Pretraga tekstova
U svježem obliku ga nije poželjno dodavati. Potrebno je da prođe vrijeme zrenja kako bi dobili ujednačenu, mrvičastu masu.
Stajnjak raznih životinja je izuzetno koristan, ali ne treba se dodavati svjež. Potrebno je da prođe kroz zrenje prije nego što ga možemo koristiti. Cijeli postupak obično traje godinu dana.
U svježem obliku sadrži mnogo vode, naročito stajnjak od goveda, i ima jak miris. Pored toga može da sadrži sjeme korovskih biljaka, patogene mikroorganizme i parazitska jaja.
U procesu zrenja dešavaju se složene biohemijske reakcije koje daju stabilnost krajnjem proizvodu. Da je došlo do razlaganja i imamo zreo stajnjak možemo prepoznati po raznim znacima.
Kada je zrenje gotovo stajnjak je taman, smeđ ili crn, ujednačene, mrvičaste strukture. Odlikuje se jedinstvenim mirisom fermentacije koji je blag i ugodan. Potpuno razložen ima mali sadržaj vlage i u njemu nema ostataka slame ili drugih organskih primjesa.
Stajnjak na njivi: Kako smanjiti gubitke hranjivih materija?
Kada manju količinu ubacimo u kantu sa vodom kvalitetan i dozreo ostaje da pluta na površini.
Možete napraviti jednostavan test kako bi utvrdili da li su svi procesi razgradnje završeni. Potrebno je uzeti najlon vrećicu i napuniti je sa 1 kg stajnjaka za koji želimo utvrditi je li zreo.
Zatim se vrećica dobro zaveže i ostavi sljedeća 24 sata na sobnoj temperaturi. Ako ne dođe do njenog napuhavanja to je znak zrelosti.
Tagovi
Stajnjak Zrenje stajnjaka Razgradnja stajnjaka Zreo stajnjak
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Još nije kasno za sjetvu krompira... #sjetvakrompira
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍 Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍