Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Buša

Buša

Buša je primitivno govedo sa područja Dinarida. Bosanska buša ili kako se ranije u nekim krajevima nazivala Domarac, je balkansko, kratkorožno, primitivno govedo (Bos brachyceros europeus).Danas se buša najčešće može pronaći samo u najzabačenijim planinskim područjima BiH, gdje su uzgojne prilike i uvjeti držanja buše ekstenzivni, a glavni izvori hrane su prirodni pašnjaci. Na ostalim područjima javljaju se križanci buše većinom sa pasminama sivo-alpskog i smeđeg goveda. Junice se pripuštaju prerano, u dobi od 18-24 mjeseca. Bređost prije vremena, kao i gladovanje tokom zime (za vrijeme bređosti), važni su razlozi zaostajanja u razvoju kako roditelja tako i njihovih potomaka. Buša je u grebenu visoka svega oko metar. Spada u skupinu jednobojnih goveda, a postoje još smeđe, sive, crne, žućkasto-crvene i plave buše. Tjelesna masa odraslih buša kreće se od 150- 300 kg, a ima primjera gdje dostignu težinu i preko 320 kg. Kod krava život prosječno traje 10-12 godina i za to vrijeme otele 7-10 teladi. Životni vijek kod dobrih uvjeta života traje 15 i više godina. Zdravlje je kod buše izuzetno dobro. Način života je učinio čvrstom i otpornom, tako da rijetko oboljeva. Prosječna mliječnost je relativna i kreće se u rasponu od 1.000 – 2.000 litara po laktaciji, sa oko 4 % mliječne masti.

Baza stočarstva - Tekstovi

Buša @ KLUB

Međusobna saradnja i ljubav prema životinjama spojila je dve porodice iz okoline Mionice. Na svojim imanjima gaje bušu, jednu od najpoznatijih autohtonih rasa goveda. Čitajte uskoro na portalu!

+2

U četvrtak, 12. oktobra na Beogradskom sajmu, u Hali 4, održaće se Berry Business Forum. Reč je o specijalizovanoj konferenciji fokusiranoj na rastuću industriju svežeg bobičastog voća u Srbiji, regionu i svetu. To je jedinstvena prilika za diskusiju i učenje jer događaj okuplja srpske i regionalne...

#RuralFoto #priroda Četiri godišnja doba na Buškom jezeru. Zbog specifičnosti krajolika u okolini Buškog jezera koje grije selo Prisoje na izvoru je ljeto, a sve dalje od izvora hladnije prema zimi na planini Kamešnici.

Kako mladim ljudima približiti poduzetništvo u poljoprivredi bila je tema konferencije “Business Future in Croatia” koju je organizirala udruga studenata AIESEC, najveća svjetska studentska organizacija. Zadatak okupljenih je bio predložiti projekt unapređenja poslovanja i promidžbe proizvoda od bor...

+4

Pozdrav svima! Pošto često dobivam pitanja za bušenje bunara/zdenca za vodu, napisao sam kompletan vodič s detaljnim koracima, objašnjenjima i okvirnim troškovima. Članak je nešto duži, ali mislim da sam sve pokrio, pa ako netko razmišlja o bušenju bunara za svoj OPG, sve je objašnjeno. Evo link: ht...

+4

Danas je Vrtičava srida, dan kada prema starom običaju počinju poklade i traju sve do Čiste sride, prvog dana Korizme koja ove godine započinje 22. veljače. No, kako to već biva, narodu nikad dosta smijeha i zabave pa poklade sve češće započinju i dva, tri tjedna ranije. U Sikirevcima, na samom isto...

+5

🆕🤩 Otkrijte sada najnovije CLAAS inovacije ❗ ➡ Novi ROLANT 630 RC UNIWRAP 🌟 Više snage, više udobnosti operatera i niži troškovi obrade u kombinaciji s još čvršćim dizajnom pogonskih komponenti podložnih teškoj trošenju. ➡ Pet novih DISCO kosilica velikih radnih zahvata iz CLAAS-a, sa ili bez ko...

+5

Francuska vina Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i njegovo Trgovinsko povjerenstvo - Business France, održalo je Tastin'France u Hrvatskoj 2025., kušanje 15 proizvođaća francuskih vina u hotel Espanade u Zagrebu. Od obiteljskih posjeda do rijetkih skrivenih dragulja,kušalo se izuzetne proizvode f...

+4

Petaračke buše. Spalivanje fašnika. #RuralFoto #selo

Devedesetih godina pred istrebljenjem, danas sve traženija na našim prostorima. Njeno veličanstvo, buša!

+4

Sjetveni monitoring - ozimih kultura 🌱 Ovisno o vremenu sjetve pšenice, ječma ili zobi, većina ih se trenutno nalazi u fazi busanja. Fazi pogodnoj za monitoring a najučinkovitija metoda je snimkama iz zraka. 🛰 Sklop bilja, klijavost zrna (broj zrna u m²), prisutnost bolesti i štetnika, učinkovitost...