Pretraga tekstova
Negotinska krajina čuva svoju tradiciju kroz stare recepte jela koja se i danas prave, ne samo po domaćinstvima, već i u specijalizovanim restoranima.
Pored poznatog specijaliteta "vlaške mućkalice", Negotinska krajina u Srbiji skriva još mnoge recepte svojih poznatih jela, poput kačamaka, domaće pogače, vlaškog ražnja, ali i seljačkog mesa i pečenog sira, piše Npress.
Za pripremu seljačkog mesa potrebno je svinjsko meso koje do spremanja treba da odstoji u marinadi i u frižideru - najbolje ga je pripremiti dan ranije. Crni luk isijecite na krupnija rebarca i prodinstajte na ugrijanoj masti.
Dodajte meso i malo vode, pa na laganoj vatri krčkajte sat vremena. Kad je meso gotovo, zapecite ga u rerni desetak minuta, da ispari višak vode.
Seljačko meso kod "Miročanca" - vlaškog nacionalnog restorana, poslužuju sa vrućom pogačom i sezonskom salatom.
Pečeni ili prženi sir, još jedan je od specijaliteta ovog kraja. Pravi kuhari domaćini ističu da je vrlo bitno da sir bude punomasan iz surutke. Može se peći na roštilju, ali je najljepši kada se isprži na masti u tiganju.
Isecite ga na šnite debljine jednog centimetra i na masti ga pržite dok ne porumeni sa obe strane. Prženi sir kod Miročanca je neizbejžan dio menija koji serviraju baš kao nekada, na dasci.
Tagovi
Vlaška kuhinja Miročanac Pečeni sir Seljačko meso Recept Kako pripremiti
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Još nije kasno za sjetvu krompira... #sjetvakrompira
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍 Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍