih, postoje i druga prirodna rješenja.

Foto: Bojan Kecman
  • 8.697
  • 446
  • 0

Period toplog vremena praćenog visokim temperaturama pogoduje bržoj pojavi i razvoju štetočina u plastenicima. Na temperaturama iznad 35 stepeni dolazi do preklapanja generacija lisnih ušiju koje na stabljikama paprika mogu izazvati velika oštećenja.

Brojne jedinke lisnih ušiju koje se nalaze na skoro svim listovima, naročito mlađim, sisaju sokove u listovima, čime uzrokuju gubljenje pritiska u listovima, odnosno, turgora i kovrdžanje.

Dvadesetak generacija godišnje

Lisne uši luče mednu rosu koja je privlačna za mrave, a dolazi i do pojave gljive čađavice, koja dovodi do slabijeg kvaliteta plodova. Uši prenose i viruse koji dodatno iscrpljuju stabla ili uzrokuju njihovo potpuno propadanje. Imajući u vidu da su u plastenicima ljeti visoke temperature, takvo okruženje idealno je za razvoj novih generacija, čak i 20, koje do kraja sezone mogu dovesti do potpunog uništenja biljaka.

Mogu dovesti do potpunog uništenja biljaka

Nije rijedak slučaj da temperature unutar plastenika bude i iznad 50 stepeni. U takvim uslovima lisne uši bolje će se snaći nego biljke kojima toliko visoka temperatura ometa metaboličke procese. Često dolazi do slabijeg usvajanja hranjiva iz zemlje, pa i iz lista.

Iako su temperature u plasteniku više, biljkama unutar njih lakše je u odnosu na one posađene vani, jer su sunčevi zraci posljednjih godina toliko jaki da dovode do toga da plodovi izloženi suncu izgledaju kao da su pečeni, odnosno, na površini ploda dolazi do pojave fleka blijede boje što znači i slabiji kvalitet i niže otkupne cijene.

Mjere suzbijanja

Ako na stabljikama vidite bubamare, nipošto ne upotrebljavajte insekticide jer će uništiti i ove, korisne, insekte. Dajte im vremena da smanje ili potpuno suzbiju lisne uši jer jedna jedinka bubamare dnevno pojede i do 400 lisnih vaši.

Bubamara dnevno pojede i do 400 lisnih vaši

Ako je napad jak, zbog čega dolazi do preklapanja generacija, osim tretmanom sa insekticidima, postoje i ostale mjere borbe protiv ovih štetnika, kao što su sirće za salatu, s devet posto alkohola, neem ulje, kalijev sapun koji zalijepi štetočine na list i stabljiku čime dolazi do prestanka disanja i uginuća štetočine.

I koka kola pomaže

Može se dodati i domaće, nekuvano, mlijeko kojem je dodata soda bikarbona i Koka-kola (Coca-Cole), koja, kao i sapun, lijepi odrasle jedinke lisnih ušiju za površinu stabla ili lista. Pošto uši imaju nježno tijelo, materije iz kole dovode do toga da se tijelo lisne uši osuši i opadne sa površine. Doza za jedno prskanje je pola litra u 10 litara vode.

Najbolje je da se pomiješa sa litrom domaćeg, nekuvanog, mlijeka uz dodatak 40 grama sode bikarbone. Prskanje se vrši jednom sedmično. Na bubamare, ovakav preparat, ne djeluje jer imaju oklop koji ih štiti od sušenja tijela.

Coca-cola može da se uspe u bijele plastične čašice i postavi oko stabljika

Kako bi borba bila još efikasnija, kola može da se uspe u bijele plastične čašice i stavi na zemlju, oko stabljika. Dovoljno je petnaestak čašica u plasteniku od 100 kvadrata. Miris će privući će lisne uši, a za njima i mrave.


Fotoprilog


Tagovi

Lisne uši Zaštita paprika Koka kola Domaće nekuvano mlijeko Turgor Neem ulje Kalijev sapun Gljiva čađavica Medna rosa


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.