Pretraga tekstova
Đubrivo od kvasca je jeftino i lako se pripema, a poboljšava kvalitet zemljišta, imunitet biljaka paprike i paradajza, ubrzava rast i razvoj te povećava prinos.
Svaki uzgajivač povrća se trudi da dobije zdrave biljke bogatog uroda. To je zadaća koja zavisi od djelovanja mnogih faktora. Jedan od važnih faktora jeste dostupnost biljnih hraniva posađenim biljkama. Dobro ishranjene su zdravije, bolje rastu, cvjetaju, formiraju više plodova koji su kvalitetniji i ukusniji.
Paprici i paradajzu je potrebno dosta hraniva, jer formiraju mnogo plodova. Od kvasca se može pripemiti đubrivo koje je bogato raznim elementima koji imaju pozitivano djelovanje na biljke od presađivanja do berbe plodova. Njegova upotreba povećava plodnost tla. Osim toga, mravi će izbjegavati zemljište u kome ima kvasca, jer on na njih štetno djeluje.
Brojni baštovani će imati mnogo riječi hvale za primjenu kvasca kao đubriva, ali će biti i mnogo onih koji će navoditi njegov negativan uticaj. Korisni elementi iz njega poboljšavaju kvalitet zemljišta, ubrzavaju rast mladih biljčica i razvoj vegetativne mase. Ono intenzivira formiranje biljnog korijenja što se pozitivno odražava na cjelokupan razvoj biljaka i plodonošenje.
Kada se doda posađenim sadnicama paprike i paradajza, one se bolje ukorjenjuju.
Pored toga, biljke se lakše prilagođavaju vremenskim ekstremima i nedostatku vode.
No, prije primjene presađene sadnice teba pođubriti đubrivom od pepela zato jer tokom fermentacije dolazi do gubitka kalijuma.
Prvi put se đubrivo od kvasca koristi sedmicu dana poslije presađivanje i to u količini od 0,5l. Drugi put pred početak cvjetanja u količino od 2l po biljci. Sa primjenom ne treba pretjerivati jer može negativno djelovati na plodove. Dovoljno ga je koristiti dva do tri puta tokom vegetacije.
Ono u sebi ima mnog raznih fitohormona odgovonih za rast i razvoj biljaka, makro i mikroelemente, vitamine iz grupe B. Upravo oni djeluju na zelenu biljnu masu. Listovi su bujniji i tamnije boje.
Ovo jeftino đubrivo se lako priprema od svježeg ili suvog kvasca. Kada se priprema od svježeg, na 1kg dodaje se 5l vode i dobro promiješa. Dobiveni rastvor se razređuje vodom u omjeru 1:10.
Kod pripeme onog od suvog, uzme se 10g i prelije sa 10l vode i ostavi naredna tri dana. U smjesu možemo dodati dvije kašike šećera. Dobijeno đubrivo se može koristiti u ovakvm obliku i tada će ubrzati rast paprike i paradajza. U ovom obliku se koristi kada je zemljište dovoljno vlažno. Kada želimo samo dodatno obogatiti tlo, može se razrijediti vodom u omjeru 1:5.
Možete ga upotrijebiti na otvorenom polju i plasteniku. Za plasteničku proizvodnju je bolje da se koristi ono razblaženo vodom.
Tagovi
Đubrivo od kvasca Kvasac kao đubrivo Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Svježi kvasac Suhi kvasac
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :) Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :)
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe.. Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe..
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ... Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ...