Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svježe smokve
  • 28.08.2023. 07:30

TOP 5 načina kako iskoristiti svježe smokve

Vrijeme je za uživanje u rajskom voću - u slatko slanoj kombinaciji, kolačima, pekmezima ili kompotu

TOP 5 načina kako iskoristiti svježe smokve
Foto: Depositphotos/TTLmedia
28.781
1.484
0

Smokve su jedno od najzdravijeg i najstarijeg voća. Najbolje ih je konzumirati u svježem stanju, a ako ste sretnik da ne znate kuda ćete s njima, onda ih valja konzervirati. 

1. Slatko slana kombinacija

Smokve odlično prijaju uz slana jela poput sira i pršuta ili pak domaći hljeb. Zalijte ih s malo maslinovog ulja i dobit ćete nutritivno vrlo vrijedan obrok. Ako ih poslužite gostima u ovoj kombinaciji, dobit ćete vrlo atraktivan zalogaj na tanjuru. Mogu se umiješati i u sezonske salate. 

2. Kolači, pite, štrudle

Smokve u kolačima, pitama ili štrudlama mogu zamijeniti bilo koje voće. Gledajte da su potpuno zrele, a ako nisu, tada ih kratko prokuhajte. Budući da su jako slatke, možete smanjiti količinu šećera koju inače koristite. A da kolač ne bi bio presladak, dodajte im malo limunovog soka. Igrajte se s okusima, dodajte im narančine korice, rogača i sl. 

3. Slatki zalogaj

Na pladnju će vrlo atraktivno izgledati smokve umočene u čokoladu i uvaljane u orašaste plodove. Čokoladu je potrebno rastopiti te u nju umočiti smokve te ih odmah uvaljati u sjeckane orahe, bademe ili lješnjake. Stavite ih na papir za pečenje i u hladnjak da se čokolada stisne. 

4. Pekmez od smokava i zelenog paradajza

Pekmez možete napraviti i od samih smokava, ali kombinacija sa zelenim paradajzom dat će im poseban okus. Za kilogram smokava vam je potrebno 2 kg šećera, 1 kg zelenog paradajza, cimet, limunov sok. Prokuhajte šećer s dvije čaše vode i cimetom. Oprani paradajz narežite na komadiće, smokve na pola. Neka sirup vri pet minuta, dodajte voće i kuhajte na umjerenoj vatri oko pola sata. Po želji malo zakiselite limunovim sokom. Sipajte u vrele teglice. 

5. Kompot 

Ovo je još jedan odličan način konzerviranja za zimu. Ako su čvrste, možete ih narezati, a ako su meke, bolje je koristiti cijele. Tada koristite velike tegle. Za kilogram smokvi vam je potrebno pola kg šećera i vode toliko da prekrije smokve. U lonac stavite vodu da zavrije, dodajte šećer i voće te nakon vrenja kuhajte 10 minuta. Stavite u sterilizirane, vrele tegle, dobro zatvorite, umotajte u deke i dunstajte dok se ne ohladi. Možete ih kombinirati i s drugim voćem. 

Kako ih vi najviše volite konzumirati? Što od njih pravite? Podijelite recepte s nama u komentaru ispod teksta


Tagovi

Svježe smokve Recepti Smokve i sir Kolač od smokava Slatki zalogaj Pekmez od smokava Kompot od smokava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]