S dolaskom jeseni priroda se mijenja, a i mi s njom. Okolina poprima zlatne, smeđe i narandžaste nijanse, dvorišta i domovi postaju topli u tim bojama, a sve se lagano priprema za najbogatije godišnje doba – jesen
Zbog jesenjih plodova, u ovom periodu uglavnom mijenjamo i kućni meni, a nerijetko se vraćamo i tradicionalnoj pripremi tikve zapečene u rerni, te slatku od tikve i mnogim drugim načinima kako su je pripremali naši stari.
Zahvaljujući internetu i lakom protoku informacija iz cijelog svijeta i domaćice su otišle korak dalje pa se tikva danas priprema na mnogo više načina nego ranije, prema receptima iz raznih krajeva.
Na poljima se uzgajaju razne vrste bundeva, čak i onih nekarakterističnih za naše podneblje. Onu domaću nazivamo: bundeva, tikva, ćurta, mesirača možda još neki naziv ima zavisno od kraja zemlje. Vrlo je zdrava znamo to i od ranije, ali jela od nje više nisu podcijenjena već su sada i u modi.
Pored domaćih, na trpezi se nalaze jela pripremljena i od muskat bundeve. Ona se može smatrati i vodećom u ishrani tokom jeseni jer je bogat izvor vitamina i minerala. Obiluje vitaminom A, kalijumom, antioksidantima i vlaknima. Tikve su ustvari voće, ali ih mi svrstavamo u slana jela, pa ih greškom nazivamo povrćem. Meso ove bundeve je izrazito narandžaste boje i prilikom kuvanja ili pečenja postaje još slađe i ukusnije.
Depozitor je hranjivih materija koje su značajne za očuvanje zdravlja i jačanje imuniteta. Muskat bundeva je bogata karotenoidima, biljnim pigmentima značajnim za zdravlje očiju. Beta-karoten se u tijelu pretvara u vitamin A. Sadrži i antioksidante koji štite oči od štetnog UV zračenja i plavog svjetla ekrana. Bogat je izvor vitamina A, C i E koji su snažni antioksidanti koji štite naše tijelo od raznih oboljenja i konzumiranjem ovog voća ili povrća može se umanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, kancera, dijabetesa, autoimunih bolesti i drugih.
Vlakna izazivaju sitost pa se konzumiranjem može umanjiti apetit, te regulisati tjelesna masa. Olakšava varenje i sprječava zatvor. Kalijum i magnezijum su takođe u značajnom postotku sadržina ove tikve koji su značajni pri regulisanju krvnog pritiska, otkucaju srca i aritmija.
Kod nekih ljudi se može pojaviti alergija na koži u vidu crvenila pri dodiru sa korom tikve. Takođe, i pored dobrih osobina ove namirnice ne treba pretjerivati u njenom konzumiranju jer može izazvati blijedo-žućkastu boju kože koja se povlači nakon prestanka upotrebe muskat bundeve.
Kada su tikve spremne za berbu i kako ih čuvati narednih mjeseci?
Dakle, imajući u vidu sve nabrojano i kako sprečava pojavu mnogih hroničnih oboljenja bilo bi dobro da se češće nađe na našem stolu. Mnogi su recepti "isplivali" posljednjih godina, ali evo jednog zanimljivog - zapečena bundeva sa đumbirom i medom.
Potrebni sastojci:
Priprema:
Muskat bundevu (mnogi je nazivaju i bundeva violina radi njenog specifičnog oblika) je prethodno potrebno očistiti od sjemenki, zatim isjeći na krupne komade sa korom. Na svako parče bundeve staviti rendani đumbir, zatim na umjerenoj temperaturi u rerni zapeći oko 40 minuta. Neposredno prije serviranja na svako pečeno parče staviti cimet, orahe i med.
Kako Vi pripremate bundevu? Podijelite sa nama recept u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica