Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biostimulatori na jagodama
  • 12.07.2017. 14:00

Biostimulatorima do proizvodnje jagoda i na +35

Biostimulatorima protiv problematičnog usvajanja hraniva kod jagoda uslijed visokih ljetnih temperatura.

Biostimulatorima do proizvodnje jagoda i na +35
Foto: Bigstockhoto/Oleg_Mayorov
1.548
86
0

Osvrnemo li se na sve zastupljeniju komercijalnu proizvodnju jagoda na otvorenom koja podrazumijeva upotrebu malč folija (čija je svrha toplinska regulacija, kao i eliminacija korova), dolazimo do intenziteta iznošenja hraniva kod stalno rađajućih sorti.

S obzirom na to, dinamika usvajanja hraniva postaje problematična kod stresa uslijed visokih ljetnih temperatura ili eventualne zaslanjenosti tla kao posljedice nastale neophodno povećanom gnojidbom, a upravo zbog toga, dolazimo do opravdanosti upotrebe biostimulatora koji poboljšavaju usvajanje hraniva i njihovo iskorištenje. Njihova se prednost, kao i moguća primjena u organskoj i održivoj biljnoj proizvodnji, ogleda u smislu izbjegavanja prekomjerne gnojidbe.

Biostimulatori kao način stimuliranja rasta i razvoja jagoda

Isti se, pak, sastoje od prirodnih fiziološki aktivnih tvari ekstrahiranih iz biljaka, dok sinergijskim djelovanjem aktivno pomažu kod razvoja korijena presadnice te povećavaju otpornost korijena u slučaju tretiranog tla s pesticidima ili na zaslanjenom tlu. Nastavno na to, mnogi se proizvođači odlučuju na sintetske stimulanse za rast i prinos koji stimuliraju proizvodnju fosfolipida u stanicama i utječu na brzinu i povećanje metabolizma rasta tkiva, kao i poboljšanja hormonske regulacije.

Isto tako, mnogi uzgajivači jagoda preferiraju i tekuća organska i mineralna gnojiva na osnovi aminokiselina, a koji su prirodni i organski biostimulansi s funkcijom ishrane bilja. Karakteristika istih, ogleda se u pospješivanju dozrijevanja i povećanju kvalitete i promjera plodova jagoda.

Ključ ranijeg sazrijevanja jagoda te smanjivanja opadanja plodova

Također, biostimulatori jačaju imunitet biljke i poboljšavaju hormonalnu ravnotežu, potiču ranije sazrijevanje jagoda, daju ujednačenu veličinu i zrenje plodova te smanjuju opadanje plodova poslije cvjetanja, značajno povećavaju prinose, smanjuju štetnost običnih mineralnih gnojiva i povećavaju otpornost na stresne uvjete sredine.

Foto: Bigstockhoto/Oleg_Mayorov


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]