Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće naopako
  • 06.09.2020. 13:30

Uzgajajte cheery paradajz naopačke - moguće je!

Važno je da za cheery obezbjedite dobru smješu zemlje, da redovno zalijevate i poučeni mojim iskustvom, obezbjedite pravi ambijent u kojem će se dobro razvijati. Uživajte u svojoj kretivnosti i slatkim plodovima!

Foto: Julijana El Omari
  • 669
  • 122
  • 0

Početkom aprila mjeseca, Agroklub je pisao o uzgoju paradajza naopako. Ova metoda posebno je prigodna za određene sorte povrća, poput krastavaca, chili papričica, paprike i paradajza cheery, koja je jedna od najboljih vrsta za ovakav uzgoj. Ukoliko imate ograničen prostor za povrtarstvo ili ga uopšte nemate - ovo može biti dobra opcija za vas.

Podsjetimo se

Koristite kantu zapremine oko pet litara. Pažljivo isjecite otvor na dnu pomoću oštrog noža ili još bolje, skalpela. Rupa treba biti prečnika oko sedam centimetara. Za bolje cirkulisanje zraka i drenažu, na dnu možete izbušiti oko šest malih rupa.

Kako uzgajati paradajz naopačke?

Izrežite komadić mreže koja se koristi na prozorima kao zaštita od insekata, presavijte je i zasjecite u obliku slova V. U ovu svrhu možete koristiti i filter za kafu. Mrežu zaljepite na dno kante pomoću izolir trake. Kroz rupu i mrežicu pažljivo provucite biljku iz rasada pazeći da ne oštetite korjenje. U kantu sipajte dio supstrata, malo ga sabijte oko biljke te dodajte ostatak. Zakačite na mjesto sa puno sunca na kojem možete lako doći do usjeva. Ovo su bile instrukcije portala ruralsprout.

Pošto mi se to jako dopalo, a činilo mi se jednostavnim, riješila sam da probam pa sam odmah u narednih nekoliko dana, nabavila rasad cheery-ja, našla neku staru kantu i postupila po uputstvu.

Kako to sve naopačke uraditi, moja ideja bila je da stavim kantu na krajevima dva bloka, tako da je slobodan središnji dio, da bih između mogla provući sadnicu, koja bi tako stajala naopako dok bi polako sipala zemlju u posudu. Koristila sam upravo plastičnu mrežu za komarce jer mi je djelovala kao čvršća i sigurnija opcija, koju sam izrezala i zaljepila na dno.

Vodite računa kako ćete staviti mrežicu

Imala sam malo problema oko provlačenja sadnice paradajza kroz rasječenu mrežicu pa sam je makazama proširila, što se ipak nije pokazalo kao najpametnije. Ali, to sam već nekako popravila. Takođe, umjesto unutra, mrežicu sam zaljepila spolja jer se zbog vlažnosti zemlje traka kojom je ona bila zaljepljena unutar kante brzo odljepljivala.

Bolja opcija pokazala se mreža zaljepljena spolja

Za zemlju, koristila sam plasteničku, odnosno fino izfreziranu - rastresitu, sa već dodatim stajskim đubrivom. Nema potrebe puniti kantu zemljom do kraja pa čak ni do pola jer treba imati na umu da voda kojom zalijevate treba doći do biljke, koja je u ovom slučaju, 'na kraju puta'. Takođe, korov koji bude rastao, možete vrlo lako iščupati i poslije izvjesnog vremena, više neće ni rasti.

Sklonite ga na skrovito mjesto

Prvo sam posudu sa paradajzom zakačila za konstrukciju u plasteniku, da bi se bolje primilo, zbog toplote i ne velikih oscilacija u temperaturama. Moram priznati da je cheery u početku malo bolovao pa je dobio tretman bordovskom čorbom i redovno zalijevanje.

Kad se fino primio i sve više rastao, premjestila sam ga na terasu i zakačila za gredu krova. Nastavio je da napreduje, a sama stabljika i sve grane zapravo su rasle ka gore, tražeći svjetlost. Međutim, kako u mom kraju duvaju jaki vjetrovi, u jednom trenutku, jedan jači je slomio glavnu granu, ali nisam očajavala već sam je podigla i zaljepila običnom trakom koju koriste moleri za kantu i paradajz je nastavio plodonositi bez bolovanja. Ubrzo sam imala nekoliko crvenih plodova. Zaperaka, mnogo i nema pa ovo nije veliki posao oko njega. 

Tokom avgusta sam, zbog nekih radova na kući, bila prinuđena premjestiti ga i nisam imala gdje ga zakačiti, osim, vjerovali ili ne, u sobu i to za šipku za zgibove koju je moj muž odavno zašarafio za plafon.

Promjena mu je prijala

Promjenom ambijenta, moj naopaki cheery počeo je bujati vidno svaki dan. Ubrzo sam morala da ga dekaptiram i dalje to radim jer izbija sa novim granama gdje god može, a plodovi su se razvijali u velikom broju. Ovih dana planiram veliku berbu.

Crveni plodovi samo čekaju da se 'pojedu'!

Dakle, moguće je cheery paradajz uzgajati naopačke! Važno je da obezbjedite dobru smješu zemlje, da redovno zalijevate i poučeni mojim iskustvom, obezbjedite pravi ambijent u kojem će se dobro razvijati. To ne mora biti soba, ali je važno da ga stavite na neko skrovitije mjesto, zaštićeno od vjetra, ali i od jakog i direktnog sunca i naravno, pazite da vam ptice 'ne ukradu' prve slatke plodove.


Tagovi

Cheery naopako Paradajz naopačke Uzgoj povrća Uzgoj cheery-ja Uzgoj u kanti


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...