Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siguran otkup
  • 28.02.2021. 09:45
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Prozor

Jedini u BiH otkupljuju puževe sa kućicom, a obezbijedili i dugoročan otkup

Vlasnik je izgradio dvije hladnjače kapaciteta 700 tona i važi za jednog od najuspješnijih izvoznika na području Gornjevrbaske regije. Prvi je izvezao domaću malinu na tursko, a ove godine se plasirao i na švedsko tržište.

Foto: Arhiva Kasima Čolaka
  • 4.685
  • 401
  • 0

Kasim Čolak iz Prozora, prije 25 godina je pokrenuo firmu za otkup šumskog bilja pod nazivom "Čolakcommerc d.o.o" i u to poslije ratno vrijeme bili su jedino preduzeće koje se bavi ovom djelatnošću. Danas predstavlja jednu od vodećih firmi koja izvozi šumsko/plantažne plodove (voće, gljive, ljekobilje) u zemlje EU, kao i u države bivše Jugoslavije.

Baš ova kompanija je 2011. godine bila prvi izvoznik bosansko-hercegovačke maline na tursko tržište i već tada su u tu zemlju plasirali oko 300 tona pomenute voćne vrste. Tom prilikom su potpisali ugovor i za plasman borovnice, kao i plantažne kupine. Imaju 15 stalno uposlenih, a u toku sezone angažuju i do 50 radnika. Takođe, sarađuju sa  preko 200 kooperanta širom Bosne i Hercegovine, gdje imaju svoje otkupne stanice.

Kod nas se može dosta zaraditi od puževa

"Poslujemo od 1996. godine, a bavimo se otkupom šumskog bilja, maline, kupine, borovnice, šumske jagode, zatim raznih vrsta gljiva, srijemuša, smrekove bobe, šišarki od jelke i jedini smo u našoj zemlji koji otkupljujemo i puževe sa kućicama", priča za Agroklub Čolak.

Od puževa je dobra zarada

Puževe sa kućicom otkupljuju u neograničenim količinama pa ih šalju dalje na dodatnu preradu. Koriste se većinom za prehranu, te za proizvodnju kozmetike. Prema riječima našeg sagovornika, na ovim prostorima ima dosta puževa, ali isto tako ljudi još uvijek nisu dovoljno informisani da i na taj način mogu zaraditi.

Gljive najviše izvoze u Italiju, gdje se prerađuju ili koriste u svježem stanju kao dodaci raznim delicijama, s obzirom da su dobrog kvaliteta i jako zdrave, te ih stranci veoma cijene i traže.

Kooperanti imaju garantirana prava

"Radimo svježi, kao i zamrznuti program pakiranja i prerade robe. Tačnije zamrzavamo, pakujemo u količinama od po 250 grama i šaljemo", navodi Kasim i dodaje kako su za ovu godinu potpisali ugovor za plasman na švedsko tržište svih šumskih plodova koje otkupe.

Posjeduju dvije hladnjače ukupnog kapaciteta 700 tona. Jedna je u Bugojnu veličine 1.500 metara kvadratnih, kapaciteta 500 tona, na ukupnoj površini od osam dunuma uz dodatne objekte i zasade malina dok je druga hala u Prozoru veličine 500 kvadrata i mogućnosti skladištenja 200 tona.

Naša malina priznata na svjetskom tržištu

"Svojim kooperantima smo obezbijedili siguran i dugoročan otkup plodova. Svake godine imaju pravo na poticaje od države na količinu koju predaju, te povrat PDV-a i ostala prava garantirana ugovorom", priča ovaj proizvođač.

Za kraj nam otkriva da u planu imaju i brojne projekte kroz koje bi omogućili i nabavku poljoprivredne opreme proizvođačima od kojih vrše otkup.


Fotoprilog


Tagovi

Kasim Čolak Otkup šumskog bilja Šišarke od jelke Puž sa kućicom Uzgoj maline Gljive Šumski plodovi SIguran plasman Kooperanti


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...