Pretraga tekstova
Dok su u Srpskoj poznate šljivovica, jabukovača, viljamovka, ali i druge voćne rakije, u Hercegovini, pored brojnih i kvalitetnih vina, proizvode ništa manje kvalitetnu rakiju lozu.
Dok su u Srpskoj poznate šljivovica, jabukovača, viljamovka, ali i druge voćne rakije, u Hercegovini, pored brojnih i kvalitetnih vina, proizvode ništa manje kvalitetnu rakiju lozu. Posljednjih godina sve je više registrovanih proizvođača.
"Loza je dosta tražena u Trebinju, dosta je pije lokalno stanovništvo, a samim dolaskom turista i ljudi iz drugih krajeva naše države i susjednih država, naša loza sve je više tražena i u nekim drugim dijelovima Srpske, Srbije i Crne Gore", rekao je Božidar Sekulović, proizvođač loze iz Trebinja.
Kvalitetno voće dolazi i iz majevičkog kraja, što proizvođači iz Posavine koriste i proizvode daleko poznatu šljivovicu, piše rtrs.
U majevičkom kraju radi se dobro poznata šljivovica. Jedan od proizvođača, Vlado Stokić iz Brčkog, istaknuo je: "To područje je neprikosnoveno za proizvodnju kvalitetnog voća za dobijanje kvalitetene rakije kojoj je neophodna sirovina i tako smo mi u jednoj povoljnoj poziciji da možemo proizvoditi rakiju visokog kvaliteta".
Brane Radanović iz Prijedora proizvodi voćne rakije pa kaže da ko jednom proba njegovu zlatnu rakiju, uvijek joj se vrati: "Naša rakija da bi bila zlatna i da bi bila posebna u odnosu na druge je izdvojena po tome što se drži u hrastovim buradima. Da bi odležala, treba najmanje godinu dana da bi iz hrastovog bureta uzela sve što ima u njemu, tanine, mekoću i finoću ukusa".
Republika Srpska ima poznate brendove, među njima su i voćne rakije, kažu u Privrednoj komori.
"Kada je Prijedor u pitanju, Gazdina rakija je brend koji se izvozi na više kontinenata i nagrađivan je višestruko na međunarodnim sajmovima", ističe Dijana Đaković,rukovodilac kancelarije Privredne komore Prijedor.
I dok zemlja priprema plodove, u kasnoj jeseni aktivni su veseli strojevi širom Srpske. Dok se kapljica slijeva niz boce i kazane, rakija grije tuđe zagrljaje jer sa njom se, na ovim prostorima, rađa i umire. Sve to ovjekovječe zlatne medalje brenda Republike Srpske, koji je spreman za svjetsko tržište.
Tagovi
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)