Pretraga tekstova
Prirodan materijal, lako dostupan, koji se može koristiti u baštama, voćnjacima i cvjetnjacima. Evo savjeta na koji način upotrijebiti šišarke
Šišarke crnogoričnih vrsta su vrijedan materijal koji možemo koristiti u poljoprivredi, posebno u baštama, voćnjacima i cvjetnjacima. U područjima gdje ih ima mnogo pravo su blago koje možemo iskoristiti, a imaju različitu namjenu.
Prednost im je što su potpuno prirodne, lako dostupne i možemo ih sami pronaći i sakupiti. Prazne šišarke, iz kojih je ispalo sjeme, su prekrivene smolama i zbog toga se razlažu sporo i postepeno.
Jedna od čestih načina upotrebe je kao drenažnog sloja. Tamo gdje nema pijeska, šljunka ili polomljenih cigli možemo ih iskoristiti za odvođenje suvišne vode iz zone korijenovog sistema ili u posudama, saksijama.
Takav sloj kod sadnje na otvorenom treba da je debljine 10 do 15 cm kako bi obezbijedili dugotrajnu drenažu.
Odlične su kao materijal za malčiranje, a često se koristi u kombinaciji sa osušenim iglicama bora. Ovakav malč se razlaže dug niz godina i obezbjeđuje čuvanje vlage u zemljištu. Osim toga, sloj malča debljine od 5 cm je nepogodan za mrave i puževe. Oni se preko njega neće penjati na vaše biljke, jer im ne odgovara miris i oštri rubovi. Takođe, i mačke će izbjegavati ovakva područja. Ipak, zanimljivo je da šišarke jele privlače mrave i njih možete iskoristiti kao mamac.
Malč od ovoga materijala ima ulogu termoizolatora koji zimi grije, a ljeti hladi. Razbijaju velike kapi kiše i smanjuju eroziju zemljišta. Još jedna prednost je što sprečava rast korova, ali je najbolje prvo ga ukloniti, postaviti foliju ili geotekstil i tek onda sloj šišarki.
Najbolje će odgovarati vrstama koje vole nešto kiselije zemljište: borovnici (naslovna fotografija, op.ur.), hortenziji, četinarskim vrstama, azeleji, rododendronu. Ružama odgovara malčiranje u kombinaciji s iglicama bora.
Možete ih koristiti za paljenje roštilja ili vatre, jer se veoma brzo zapale. Međutim, ne ostavljate ih u blizini izvora vatre jer je dovoljna jedna iskra da se zapale.
Ne koristite ih za prekrivanje staza. Kada se nakvase vodom ili poslije kiše, snijega postaju veoma klizave i opasno da se krećete preko takve površine.
Ne treba ih dodavati u kompostnu gomilu, jer imaju smolaste materije koje baktericidno djeluju na korisne mikroorganizme. Borove šišarke se raspadaju od 10 do 15 godina.
Šta sa biljnim i organskim ostacima? Vrijeme je za kompostiranje
Ako ih koristite za ukrase, imajte na umu da svoj atraktivan izgled zadrže tri do četiri godine i potrebno ih je promijeniti kao bi estetski dojam bio bolji.
Donesene iz šume ne mogu se odmah primijeniti. Potrebno ih je dezinfikovati i tretirati protiv bolesti i štetočina. Rasturimo ih u jednom sloju na betonskoj površini, tretiramo antiseptikom ili odgovarajućim rastvorom. Ostavimo da se osuši i zatim obavimo ispiranje.
Tokom jeseni opale šišarke sadrže sjeme, a one bez sjemena možemo sakupiti sledeće godine, od proljeća i tokom ljeta. U slučaju da želimo koristiti ovogodišnje, moramo ih ostaviti pored izvora toplote da se otvore, a zatim istresemo sjeme.
Tagovi
Šišarke Crnogorične šišarke Šišarke jele Šišarke bora Malčiranje šišarkama Suzbijanje puževa Suzbijanje mrava Malč od šišarki Upotreba šišarki Drenaža šišarkama
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
U Marića gaju u Grudama održana jedinstvena kulinarska manifestacija "Raštikijada". 🥬🫕 Raštika- tradicionalno hercegovačko tzv. sirotinjsko jelo, danas se svrstala među najzdravije i najskuplje namirnice.🥬🥬🥬 A jeste li znali da je Duva... Više [+]
U Marića gaju u Grudama održana jedinstvena kulinarska manifestacija "Raštikijada". 🥬🫕
Raštika- tradicionalno hercegovačko tzv. sirotinjsko jelo, danas se svrstala među najzdravije i najskuplje namirnice.🥬🥬🥬
A jeste li znali da je Duvanjska raštika, bolja od hercegovačke?! 👌🏻😉 A ekipa iz Tomislavgrada (Duvna) najšarmantnija na natjecanju!👏🏻😀
Martina Krišto Antelj
prije 3 dana
🤣🤣👍🏻 Glavno je da se "mali snašA".😉 🤣🤣👍🏻 Glavno je da se "mali snašA".😉
Vedran Stapić
prije 3 dana
Uvijek su bili skloni 'umrežavanju' ;) Uvijek su bili skloni 'umrežavanju' ;)
Martina Krišto Antelj
prije 3 dana
Haha..i meni .😀 Gruđani pobjedili, preko veze..😄😉 Haha..i meni .😀 Gruđani pobjedili, preko veze..😄😉
Vedran Stapić
prije 3 dana
Najbolji dio raštike mi je kuhano sušeno meso. I tko je pobjedio? Najbolji dio raštike mi je kuhano sušeno meso. I tko je pobjedio?