Pretraga tekstova
Kalemljenje paradajza i krompira metoda je stara skoro 200 godina. No, sada je postala pravi hit na Instagramu
Prošlo je više od 10 godina od kako je britanska kompanija Thompson & Morgan na tržište izbacila TomTato, biljku nastalu kalemljenjem paradajza na krompir. Ona daje gomolje krompira u zemlji i plodove cherry paradaza. I danas je prodaju na svojim stranicama za 15 funti (17,5 eura).
Ova metoda datira iz davne 1833. godine, a biljku su tada nazvali Pomato, što je složenica engleskih riječi potato (krompir) i tomato (paradajz).
Kao i kod drugih kalemljenih biljaka, ona se neće pojaviti u prirodi niti se može uzgajati iz sjemena. Nastala je u želji da proizvodnja hrane bude učinkovitija te da se može uzgajati i u urbanim okruženjima.
No, Pomato je već nekoliko sedmica pravi hit na društvenoj mreži Instagram. Naime, na profilu AgroTill objavljeno je kako kalemiti paradajz na krompir i dobiti dvije vrste povrća.
"Ovom metodom poljoprivrednici mogu ostvariti dvostruku zaradu, s jedne stabljike može se ubrati oko 1,5 kilograma krompira i dva kilograma paradajza", stoji u kratkom videu nakon kojega su uslijedili nebrojeni komentari - od onih koji već znaju za ovakav uzgoj do onih koji ga smatraju potpuno neprirodnim.
Jeste li se kada okušali u ovakvom kalemljenju i šta mislite o tome, pišite nam u komentaru ispod teksta
Kako izgleda ova tehnika, možete vidjeti u videu:
Tagovi
Kalemljenje povrća Cijepljenje povrća Cijepljenje rajčice Cijepljenje krumpira Pomato Instagram
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Poljoprivredna zadruga "АgroVip" poziva nove kooperante. Donosimo i priču o pogodnostima koje imaju proizvođači.