Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidrogen peroksid
  • 30.06.2024. 09:00

Kako 30%-tni hidrogen peroksid djeluje protiv insekata i bolesti?

Iako je vrlo agresivno sredstvo i mora se dobro paziti prilikom njegove upotrebe, 30% hidrogen peroksid može da se koristi i u zaštiti voća i povrća od štetnih organizama.

Foto: Shutterstock/Tatevosian Yana
  • 112
  • 6
  • 0

Osim što se koristi u veterini, u kućama i stanovima za dezinfekciju, kao i sredstvo za oralnu higijenu, hidrogen peroksid je našao primjenu i u poljoprivredi.

Povoljno utiče na opšte stanje biljaka

Najviše se misli na trulež korijena, root rot, jer je u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon godina istraživanja, dokazano da hidrogen peroksid može da utiče na bakterije koje izazivaju trulež i pomogne korijenu da ubrza stvaranje novog korijenovog sistema i pojača njegov rast.

Takođe, dokazano je da peroksid ima pozitivan uticaj na rast ćelija i unutrašnje ćelijske procese, da jača biljku i pomaže joj da se lakše izbori sa stresnim uslovima sredine, naročito sušom. Dokazano je da utiče na dezinfekciju sjemena, bolje cvjetanje i oplodnju voća i povrća.

Najčeše se koristi 3% otopina, u omjeru 1:4, tako što se biljke zalijevaju ili pršću preko lista. Ovde se mora paziti na mlade listove, jer su osjetljiviji i može da dođe do oštećenja, ako se primijeni jača doza.

Paziti na oči, kožu i disajne organe

Međutim, u praksi se koristi još jači peroksid, odnosno, 30%-tni. Zbog svoje jačine, od velike je važnosti da koža ne dođe u kontakt sa sredstvom, kao i da se zaštite oči i disajni organi. Samo mali kontakt sa kožom dovoljan je da dovede do njenog bijeljenja.

Budite oprezni

Kod hidrogen peroksida, zbog viška atoma kiseonika, kao i u slučaju sa 3%-tnom otopinom, dolazi do reakcije, odnosno, njegove oksidacije koja dovodi do “eksplozije“ i uništavanja štetnih mikroba, bakterija, virusa i gljivica na površini biljaka. Često se desi da, nakon upotrebe, lišće postane tamnije zbog uništenih gljivica i bakterija, ali se nakon nekoliko dana vraća normalna boja.

Ova jača otopina djeluje kao kontaktno, preventivno sredstvo i može da spriječi nastanak gljivičnih oboljenja na biljkama, naročito plamenjače na paradajzu. Dovoljno je jedno prskanje u sedam dana, osim u slučaju više dana sa padavinama, kada je potrebno obaviti barem dva tretmana.

Što se tiče doze, kod folijarne primjene dovoljna je litra u 200 litara vode, a imajući u vidu da je cijena u apotekama pet evra po litri, zaštita s ovim sredstvom i nije skupa. Ista doza je i kroz sistem za navodnjavanje.

Jeftino sredstvo

Osim bolesti, djeluje i na insekte

Hidrogen peroksid, 30%-tni još je efikasniji u kontroli štetočina. Ne djeluje jako na odrasle insekte, ali efikasno uništava jaja. Najbolje bi bilo da se koristi sam, iako neki autori tvrde da mu se može dodati šećer, zbog boljeg prianjanja na površinu.

Za primjenu je najbolje da se koristi ujutro ili predveče, ne po punom suncu jer može da eksplodira u prskalici ili atomizeru, ako su napolju temperature više od 30 stepeni.


Tagovi

Hidrogen peroksid Šećer Plamenjača Trulež korijena Rast ćelija Insekticid Fungicid


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #životinje
Jarići, razigrani blizanci koji krase jedno seosko domaćinstvo. Nestašni su i brste sve pred sobom. Uveseljavaju prolaznike i djecu iz komšiluka. Predivna bića iz životinjskog svijeta.