Pretraga tekstova
Komadići povrća moraju biti hrskavi i lomljivi. Ako su mekani ili elastični, treba nastaviti sušiti. So služi kao konzervans, no u kojem omjeru se koristi?
Za izradu domaće "vegete" od korijenastog povrća ključan je postupak sušenja, kako bi smjesa bila suha i mogla se duže čuvati bez kvarenja.
Koristi se korijenasto povrće poput mrkve, peršuna, celera, pastrnjaka, ali i poriluka i luka. Može se dodati bijeli luk, paprika, kurkuma i začinsko bilje poput lovora ili timijana. Za puniji okus možete koristitii i sušene gljive kao što su vrganji.
Birajte svježe, kvalitetno povrće iz vlastitog vrta ili lokalne tržnice.
Ogulite ga i nasjeckate na sitne komadiće ili naribajte. Možete ga na grubo usitniti u blenderu, ali pazite da ne postane kaša.
Sušenje je najvažniji korak, a možete ga obaviti u dehidratoru, rerni ili na suncu.
U rerni se obavlja na niskoj temperaturi, oko 50–60 °C s lagano odškrinutim vratima kako bi vlaga mogla izlaziti, a traje 6 do 12 sati, ovisno o vrsti povrća.
Povremeno ga provjeravajte da se ne bi presušilo. Na kraju komadići povrća moraju biti hrskavi i lomljivi. Ako su mekani ili elastični, treba nastaviti sušiti.
Nakon toga ga dodato usitnite na male komadiće ili pak sameljite u prah.
Na kraju se sve pomiješa s morskom soli, a najčešći omjer je 3:1, dakle 3 dijela povrća, 1 dio soli. Naime, so služi kao konzervans, a ako stavite manje, najbolje je smjesu pohraniti u frižider.
Tagovi
Domaća vegeta Miks za juhu Sušenje povrća Omjer povrća i soli Recept Prirodni konzervans
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Neko odustaje od poljoprivredne proizvodnje, a neko proširuje postojeću.
#sadnjajagode #proizvodnjajagodeuplasteniku