Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šišarke
  • 18.09.2023. 07:30

Kako iskoristiti šišarke i na šta paziti?

Prirodan materijal, lako dostupan, koji se može koristiti u baštama, voćnjacima i cvjetnjacima. Evo savjeta na koji način upotrijebiti šišarke

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 157
  • 26
  • 0

Šišarke crnogoričnih vrsta su vrijedan materijal koji možemo koristiti u poljoprivredi, posebno u baštama, voćnjacima i cvjetnjacima. U područjima gdje ih ima mnogo pravo su blago koje možemo iskoristiti, a imaju različitu namjenu.

Prednost im je što su potpuno prirodne, lako dostupne i možemo ih sami pronaći i sakupiti. Prazne šišarke, iz kojih je ispalo sjeme, su prekrivene smolama i zbog toga se razlažu sporo i postepeno.

Višestruka primjena

Jedna od čestih načina upotrebe je kao drenažnog sloja. Tamo gdje nema pijeska, šljunka ili polomljenih cigli možemo ih iskoristiti za odvođenje suvišne vode iz zone korijenovog sistema ili u posudama, saksijama.

Takav sloj kod sadnje na otvorenom treba da je debljine 10 do 15 cm kako bi obezbijedili dugotrajnu drenažu.

Odlične su kao materijal za malčiranje, a često se koristi u kombinaciji sa osušenim iglicama bora. Ovakav malč se razlaže dug niz godina i obezbjeđuje čuvanje vlage u zemljištu. Osim toga, sloj malča debljine od 5 cm je nepogodan za mrave i puževe. Oni se preko njega neće penjati na vaše biljke, jer im ne odgovara miris i oštri rubovi. Takođe, i mačke će izbjegavati ovakva područja. Ipak, zanimljivo je da šišarke jele privlače mrave i njih možete iskoristiti kao mamac.

Malč od ovoga materijala ima ulogu termoizolatora koji zimi grije, a ljeti hladi. Razbijaju velike kapi kiše i smanjuju eroziju zemljišta. Još jedna prednost je što sprečava rast korova, ali je najbolje prvo ga ukloniti, postaviti foliju ili geotekstil i tek onda sloj šišarki.

Najbolje će odgovarati vrstama koje vole nešto kiselije zemljište: borovnici (naslovna fotografija, op.ur.), hortenziji, četinarskim vrstama, azeleji, rododendronu. Ružama odgovara malčiranje u kombinaciji s iglicama bora.

Tokom jeseni opale šišarke sadrže sjeme (Foto: Ranka Vojnović)

Izbjegavajte ih koristiti u ovim slučajevima

Možete ih koristiti za paljenje roštilja ili vatre, jer se veoma brzo zapale. Međutim, ne ostavljate ih u blizini izvora vatre jer je dovoljna jedna iskra da se zapale.

Ne koristite ih za prekrivanje staza. Kada se nakvase vodom ili poslije kiše, snijega postaju veoma klizave i opasno da se krećete preko takve površine.

Ne treba ih dodavati u kompostnu gomilu, jer imaju smolaste materije koje baktericidno djeluju na korisne mikroorganizme. Borove šišarke se raspadaju od 10 do 15 godina.

Šta sa biljnim i organskim ostacima? Vrijeme je za kompostiranje

Ako ih koristite za ukrase, imajte na umu da svoj atraktivan izgled zadrže tri do četiri godine i potrebno ih je promijeniti kao bi estetski dojam bio bolji.

Oprezno s onima iz šume

Donesene iz šume ne mogu se odmah primijeniti. Potrebno ih je dezinfikovati i tretirati protiv bolesti i štetočina. Rasturimo ih u jednom sloju na betonskoj površini, tretiramo antiseptikom ili odgovarajućim rastvorom. Ostavimo da se osuši i zatim obavimo ispiranje.

Tokom jeseni opale šišarke sadrže sjeme, a one bez sjemena možemo sakupiti sledeće godine, od proljeća i tokom ljeta. U slučaju da želimo koristiti ovogodišnje, moramo ih ostaviti pored izvora toplote da se otvore, a zatim istresemo sjeme.


Tagovi

Šišarke Crnogorične šišarke Šišarke jele Šišarke bora Malčiranje šišarkama Suzbijanje puževa Suzbijanje mrava Malč od šišarki Upotreba šišarki Drenaža šišarkama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🎶 "Kiseljak, Kiseljak svaki momak veseljak, kiseljačke pogačice rumene k’o jabučice..." zapjevali smo s pekarima, družili se s posjetiocima i saznali koje novitete sprema općina, te šta piju romanovske ovce s Hacijende de la vida...Sutra n... Više [+]