Pretraga baze stočarstva
Buša je primitivno govedo sa područja Dinarida. Bosanska buša ili kako se ranije u nekim krajevima nazivala Domarac, je balkansko, kratkorožno, primitivno govedo (Bos brachyceros europeus).Danas se buša najčešće može pronaći samo u najzabačenijim planinskim područjima BiH, gdje su uzgojne prilike i uvjeti držanja buše ekstenzivni, a glavni izvori hrane su prirodni pašnjaci. Na ostalim područjima javljaju se križanci buše većinom sa pasminama sivo-alpskog i smeđeg goveda. Junice se pripuštaju prerano, u dobi od 18-24 mjeseca. Bređost prije vremena, kao i gladovanje tokom zime (za vrijeme bređosti), važni su razlozi zaostajanja u razvoju kako roditelja tako i njihovih potomaka. Buša je u grebenu visoka svega oko metar. Spada u skupinu jednobojnih goveda, a postoje još smeđe, sive, crne, žućkasto-crvene i plave buše. Tjelesna masa odraslih buša kreće se od 150- 300 kg, a ima primjera gdje dostignu težinu i preko 320 kg. Kod krava život prosječno traje 10-12 godina i za to vrijeme otele 7-10 teladi. Životni vijek kod dobrih uvjeta života traje 15 i više godina. Zdravlje je kod buše izuzetno dobro. Način života je učinio čvrstom i otpornom, tako da rijetko oboljeva. Prosječna mliječnost je relativna i kreće se u rasponu od 1.000 – 2.000 litara po laktaciji, sa oko 4 % mliječne masti.
Međusobna saradnja i ljubav prema životinjama spojila je dve porodice iz okoline Mionice. Na svojim imanjima gaje bušu, jednu od najpoznatijih autohtonih rasa goveda. Čitajte uskoro na portalu!
U četvrtak, 12. oktobra na Beogradskom sajmu, u Hali 4, održaće se Berry Business Forum. Reč je o specijalizovanoj konferenciji fokusiranoj na rastuću industriju svežeg bobičastog voća u Srbiji, regionu i svetu. To je jedinstvena prilika za diskusiju i učenje jer događaj okuplja srpske i regionalne...
#RuralFoto #priroda Četiri godišnja doba na Buškom jezeru. Zbog specifičnosti krajolika u okolini Buškog jezera koje grije selo Prisoje na izvoru je ljeto, a sve dalje od izvora hladnije prema zimi na planini Kamešnici.
Kako mladim ljudima približiti poduzetništvo u poljoprivredi bila je tema konferencije “Business Future in Croatia” koju je organizirala udruga studenata AIESEC, najveća svjetska studentska organizacija. Zadatak okupljenih je bio predložiti projekt unapređenja poslovanja i promidžbe proizvoda od bor...
Pozdrav svima! Pošto često dobivam pitanja za bušenje bunara/zdenca za vodu, napisao sam kompletan vodič s detaljnim koracima, objašnjenjima i okvirnim troškovima. Članak je nešto duži, ali mislim da sam sve pokrio, pa ako netko razmišlja o bušenju bunara za svoj OPG, sve je objašnjeno. Evo link: ht...
Danas je Vrtičava srida, dan kada prema starom običaju počinju poklade i traju sve do Čiste sride, prvog dana Korizme koja ove godine započinje 22. veljače. No, kako to već biva, narodu nikad dosta smijeha i zabave pa poklade sve češće započinju i dva, tri tjedna ranije. U Sikirevcima, na samom isto...
🆕🤩 Otkrijte sada najnovije CLAAS inovacije ❗ ➡ Novi ROLANT 630 RC UNIWRAP 🌟 Više snage, više udobnosti operatera i niži troškovi obrade u kombinaciji s još čvršćim dizajnom pogonskih komponenti podložnih teškoj trošenju. ➡ Pet novih DISCO kosilica velikih radnih zahvata iz CLAAS-a, sa ili bez ko...
Francuska vina Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i njegovo Trgovinsko povjerenstvo - Business France, održalo je Tastin'France u Hrvatskoj 2025., kušanje 15 proizvođaća francuskih vina u hotel Espanade u Zagrebu. Od obiteljskih posjeda do rijetkih skrivenih dragulja,kušalo se izuzetne proizvode f...
Petaračke buše. Spalivanje fašnika. #RuralFoto #selo
Devedesetih godina pred istrebljenjem, danas sve traženija na našim prostorima. Njeno veličanstvo, buša!
Sjetveni monitoring - ozimih kultura 🌱 Ovisno o vremenu sjetve pšenice, ječma ili zobi, većina ih se trenutno nalazi u fazi busanja. Fazi pogodnoj za monitoring a najučinkovitija metoda je snimkama iz zraka. 🛰 Sklop bilja, klijavost zrna (broj zrna u m²), prisutnost bolesti i štetnika, učinkovitost...