Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana bilja
  • 21.06.2023. 07:30

Kako napraviti đubrivo od svježeg stajnjaka?

Koncetrovani rastvor se razblažuje vodom u različitim omjerima u zavisnosti od biljne vrste

Foto: Depositphotos/BATURITSKII
  • 375
  • 21
  • 0

Od svježeg kravljeg stajnjaka možemo postupkom fermentacije dobiti izuzetno kvalitetno đubrivo koje sadrži brojne minerale i druge korisne materije. Koristi se u periodu kada biljke aktivno rastu, jer pospješuje njihov rast, povećava produktivnost, jača im imunitet, djeluje preventivno na pojavu oboljenja. Osim toga, poboljšava plodnost zemljišta i prevodi hraniva u oblike koji su pristupačni biljkama.

Na primjenu ovog đubriva najbolje reaguju paradajz, paprika, kupus, krastavci, bundeve, tikvice, jagode, razno cvijeće i voćne kulture.

Prilagodite koncentraciju

Za pripremu će vam biti potrebni svježi stajnjak, voda i posuda sa poklopcem.

U posudu dodajte stajnjak i vodu u omjeru 1:5, dobro promiješajte i poklopite. Svakodnevno je potrebno smjesu promiješati. Fermentacija traje između pet i deset dana u zavisnosti od temperaturnih uslova. Rastvor je spreman kada se na površini pojave mjehurići.

Ovim postupkom nastaje koncentrovani rastvor koji je prije upotrebe potrebno razrijediti vodom u različitom omjeru prilagođeno biljnoj vrsti. Napomena! Prije primjene obavezno zalijte usjev kako bi spriječili oštećenje korijena.

Za primjenu u paradajzu potrebno je 0,5 l rastvora razrijediti sa 10 l vode. Prihranjujemo tri puta u toku vegetacije. Prvi put deset dana poslije sadnje, drugi put kada paradajz počne cvjetati i treći kada se počinju formirati plodovi. Usjev prvo zalijte vodom, zatim na svaku biljku dodajte 1 l rastvora i ponovo zalijte vodom.

Paprika se zalijeva istim rastvorom, ali se količina po biljci smanjuje na 0,5 l. Kako bi poboljšali dejstvo u 10 l tečnosti možemo dodati drvenog pepela u količini do 0,5 kg. Sve dobro promiješajte i ostavite oko 1 h da se tečnost ujednači.

Za zalijevanje kupusa koncetrovani rastvor se razblažuje vodom u omjeru 1:10, a za svaku biljku dovoljno je 0,5 l razblaženog đubriva.

Količina se za bundeve i tikvice se može povećati po grmu i do 1 l. U slučaju da prihranjujete krastavce koncetrovani rastvor je potrebno više razblažiti.

Obratite pažnju

Ispoljavanje efekta zavisi od primijenjene količine đubriva. Tokom pripreme potrebno je dobro zatvoriti posudu, jer se mogu razviti štetni mikroorganizmi i larve štetočina. U procesu fermentacije se formira metan koji će ih uništiti.

Prije i poslije primjene u usjevu potrebno je uraditi zalijevanje kako bi sačuvali korijenje biljaka i spriječili razvoj nepoželjnih mikroorganizama.


Tagovi

Tečno đubrivo Kravlji stajnjak Svjež kravlji stajnjak Rastvor stajnjaka Prirodno đubrivo Đubrivo od stajnjaka Prihrana povrća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.