Pretraga tekstova
Tlo koje krtica izbaci je fino mrvljeno, uglavnom ispod dijela zemlje gdje završi sjeme kakvih drugih biljaka.
Vrijeme je za presađivanje cvijeća, sadnju začinskog bilja kojega ćete zimi držati u zatvorenom prostoru ili sijanje mikro povrća koje će vas opskrbiti vitaminima i mineralima tijekom zime.
Za tu namjenu možete koristiti zemlju sa krtičnjaka bez bojazni da ćete unijeti kakve štetočine ili sjeme korova.
Krtica putuje kroz niz dubokih, stalnih podzemnih tunela i od njih pravi pliće hranidbene tunele koje probije na površini. Tlo koje izbaci je fino mrvljeno, uglavnom ispod dijela zemlje gdje završi sjeme kakvih drugih biljaka. Insekti koji mogu izaći s takvom zemljom uglavnom pobjegnu nazad ili završe u kljunovima ptica pa se ne morate bojati da će nešto od toga završiti u saksijama.
Ako ste sa sitnom skupili i krupnije grumene zemlje, prosijte ju.
Zemlju sa krtičnjaka pomiješajte s humusnom ili kupovnom organskom zemljom u omjeru 2:1 (dva dijela organske zemlje, jedan dio krtičnjaka)
Zemlja sa krtičnjaka će bolje držati vlagu u saksijama, a sadrži i mnoga hraniva koja će biljkama dobro doći.
Foto: Pixabay/WikimediaImages
Tagovi
Krtičnjak Zemlja sa krtičnjaka Mikropovrće
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.
Momir Cvjetković
prije 7 godina
Zanimljiva ideja.
Milan Tutić
prije 7 godina
Ja bih mogao prodavati zemlju od krtica toliko ih ima.