Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj bundeve
  • 19.10.2025. 10:30

Od ćurte do muskatke: Bundeva ponovo osvaja kuhinje i jelovnike

S dolaskom jeseni priroda se mijenja, a i mi s njom. Okolina poprima zlatne, smeđe i narandžaste nijanse, dvorišta i domovi postaju topli u tim bojama, a sve se lagano priprema za najbogatije godišnje doba – jesen

Od ćurte do muskatke: Bundeva ponovo osvaja kuhinje i jelovnike
Foto: Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan
24
0
0

Zbog jesenjih plodova, u ovom periodu uglavnom mijenjamo i kućni meni, a nerijetko se vraćamo i tradicionalnoj pripremi tikve zapečene u rerni, te slatku od tikve i mnogim drugim načinima kako su je pripremali naši stari.

Zahvaljujući internetu i lakom protoku informacija iz cijelog svijeta i domaćice su otišle korak dalje pa se tikva danas priprema na mnogo više načina nego ranije, prema receptima iz raznih krajeva.

Muskat bundeva je vodeća

Na poljima se uzgajaju razne vrste bundeva, čak i onih nekarakterističnih za naše podneblje. Onu domaću nazivamo: bundeva, tikva, ćurta, mesirača možda još neki naziv ima zavisno od kraja zemlje. Vrlo je zdrava znamo to i od ranije, ali jela od nje više nisu podcijenjena već su sada i u modi.

Pored domaćih, na trpezi se nalaze jela pripremljena i od muskat bundeve. Ona se može smatrati i vodećom u ishrani tokom jeseni jer je bogat izvor vitamina i minerala. Obiluje vitaminom A, kalijumom, antioksidantima i vlaknima. Tikve su ustvari voće, ali ih mi svrstavamo u slana jela, pa ih greškom nazivamo povrćem. Meso ove bundeve je izrazito narandžaste boje i prilikom kuvanja ili pečenja postaje još slađe i ukusnije.

Depozitor je hranjivih materija koje su značajne za očuvanje zdravlja i jačanje imuniteta. Muskat bundeva je bogata karotenoidima, biljnim pigmentima značajnim za zdravlje očiju. Beta-karoten se u tijelu pretvara u vitamin A. Sadrži i antioksidante koji štite oči od štetnog UV zračenja i plavog svjetla ekrana. Bogat je izvor vitamina A, C i E koji su snažni antioksidanti koji štite naše tijelo od raznih oboljenja i konzumiranjem ovog voća ili povrća može se umanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, kancera, dijabetesa, autoimunih bolesti i drugih.

Vlakna izazivaju sitost pa se konzumiranjem može umanjiti apetit, te regulisati tjelesna masa. Olakšava varenje i sprječava zatvor. Kalijum i magnezijum su takođe u značajnom postotku sadržina ove tikve koji su značajni pri regulisanju krvnog pritiska, otkucaju srca i aritmija.

Ne pretjerivati u konzumiranju

Kod nekih ljudi se može pojaviti alergija na koži u vidu crvenila pri dodiru sa korom tikve. Takođe, i pored dobrih osobina ove namirnice ne treba pretjerivati u njenom konzumiranju jer može izazvati blijedo-žućkastu boju kože koja se povlači nakon prestanka upotrebe muskat bundeve.

Kada su tikve spremne za berbu i kako ih čuvati narednih mjeseci?

Dakle, imajući u vidu sve nabrojano i kako sprečava pojavu mnogih hroničnih oboljenja bilo bi dobro da se češće nađe na našem stolu. Mnogi su recepti "isplivali" posljednjih godina, ali evo jednog zanimljivog - zapečena bundeva sa đumbirom i medom.

Potrebni sastojci:

  • bundeva violina - 1 komad mala
  • korijen đumbira - 1 komad
  • med - 5 supenih kašika
  • orasi - 1/2 šolje
  • cimet - 1 supena kašika

Priprema:

Muskat bundevu (mnogi je nazivaju i bundeva violina radi njenog specifičnog oblika) je prethodno potrebno očistiti od sjemenki, zatim isjeći na krupne komade sa korom. Na svako parče bundeve staviti rendani đumbir, zatim na umjerenoj temperaturi u rerni zapeći oko 40 minuta. Neposredno prije serviranja na svako pečeno parče staviti cimet, orahe i med.

Kako Vi pripremate bundevu? Podijelite sa nama recept u komentaru ispod teksta.


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Značaj bundeve Muskat bundeva Jesenji plodovi Ćurta Tikva Recept Zapečena bundeva


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.