Pretraga tekstova
Jednostavno jelo odličnog ukusa.
Bulumanjž, poznatiji i kao ajmokac - ili bijelo pileće meso u sosu, a priprema se vrlo lako i brzo, prenosi Npress.
Potrebno je da bijelo pileće meso obarite, a zatim iscjepkate na tanke niti (vlakna). U zagrijanu mast dodate dvije do tri kašike brašna i upržite kao za zapršku, ali da ostane svijetle boje.
Prije nego što brašno zarumeni, dodajte vodu u kojoj se kuhala piletina - po potrebi dodajte još malo tople vode, miješajte da se ne stvore grudvice od brašna, sve dok ne zgusne. U vlaškoj kuhinji se umjesto varjače za miješanje koristi "mtka", koja je nalik varjači sa dodatnim malim propelerima, koji mnogo bolje razbiju grudvice brašna, a i dodatno iscjepkaju meso na još tanje niti.
Dodajte iscjepkano bijelo meso i na laganoj vatri krčkajte još dvadesetak minuta. U sos dodajte sitno sjeckani bijeli luk, po ukusu, posolite i začinite slanim začinom.
Tagovi
Bulumanjž Ajmokac Pileće belo meso Vlaška kuhinja Kako se sprema Recept
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Šta se zeleni na boru zelenom? Odgovor je dala struka - https://www.agroklub.ba/sumarstvo/sta-se-zeleni-na-boru-zelenom/104190/
Selma Mujić
prije 3 tjedna
Inspiracija je zapravo iz doba prije partizana :) "Šta se b'jeli u gori zelenoj? Al' su snjezi, al' su labudovi?...", pa je ipak "čador age Više [+] Hasan-age", u slučaju bora nije ni jedno od navedenog :D
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Zvuči ko uvod u neku partizansku pjesmu ;) Zvuči ko uvod u neku partizansku pjesmu ;)