Španija je među vodećim evropskim zemljama po pitanju organske proizvodnje. Iako ona postaje sve popularnija, proizvođačima muke zadaju komplikovane zakonske procedure i nedostatak radne snage.
U Španiji je 2.675.000 hektara, odnosno 11 posto obradivog zemljišta, u sistemu organske proizvodnje. Među proizvođačima je i zadruga "Saifresc" koja se nalazi u predgrađu Valensije.
Četiri osnivača organskom proizvodnjom počeli su da se bave 2012. godine, a do tada su radili konvencionalnu poljoprivredu. Među osnivačima je i porodica Quilis, a sin Hulio, postao je direktor zadruge koja na ukupno 30 hektara, što svojih parcela, što zakupljenih, proizvodi razne vrste povrća i voća.
"Proizvedemo više stotina tona povrća i voća. Sjeme uglavnom proizvodimo na svojim parcelama, a manji dio kupujemo. Stajnjak kupujemo sa obližnjih farmi ovaca. Ako je svjež, polivamo ga vodom i pokrivamo folijom. Na njivama imamo dosta posla oko pirike koja probija biorazgradivu foliju pa je čupamo ručno ili kultiviramo između redova", kaže Hulio.
Oko biljaka i na krajevima redova sade biljke koje privlače oprašivače, a korove uz puteve ostavljaju, jer i oni znaju biti domaćini korisnim insektima koje najviše koriste protiv lisnih vaši tokom vrelih ljetnjih mjeseci kada temperature u Valensiji i okolini dostižu i 45 stepeni.
Zadruga ima skoro zaokružen sistem proizvodnje jer posjeduje mašine za sortiranje, čišćenje i skladištenje povrća i voća. Proizvode plasiraju uglavnom na lokalno tržište i to manjim prodavnicama, a imaju i mogućnost da pojedinci proizvode naruče i kupe u sjedištu zadruge. Posjeduju sopstveni prevoz mada se dešava da klijenti iz Barselone, pa čak i iz Madrida, po robu šalju svoje kamione.
“Redovno vršimo analize proizvoda na prisustvo teških metala i bakterije kao što su Salmonela, enterobakterije, listerija i Ešerihija coli. Imamo svoje bunare, a voda sadrži dosta azota zbog pretjerane upotrebe mineralnih đubriva, još iz vremena kada smo se bavili konvencionalnom proizvodnjom. Voda zato sadrži dosta azota tako da ne moramo da kupujemo organska peletirana đubriva", ističe Hulio koji se sve više plaši za budućnost organske proizvodnje u Španiji.
"Najveći problem nam je nedostatak radne snage, ali i troškovi za radnu snagu. Od 30 zaposlenih, trećina su domaći ljudi, a ostalo su Rumuni i Afroamerikanci. Zbog inflacije u posljednje dvije godine troškovi rada su porasli, a gubimo dosta vremena na papirologiju koju od nas zahtjevaju lokalne i državne vlasti, kao i Evropska unija svojim čestim pooštravanjem procedura u vezi sa organskom proizvodnjom. Za sada odolijevamo ali je pitanje šta će biti s nama, pa i ostalima u narednim godinama" tvrdi Quilis.
Upravo su zbog inflacije proizvođači, a među njima je i "Saifresc", u situaciji da svoje proizvode prodaju skoro po istim cijenama kao i konvencionalni proizvođači. Ipak, boriće se i dalje jer nikada više ne žele da se vrate konvencionalnoj proizvodnji, kada su koristili velike količine pesticida.
Fotoprilog
Tagovi
Autor