Pretraga tekstova
U vrijeme obilja kada su nam na dohvat ruke papaja, mango, ananas... s potpuno drugog kraja svijeta, rijetko kada posežemo za suhim voćem iz naših krajeva. A trebali bismo
Suhe šljive, smokve, kajsije u doba naših nana/baka i djedova bili su jedina poslastica zimi. Sigurno se sjećate priča kako su baš njima darivani za svetog Nikolu, Božić ili Bajram i da tada nije bilo kraja veselju.
Danas kada neko spomene suhe šljive, odmah pomislimo da ima problem sa zatvorom stolice.
U vrijeme obilja kada su nam na dohvat ruke papaja, mango, ananas... s potpuno drugog kraja svijeta, rijetko kada posežemo za suhim voćem iz naših krajeva. A trebali bismo, posebno tokom zimskih mjeseci.
Dobar su izvor hranjivih tvari - vitamina, vlakana i minerala, posebno željeza kojega ima u grožđicama, kalija i vitamina K u šljivama, beta-karotena u marelicama, a magnezija u smokvama.
U zimskim danima potrebno nam je više energije, što možete povećati konzumacijom suhog voća koje je lako dostupno.
Sadrže prirodne šećere zbog čega ćete potrebu za slatkim nadomjestiti na zdraviji način. Umjesto kockice čokolade poslije obroka, pojedite suhu smokvu. Djelovat će isto.
Da, istina je, vlakna koja ovo voće sadrži pomaže kod zatvora stolice i općenito za održavanje normalnih funkcija probavnog sistema.
Ako ga namočite u toploj vodi 15 minuta do pola sata prije konzumacije, imat će intenzivniji okus, skoro kao da ste ga ubrali s drveta.
Koje suho voće vi najviše volite, pišite nam u komentarima ispod teksta.
Tagovi
Suho voće Željezo u grožđicama Magnezij u smokvama Betakaroten u marelicama Suhe marelice Suhe šljive Zatvor stolice Kalij u šljivama Dobro za probavu
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Poljoprivredna zadruga "АgroVip" poziva nove kooperante. Donosimo i priču o pogodnostima koje imaju proizvođači.