Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvan u vrtu
  • 29.05.2023. 07:30

Kako koristiti duvansku prašinu kao insekticid i đubrivo?

Koristi se protiv lisnih ušiju, krompirove zlatice, puževa, kupusne muhe, mrava, grinja, tripsa, moljaca, lisnih buha i mnogih drugih. Njen miris dezorijetiše štetočine.

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 1.845
  • 244
  • 0

Duvanska prašina se smatra industrijskim otpadom, ali ona je svoju primjenu pronašla u poljoprivredi kao efikasno zaštitno sredstvo. Odlična je protiv insekata, ali i kao đubrivo. Riječ je, zapravo, o vrlo usitnjenom lišću duvana.

Koristi se protiv lisnih ušiju, krompirove zlatice, puževa, kupusne muhe, mrava, grinja, tripsa, moljaca, lisnih buha i mnogih drugih. Njen miris dezorijetiše štetočine. 

Jednostavna primjena

Kada se koristi za zaprašivanje, ne treba prelaziti količinu od 50 g na 10 m². Primjenjuje se jednostavnim prašenjem površine biljaka i okolnog zemljišta. Na ovakav način često se primjenjuje u usjevu krompira i kupusa.

Za pripremu tečnih insekticida može da se koristi samostalno ili u raznim kombinacijama. Kod suzbijanja puževa, mrava, kupusne muhe poprašimo površinu zemlje oko biljke. Sloj treba da je širok oko 5 cm. Količina koja se potroši na 1 m² je 20 g. Tretman se ponavlja poslije 15 dana. Oprezno, ne koristi se više od dva puta u toku vegetacije.

Recept za rastvor 

Uzmemo 50 g prašine, prelijemo sa 1 l tople vode i ostavimo jedan dan. Nakon toga sadržaj procijedimo, dodamo vodu u odnosu 1:2. Za bolje prianjanje možemo dodati 40 g sitno naribanog eko sapuna na 10 l dobivenog rastvora.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Kombinacija s pepelom

Pomiješajte jednu čašu pepela i jednu čašu duvanske prašine i prelijte s 1 l vrele vod. Ostavite potopljeno od 12 do 24 h uz povremeno miješanje. Sadržaj se procijedi, dodamo dvije kašike tečnog sapuna i dopunimo vodom da bude 10 l tečnosti. Koristi se za suzbijanje lisnih buha i ušiju.

Služi i kao đubrivo

Možemo je upotrijebiti kao prihranu za ukrasno i sobno bilje prilikom presađivanja. Na 10 l supstrata dodaje se pola kašike duvanske prašine. Prilikom sadnje voća i grmlja u sadnu jamu dodajemo jednu do dvije šolje. Za đubrenje travnjaka na 1 m² rasipa se oko 30 g prašine i zatim dobro zalijemo vodom kako bi spriječili da je odnese vjetar.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Duvanska prašina Lisne uši Kupusna buha Tripsi Protiv puževa Krompirova zlatica Duvan Prirodni insekticid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]