Pretraga tekstova
Potrebno je umijeća, malo više vremena i strpljenja.
Nekada se bez ove poslastice nisu mogli zamisliti zimski dani. Danas je postala skupocjena rijetkost, koja se izlaže na sajmovima i bazarima. Kitnikez ili sir od dunja tradicionalna je poslastica na ovim prostorima, piše zrenjaninski.
Kitnikez nije lako pripremiti. Potrebne su dunje i šećer, malo limuna, drvena varjača, veća šerpa i nekoliko sati. Dunje se isijeku i izvade joj se tvrdi dijelovi i koštice, ali se ne ljušte. Dunje staviti u veću šerpu, sipati vode da ogreznu i kuhati sve dok ne budu dobro skuhane.
Kuhane dunje izmiksati i dodati im šećer. Na kilogram svježih dunja ide 700 grama šećera. Neko dodaje i 900 grama šećera. Masu sipati u veću šerpu, da bude što tanji sloj, kako bi se lakše miješalo. Dodati i sok od jednog limuna, za svježinu.
Masa se kuha kao pekmez, a miješa drvenom varjačom. Gotovo je kada u šerpi, iza varjače, ostaje trag. Neko pred kraj kuhanja u žele dodaje isjeckane orahe.
Kako smo ranije pisali, ovu poslasticu stavljamo u kalup koji smo neposredno prije toga pokvasili hladnom vodom. Ostavite da se ohladi i stegne. Može se istresti i u pleh te naknadno rezati na kockice i druge oblike. Ako je dovoljno čvrst, kitnkez možete dodatno uvaljati u šećer.
Tagovi
Kitnikez Sir od dunje Poslastica Priprema kitnikeza Recept za kitnikez Slatko od dunja
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!