Pretraga tekstova
Negotinska krajina čuva svoju tradiciju kroz stare recepte jela koja se i danas prave, ne samo po domaćinstvima, već i u specijalizovanim restoranima.
Pored poznatog specijaliteta "vlaške mućkalice", Negotinska krajina u Srbiji skriva još mnoge recepte svojih poznatih jela, poput kačamaka, domaće pogače, vlaškog ražnja, ali i seljačkog mesa i pečenog sira, piše Npress.
Za pripremu seljačkog mesa potrebno je svinjsko meso koje do spremanja treba da odstoji u marinadi i u frižideru - najbolje ga je pripremiti dan ranije. Crni luk isijecite na krupnija rebarca i prodinstajte na ugrijanoj masti.
Dodajte meso i malo vode, pa na laganoj vatri krčkajte sat vremena. Kad je meso gotovo, zapecite ga u rerni desetak minuta, da ispari višak vode.
Seljačko meso kod "Miročanca" - vlaškog nacionalnog restorana, poslužuju sa vrućom pogačom i sezonskom salatom.
Pečeni ili prženi sir, još jedan je od specijaliteta ovog kraja. Pravi kuhari domaćini ističu da je vrlo bitno da sir bude punomasan iz surutke. Može se peći na roštilju, ali je najljepši kada se isprži na masti u tiganju.
Isecite ga na šnite debljine jednog centimetra i na masti ga pržite dok ne porumeni sa obe strane. Prženi sir kod Miročanca je neizbejžan dio menija koji serviraju baš kao nekada, na dasci.
Tagovi
Vlaška kuhinja Miročanac Pečeni sir Seljačko meso Recept Kako pripremiti
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Todora je beba rođena prije 8. mjeseci. Njena mama je Ivanče baštovanče, a ona voli da ide gdje god ide i mama. Tako joj je pravila društvo na II Konferenciji mladih u poljoprivredi koja se održala u Ribniku, od 03. do 05. 09. 2025. godine,... Više [+]
Todora je beba rođena prije 8. mjeseci.
Njena mama je Ivanče baštovanče, a ona voli da ide gdje god ide i mama.
Tako joj je pravila društvo na II Konferenciji mladih u poljoprivredi koja se održala u Ribniku, od 03. do 05. 09. 2025. godine, a u organizaciji MMA- Mreža mladih agropreduzetnika.
To je skup mladih, a i starih, koji vole prirodu, selo, koji se bave poljoprivredom ili samo uživaju u njenim plodovima...
Koji se vole družiti...
Koji vide iskru u svakom čovjeku...
Koji uče jedni od drugih...
Koji se edukuju zarad boljeg sutra, a još boljeg danas...
Koji mnogo vole djecu i vode ih u sve avanture sa sobom...
Todora je ovaj put imala prednost u odnosu na malo starije brata i sestru, i uživala sa mamom u druženju i usavršavanju.
Na ovom putovanju dobila je prvi zubić, i naučila tapšati.
A pošto je bila dobra , mama ju je odvela na seosko domaćinstvo Sladojević da vidi krave i telce, staro čitav jedan dan.
Eto...malo li je...
#RuralFoto #Selo