Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari zanati
  • 02.03.2022. 16:30
  • Ražanj

Kako nastaju crijepulje koje daju autentičan ukus hrani?

To je sezonski posao, od maja do septembra se kopa zemlja sa crijepuljarskog brda i tada se izrađuju komadi i prave zalihe za cijelu godinu.

Foto: Svetlana Petković
  • 60
  • 39
  • 0

Nije samo do kuhara i dobrog recepta, da li će neko jelo "ispasti" dobro i ukusno, već i do posuđa u kojem se sprema. Crijepulje su od vajkada poznate u ovdašnjoj kuhinji jer baš daju autentičan ukus hrani. Da ih otrgnu od zaborava riješile su članice Ženske poljoprivredno socijalne zadruge "Ražanke" iz Srbije. Izradu ovog glinenog posuđa "vratile su" u život. 

"Mi smo radili na tome da se ražansko crijepuljarstvo kao tehnika izrade zaštiti i uvrstili smo je u nematerijalno kulturno naslijeđe. U selu Rujište su ostala dva crijepuljara, koji se ovim bave za svoje potrebe. Jedan od njih je naučio svoju kćerku kako se to radi, a ona Danijela Petrović je i jedna od osnivača naše zadruge i zaslužna za svaku koja nama dođe u ruke", rekla je direktorica zadruge Milica Milovanović.

Na koljena i ručno!

Mada, proizvodnja ovog posuđa je fizički naporna, pa su se nekada njome bavili isključivo muškarci. To je sezonski posao, od maja do septembra se kopa zemlja sa crijepuljarskog brda i tada se izrađuju komadi i prave zalihe za cijelu godinu.

Izrada crijepulji je isključivo ručni posao

"U džakovima se donosi zemlja i miješa se (sa vodom) u odnosu 2:1. Sipa se u veliku rupu - kanik. A, onda kreće sva muka. Skida se obuća i zemlja se nogama pritiska i miješa, odnosno homogenizuje. Dvadesetak puta cijeli grumen zemlje treba da prođe kroz stopala da bi se usitnio."

Zatim se od dobijene mase, odvaja parče po parče u veličini zamišljene crijepulje, stavlja se na podlogu za koju ne smije da se zalijepi.

"A, onda na koljena i ručno", kaže Milovanović.

Kako izgleda izrada ovog pomalo zaboravljenog zanata, pogledajte u videu:

 


Tagovi

Crijepulje Milica Milovanović Stari zanati Crepuljarsko brdo Grnčarstvo Tradicionalna hrana


Autorica

Svetlana Petkovic

Više [+]

Novinarka i urednica emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁