Pretraga tekstova
Na kraju zime možemo imati mnogo pepela nastalog sagorijevanjem drveta. No, ima tipova zemljišta na kojima se ne preporučuje njegova upotreba
Pepeo od drveta ima pozitivno djelovanje na većinu tipova zemljišta. Osim što je bogat hranivima, djeluje i protiv štetočina i nekih biljnih oboljenja.
Međutim, za neke tipove zemljišta može imati pogubno djelovanje i na to treba obratiti pažnju.
Na kraju zime možemo imati mnogo pepela nastalog sagorijevanjem drveta. Bogat je fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem i brojnim mikronutrijentima. Zahvaljujući nutritivnim biljnim elementima preporučuje se njegova upotreba.
Izrazito je alkalan ili bazan. Sadrži veliku količinu kalcij karbonata (kreča) i zbog toga je svoju primjenu našao na kiselim zemljištima, ali ga i tamo treba primjenjivat u skladu sa karakteristikama i pH reakcijom. Stvara neutralnu sredinu koja pogoduje uzgoju većine biljnih vrsta, ali ne treba pretjerivati u količini koju dodajemo.
U slučaju da imate zemlju koja je alkalna ili bogata organskim materijama njegovo dodavanje može pogoršati situaciju i dodatno narušiti pH reakciju čineći je alkalnijom. Takvi uslovi ne odgovaraju većini uzgajanih vrsta. Biljke neće biti u mogućnosti da apsorbuju hranjive materije.
To znači da ako pepeo dodajemo neutralnom ili alkalnom zemljištu naš usjev može da gladuje i da na kraju propadne. Prije nego što ga primijenite provedite analizu i provjerite reakciju.
Od uzgajanih kultura neke više vole kiselost, poput borovnica, rododendrona ili azeleja. Dodavanjem pepela došlo bi do stagnacije njihovog rasta i postepenog odumiranja. Slična situacija je sa malinama, kupinama, jabukama, kruškama, breskvama. Od povrtlatskih kultura ne odgovara paprikama, peršunu, patlidžanu, kukuruzu šećercu. Kod primjene za krompir treba biti obazriv, jer povećava opasnost od pojave krastavosti.
Najviše odgovara lukovima, jagodama, pasulju, mrkvi, cikli, kupusu i drugim kupusnjačama, lavandi, sedumima, žalfiji, bosiljku.
Tagovi
Pepeo od drveta Alkalno zemljište Đubrenje pepelom Primjena pepela Pepeo u bašti
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 1 dan
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano