Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 16.01.2024. 07:30

Kako sami možete odrediti kvalitetu tla? Evo 4 alternativne metode

Prije sjetve i sadnje brzo testiranje možemo uraditi alternativnim metodama koje će nam dati osnovnu informaciju o reakciji zemljišta.

Foto: Depositphotos/simply
  • 206
  • 65
  • 0

Većini biljnih vrsta odgovara slabo kisela i neutralna reakcija zemljišta koja omogućava dobro usvajanje hraniva i vode, rast i razvoj. Najčešće se pH reakcija određuje u laboratoriji ili pomoću raznih pH metara.

Možemo je odrediti alternativnim metodama koje su brze i jeftine. One nisu potpuno pouzdane, ali hobistima mogu približno pokazati kakav je kvalitet zemljišta.

Testiranje prije sadnje i sjetve

Biljke različito reaguju na zemljište pa da bi spriječili probleme u budućnosti prije sadnje je potrebno obaviti testiranje. Neke biljne vrste vole kiselije zemljište, kao što su borovnice, smreke, azeleje, dok druge prednost daju alkalnom ili baznom (jorgovan, lavanda). Ako im ne odgovaraju uslovi, biljke će slabije da usvajaju hraniva i vodu, gladuju, zaostaju u rastu i razvoju, podložnije su pojavi bolesti i napadu štetočina, a često i uvenu.

Sastav zemlje nije trajan, on se mijenja pa testiranje treba ponoviti nakon nekoliko godina, a po potrebi i češće. Samo takvom brigom možemo imati zdrave i rodne usjeve.

4 alternativne metode određivanja

Najbrži i najjednostavniji je vizualni pregled. Kiselo zemljište ima svijetlu boju, a često je ilovasto ili glinovito. Na njemu rastu acidofilne biljke, one koje vole kiselu sredinu, a to su preslica, divlje borovnice, trputac (uskolisna bokvica), mahovine, svilasti šaš, busika i druge vrste.

Sa različitih mjesta bašte ili polja uzme se jedan prosječan uzorak koji se očisti od kamenčića, grančica, korijenja. Doda se u destilovanu vodu u omjeru 1:5. Sadržaj dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu masu. Kada dođe do taloženja i izdvajanja tečnosti uroni se lakmus papir i ostavi jedan minut. Promjena boje ukazuje na određenu reakciju.

Za testiranje možemo iskoristiti i ljubičasti kupus koji se sitno nasiječe i kuha 10 minuta. Uzorak zemlje se stavlja u dobivenu tečnost. Pojava ružičaste boje znak je da je zemljište kiselo. Ako boja ostane ista, riječ je o neutralnom. U slučaju da boja postane zelena ili plava radi se o alkalnom.

Često se koristi provjera pomoću 9-postotnog sirćeta i sode bikarbone. Količinski mali uzorak, dovoljno je kašika zemlje, se prelije sirćetom. Ako je uzorak alkalan, dolazi do reakcije i pojaviće se mjehurići. Kada pomiješamo uzorak sa sodom bikarbonom i prelijemo vodom nastala reakcija i pjenušanje nam govore da se radi o kiselom zemljištu. Do hemijske reakcije i pjenušanja neće doći kada je uzorak neutralan.


Tagovi

Reakcija zemljišta Ph reakcija zemljišta Kvalitet zemljišta Ph zemljišta Alternativne metode Testiranje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]